Onderzoek toont aan: MSP’s besparen bijna $ 250.000 en vijf uur per reactie op cybersecurityincidenten door tools te integreren

2 december 2021

Acronis, aanbieder van cyberbescherming, heeft vandaag bekendgemaakt dat er nieuw onderzoek door Vanson Bourne is uitgevoerd waarin wordt aangetoond dat door services voor cybersecurity, back-up en noodherstel samen te voegen en te integreren gemiddeld $ 229.159 bespaard kan worden en de tijd om te herstellen van een datalek of verlies van gegevens gemiddeld met vijf uur wordt verkort. 

Het nieuwe onderzoek onder 400 MSP’s verspreid over de hele wereld, uitgevoerd in samenwerking met mediasponsor ChannelPro Network, met de titel “MSPs Speak: Cybersecurity and the future role of the MSP”, gaat dieper in op de grootste uitdagingen en mogelijkheden waarmee MSP’s tegenwoordig te maken hebben bij het leveren van services voor cybersecurity, back-up en noodherstel. Het rapport, dat gratis is te downloaden, is gewijd aan kritieke problemen zoals aanvallen op de cybersecurity, wildgroei aan leveranciers, thuiswerken en het gebruik van SaaS-tools door klanten. 

MSP’s voelen zich kwetsbaar en ervaren een groot gebrek aan vertrouwen

De resultaten van het onderzoek onderstrepen waarom MSP’s dringend behoefte hebben aan de efficiencywinst die geboden wordt door consolidatie van leveranciers, te beginnen met het huidige gevaarlijke bedreigingslandschap. Gezien de huidige golf aan supply-chain aanvallen in de MSP-branche, wekt het geen verbazing dat 96% van de MSP’s zich zorgen maakt over lekken in cybersecurity de komende 12 maanden. Dit gevoel van kwetsbaarheid wordt versterkt door een gebrek aan vertrouwen dat in twee richtingen werkt: 49% van de MSP’s gaf aan dat hun klanten geen volledig vertrouwen hebben in de beveiliging van de services die hun organisatie biedt, terwijl 53% van de MSP’s geen volledig vertrouwen heeft in de leveranciers van hun cybersecurityservices. 

Om dat gevoel van kwetsbaarheid tegen te gaan, hebben veel MSP’s extra tools aan hun pakket toegevoegd. Gemiddeld maken MSP’s gebruik van 4 leveranciers voor het leveren van services voor cybersecurity, back-up en/of noodherstel, en 30% meldt dat ze met meer dan 5 leveranciers werken. 

De rol van SaaS-beheer

MSP’s melden dat hun klanten gemiddeld 14 SaaS-tools gebruiken, een gegeven dat sterk overeenkomt met een recent Acronis-onderzoek onder eindgebruikers. Maar MSP’s melden ook dat ze gemiddeld 58% van de SaaS-tools van hun klanten beheren, met slechts 3% dat aangeeft dat ze die voor 100% beheren. Deze discrepantie leidt tot grotere kwetsbaarheden voor klanten omdat SaaS-gegevens niet afdoende worden beveiligd en de MSP’s maar een beperkt zicht op deze omgevingen hebben. Er is echter een flink groeipotentieel voor serviceproviders als ze hun klanten de voordelen kunnen laten zien als zij het beheer van de licenties, on-boarding, beveiliging en prestaties van deze SaaS-applicaties voor hun rekening nemen. MSP’s melden dat de grootste obstakels om meer van de Saas-tools van hun klanten te beheren, te maken hebben met het ontbreken van de juiste relatie met besluitvormers in de sector (44%), het ontbreken van de juiste tools (41%) en een gebrek aan vertrouwen (39%).

Hoe meer tools, hoe meer problemen

Door technologie in te zetten voor een probleem, is het probleem daarmee nog niet van de baan. De daaruit voortkomende wildgroei aan tools zorgt juist vaak voor nieuwe problemen. Uit de resultaten blijkt dat de twee meestvoorkomende uitdagingen te maken hebben met de integratie van beveiligingsoplossingen met bestaande zakelijke en IT-systemen (40%), en het maken en bijwerken van securityworkflows en -processen (37%). 

Naast uitdagingen op het gebied van integratie, training, documentatie en workflows als gevolg van meer tools, is er ook sprake van een sterke toename van kosten. De laatste twee jaar zijn de gemiddelde kosten voor het leveren van services voor cybersecurity, back-up en/of noodherstel met 19% gestegen. Toch meldt 71% van de MSP’s dat ze moeite hebben om hun klanten te overtuigen van deze kostenstijging, wat voor een serieus dilemma en druk op de winstmarges zorgt.

De trend en voordelen van consolidatie en integratie

Gezien de gemelde wildgroei aan tools bij MSP’s en de daarmee samenhangende problemen met integratie, workflow en kosten, wekt het geen verbazing dat 92% van de MSP’s meldt dat ze geconsolideerde leveranciers hebben en dat 70% van plan is nog verder te consolideren vanwege de substantiële besparingen die ze wisten te realiseren door lagere kosten voor licenties, training en werknemersdocumentatie, plus de tijd die ze besparen bij het herstel van incidenten. Er kan zeker nog meer geld en tijd worden bespaard, wat blijkt uit het feit dat 41% van de MSP’s aangeeft dat ze de automatisering van back-up- en hersteltaken beter willen integreren in hun cybersecurityservices om de voortdurende en alomtegenwoordige dreiging van ransomware effectiever te kunnen aanpakken.

Rich Freeman, executive editor bij ChannelPro Network: “Het is nog nooit zo moeilijk geweest om mkb-bedrijven winstgevend te beschermen tegen de overal om zich heen grijpende cybercriminaliteit en als gevolg hiervan willen channel pro’s maar al te graag sneller en efficiënter securityservices leveren. Dit onderzoek laat niet alleen zien dat er een verrassend groot aantal MSP’s leveranciers consolideren om die doelen te verwezenlijken, maar ook dat ze op die manier flink wat tijd en geld besparen.”

De resultaten van dit onderzoek zijn duidelijk: MSP’s hebben te maken met talloze uitdagingen bij het leveren van cybersecurityservices, en het probleem te lijf gaan met nog meer tools, maakt de zaak alleen maar erger, niet beter. Er is een trend zichtbaar om leveranciers te consolideren en om bestaande leveranciers beter te integreren met workflows. En de MSP’s die daarin slagen hebben een aanmerkelijk voordeel ten opzichte van de concurrentie. 

Patrick Pulvermueller, CEO van Acronis: “MSP’s vertrouwen op Acronis en oplossingen voor cyberbescherming om hun leveranciers te consolideren en cyberaanvallen te voorkomen. Acronis loopt voorop wat betreft het beheren van cybersecurity, gegevensbescherming en endpointbeveiliging. We zijn er trots op dat we kunnen bijdragen aan het elimineren van de vele kopzorgen bij het beheren van meerdere leveranciers en tegelijkertijd de beveiliging kunnen verbeteren.

U kunt het volledige rapport “MSPs Speak: Cybersecurity and the future role of the MSP” downloaden van onze website.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This