Onderzoek Tutela: Orange biedt beste mobiele ervaring, Proximus beste netwerkdekking

26 november 2021

Orange bood zijn klanten consistent de beste mobiele ervaring, zo blijkt uit het nieuwe 2021 State of Mobile Experience for Belgium van Tutela. Uit het rapport blijkt dat de operator zijn gebruikers met 85,8% de hoogste Excellent Consistent Quality van het land biedt. Proximus bood de beste 4G/5G-netwerkdekking, met een bereikscore van 661 op 1000.

Orange leverde het op één na beste netwerkbereik voor 4G/5G, evenals het algemene bereik (2G, 3G, 4G, 5G), en was samen met Proximus de primus op het vlak van video-ervaring.

In Tutela’s laatste Global State of Mobile Experience rapport, dat in oktober werd gepubliceerd, nam België, met een  Excellent Consistent Quality van 81,19%. de negende plaats in qua beste mobiele ervaring in de top 30 landen Ter vergelijking: Nederland staat op de vierde plaats met een Excellent Consistent Quality van 85,38%. 

Om een beeld te krijgen van de mobiele ervaring in België over de afgelopen zes maanden, vergeleek Tutela meer dan 200.000 snelheids- en latency-tests,  tussen mei en oktober 2021 uitgevoerd op de smartphones van echte gebruikers van nationale mobiele operatoren binnen gemeenschappelijke dekkingsgebieden.

De belangrijkste bevindingen uit dit rapport:

  • Orange-klanten genieten van de beste algemene mobiele ervaring in België. 

Orange won de award voor Excellent Consistent Quality met 85,8% van de verbindingen die goed genoeg zijn voor veeleisende use-cases zoals HD-groepsvideocalls en realtime mobiel gamen. De operator had ook de hoogste Core Consistent Quality van 92,7%.

  • Proximus levert de breedste dekking. 

Met een totale dekkingsscore van 681 en een 4G/5G-dekkingsscore van 661 heeft Proximus de grootste relatieve gebiedsdekking in België, gevolgd door Orange op de tweede plaats en BASE op de derde.

  • Proximus en Orange zijn samen koplopers op het vlak van video-ervaring.

De scores voor video-ervaring van alle operatoren in België lagen dicht bij elkaar, wat erop wijst dat hun abonnees een gelijkaardige ervaring krijgen op het vlak van videostreaming. Proximus en Orange staan statistisch gelijk in deze categorie met scores van respectievelijk 3,75 en 3,73, terwijl BASE de derde plaats inneemt met een score van 3,67 op vijf.

Het volledige rapport vindt u hier.

Tom Luke, Vice President bij Tutela: “Mobiele operatoren in België blijven aantonen dat ze in staat zijn om hun abonnees goede verbinding te bieden. In het eerste onafhankelijke State of Mobile Experience rapport zijn we onder de indruk van hun resultaten. Orange en Proximus daagden elkaar in elke geteste metriek uit. Naarmate het land  5G blijft invoeren, kijken we ernaar uit om te zien wie de ranglijst zal domineren in onze 5G-only metrieken.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This