Job-platform Honeypot brengt documentaire ‘Investors: A Master Class’ uit over investeren

25 november 2021

“Een idee dat de industrie zal veranderen. Een bedrijf dat miljarden kan opleveren. Ondernemer worden en je eigen bedrijf oprichten… Is geen droom.” Met deze woorden begint de nieuwe Honeypot.io documentaire ‘Investors: A Master Class’, die vanaf vandaag te vinden is op Honeypot’s mediaplatform .cult en het bijbehorende Youtube kanaal. In de documentaire komen kopstukken uit bedrijfsleven aan het woord die tips geven aan ontwikkelaars om de stap naar het ondernemerschap te zetten. 

Honeypot, het Europese banenplatform voor developersheeft als missie geweldig werk te vinden voor tech talent. Maar tegenwoordig creëren veel ontwikkelaars hun eigen baan; ze spelen een sleutelrol bij het oprichten van nieuwe startups en het waarmaken van bedrijfsideeën. 

Honeypot’s filmmaker Guillermo López nam dit als uitgangspunt om met kopstukken uit het bedrijfsleven te praten over de rol van ontwikkelaars bij het oprichten van teams. Daarbij onderzocht hij ook vragen als: Wat maakt een idee tot een miljarden bedrijf? Wanneer is het juiste moment om risicokapitaal aan te trekken? Wat maakt een goed financieringsteam? Hoe praat je met een venturecapitalist (VC)? Hoe ziet een goed pitch deck eruit? Hoe ziet de toekomst van de tech industrie eruit? 

In de ‘Investors: A Master Class’ documentaire delen prominente ondernemers en investeerders hun kijk op verschillende startup gerelateerde onderwerpen. Hieronder een tipje van de sluier; 7 inzichten:

Rol ontwikkelaars in startup teams

1. Jonathan Becker, partner bij Headline: “Ontwikkelaars zijn een extreem schaarse bron, vooral goede ontwikkelaars zijn gewild door iedereen. Je kunt een baan vinden bij een geweldig bedrijf dat je goed gaat betalen en je kunt een zeer comfortabel leven leiden. Maar tegelijk heb je ook de kans om zelf iets op te starten en een heel grote impact te hebben.

2. Filip Dames, founding partner bij Cherry Ventures: “We zijn ongelooflijk enthousiast dat er meer technische teams op de markt komen en hun ideeën uitwerken. Wat we trouwens ook geloven is dat ontwikkelaars en ingenieurs binnen organisaties de beslissers zullen worden van welke software er binnen bedrijven gebruikt wordt.”

Durfkapitaal

3. Johan van Mil, medeoprichter en managing partner bij Peak: “Toen ik mijn eerste bedrijf oprichtte heeft me dat jaren tijd en veel geld gekost. Tegenwoordig is het heel goedkoop om een bedrijf te starten. Je hebt niet veel geld nodig, want alles is op dit moment beschikbaar: kantoren, tech, cloudoplossingen. Er is ook veel geld op de markt. (…) Het draait dus allemaal om snelheid en alles draait om uitvoering.”

4. Simon Schmincke, general partner bij Creandum: “Het is heel belangrijk (…) om te begrijpen dat Venture Capital een gespecialiseerd product is voor een gespecialiseerd type bedrijf. En al degenen die geen financiering krijgen van een van de top VC’s zijn geen mislukte bedrijven of mislukte ondernemers. Zij bouwen heel vaak succesvolle bedrijven op, die op dat moment niet geschikt waren voor Venture Capital.” 

5. Johan van Mil: “Venture Capital moet je aantrekken zodra je er klaar voor bent. Dat betekent dat je product er klaar voor is, dat je team er klaar voor is, maar ook dat je weet hoe je moet schalen. En als je product nog niet klaar is, bouw het dan en bouw het vanuit je eigen financiële situatie. En als je dat niet hebt, probeer dan geld te vinden bij de overheid of van Angels. (…) Als je echt wilt schalen, en je wilt echt sneller groeien, en je weet hoe je dat moet doen – dán is het tijd om Venture Capital aan te trekken.” 

Toekomst van de techindustrie 

6. Jonathan Becker: “Het is nog nooit zo’n goed moment geweest om een ontwikkelaar te zijn en een bedrijf te starten. (…) Wat we over het algemeen zien is: software eet de wereld op. We staan nog maar aan het begin van de digitalisering in elke markt die je maar kunt bedenken. Als je kijkt naar de Covid pandemie, lijkt het alsof alles in een stroomversnelling is geraakt. Het is alsof je in een tijdmachine bent gestapt en 10 jaar vooruit bent gevlogen.”7.    

Emma Tracey, medeoprichter & Ex-CEO van Honeypot en nu Angel Investor: “Tech begint op een bepaalde manier een reputatie te krijgen als `big pharma´ of `big oil´. Deze trend naar `big tech´ is iets waar ik niet positief over ben. (…) Ik zou graag rivalen zien voor Amazon, rivalen voor Google, rivalen voor Facebook. (…) Ik wil niet dat dat speciale gevoel van iets te kunnen bouwen en een impact te hebben verdwijnt omdat de tech-industrie zo gemonopoliseerd is geworden door zo’n kleine groep bedrijven.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This