6 tech- en bedrijfsvoorspellingen die het agile bedrijf in 2022 vorm zullen geven 

24 november 2021

In de hectiek van de afgelopen twee jaar hebben organisaties zich gehaast om geschikte oplossingen te vinden voor de verschillende uitdagingen die het gevolg zijn van veranderde werkpatronen en bedrijfsstrategieën. De invoering van de cloud heeft de digitale transformatieplannen van veel organisaties in een stroomversnelling gebracht; in 2022 zal deze flexibiliteit bepalend blijven omdat bedrijven budgetuitgaven en infrastructuurmiddelen in realtime proberen af te stemmen op de bedrijfsbehoeften.

De grote uitdaging voor ondernemingen zal zijn om de enorme hoeveelheid data – die door de pandemie sneller groeit dan ooit tevoren – te beheren, te beschermen en toegankelijk te maken. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun gegevens toegankelijk, schaalbaar en bovenal veilig zijn – om hun activiteiten veilig te stellen – en tegelijkertijd hetzelfde ervaringsniveau bieden aan zowel werknemers als klanten, op afstand.

Nu het jaar ten einde loopt, blijven nieuwe uitdagingen en trends de drijvende kracht achter evoluerende bedrijfsstrategieën. Dus, wat zijn de belangrijkste voorspellingen die het agile bedrijf in 2022 vorm zullen geven?

1. Opslagsector keert terug naar pre-pandemische groei

Na de maanden van onzekerheid zal de opslagsector terugkeren naar de groeipercentages van voor de pandemie, waarbij cloudopslag jaarlijkse groeipercentages met dubbele cijfers zal bereiken. In het algemeen blijven de dataniveaus toenemen, en bedrijven hebben infrastructuur en technologie nodig die deze data kunnen absorberen, vastleggen en gebruiken. Gebieden zoals on-premise storage hardware en traditionele back-uptechnologieën zullen echter niet zo snel groeien. Traditionele opslag en back-up zullen door “move to the cloud”-initiatieven in de meeste organisaties geen hogere groeicijfers opleveren.

2. Cloud en Edge in 2022

Edge computing zal zich blijven ontwikkelen, aangedreven door de toename op schaal van sensorgestuurde gegevensgeneratie, en de verzameling en analyse van die gegevens aan de Edge waar ze worden gegenereerd. Dit zal zaken als autonome voertuigen en autonoom vervoer aandrijven. Er zullen dus meer producten en innovaties komen voor zowel de edge als de cloud, maar beide zullen naast elkaar bestaan. Ik denk niet dat het een het ander zal verdringen – er is behoefte aan zowel gecentraliseerde analyse als aan workloads, hosting en dat soort dingen – maar er is een groeiende behoefte aan gegevensverzameling, gegevensanalyse, etc. aan de Edge, en ik denk dat er de komende jaren op dat gebied zal blijven worden geïnnoveerd. 

3. Bedrijven zullen moderniseren en workloads naar de cloud verplaatsen 

Een verrassing in 2021 was het gebrek aan overeenstemming tussen bedrijven rondom strategieën voor het verplaatsen van workloads en data naar de cloud. Ondanks het feit dat teams gedwongen worden thuis te werken, hadden velen in de sector voorspeld dat IT-teams workloads en data sneller naar de cloud zouden sturen. Aanbieders van cloud storage doorbreken het ‘traditionele’ denken over databeheer en organisaties moderniseren met strategieën zoals hybride benaderingen – waarbij bepaalde kritieke bedrijfsmiddelen op locatie blijven terwijl andere assets/workloads naar de cloud verhuizen. Omgekeerd zal de toegenomen verstoring van de toeleveringsketen de invoering van cloud- en beheerde diensten waarschijnlijk versnellen. Bedrijven die geconfronteerd worden met langere doorlooptijden van hun bestellingen voor on-premise storage hardware zullen zich hoe dan ook moeten aanpassen aan clouddiensten en beheerde diensten.

4. Scherpere concurrentie voor wereldwijde hyper-scalers in 2022 

De belangrijkste drie hyper-scalers zullen blijven strijden om mindshare en marktaandeel – zij zullen verder marktaandeel winnen van on-premise providers. Naarmate ondernemingen meer verwerking en activiteiten naar de publieke cloud verplaatsen, is het de drie grote providers duidelijk dat zij moeten strijden om nieuwe mogelijkheden en aanbiedingen – vooral wat betreft de prijs: organisaties beseffen dat een multi-cloudstrategie een goede afdekking is tegen lock-in bij één grote cloud provider, en leveranciers zullen concurrerender moeten worden met nieuwe diensten en pakketopties.

5. IT-rollen veranderen nu meer ondernemingen hun infrastructuur naar de cloud verplaatsen 

Ondernemingen zullen ‘cloud savvy’ moeten zijn en moeten begrijpen hoe ze de cloud kunnen inzetten om hun eindgebruikers betere IT-diensten te leveren. Organisaties zullen veel meer worden gestuurd door virtuele teams en de manier waarop teams collectief opereren. De pandemie heeft organisaties in feite gedwongen om virtueler te worden en meer samen te werken. De sector zal talent moeten kweken en zijn werknemers, en met name jonge mensen die de arbeidsmarkt betreden, de vaardigheden, instrumenten en kennis moeten bijbrengen die nodig zijn om teamgericht en productief te zijn in deze door technologie gedreven wereld. Een belangrijke vaardigheidstrend is data engineering, waarbij ervoor wordt gezorgd dat gegevens op de juiste plaats en in de juiste vorm beschikbaar zijn om bruikbaar te zijn vanuit het oogpunt van AI, machine learning en andere analytische aspecten. De vaardigheden van datawetenschappers zullen dus een prominente en belangrijke plaats blijven innemen in organisaties, ongeacht de bedrijfssector.

6. Technologieën en realtime data engines zullen mondiale uitdagingen aanpakken 

In 2022 zal de technologie het voortouw nemen in het oplossen van kritieke wereldwijde problemen zoals klimaatverandering, en maatschappelijke kwesties zoals onderzoek naar genomica en de genezing van ziekten. Er zal veel innovatie zijn, inzichten rondom wat ons maakt tot wie we zijn en hoe we dit toepassen ten gunste van toekomstige generaties. Om dit mogelijk te maken moeten wij effectievere manieren vinden om technologie toe te passen en met name om gegevens vast te leggen, te analyseren en te gebruiken voor realtime analyse en geautomatiseerde besluitvorming. De belangrijkste innovatietrends zullen te vinden zijn in blockchain, cryptovaluta, kunstmatige intelligentie en machine learning. Ook zullen we verdere automatisering van processen zien op gebieden als transportsystemen en consumententechnologieën voor smart homes, smart cars en smart devices, etc.

Russ Kennedy

Russ Kennedy

Russ Kennedy is Chief Product Officer van Nasuni

Pin It on Pinterest

Share This