Uit onderzoek van Atos en IQM blijkt dat 76% van HPC-datacenters wereldwijd tegen 2023 kwantumcomputing zal gebruiken

24 november 2021

Atos en IQM maken de resultaten bekend van het eerste wereldwijd IDC-onderzoek naar de huidige stand en toekomst van kwantumcomputing binnen high performance computing (HPC). Uit het onderzoek, in opdracht van IQM en Atos, blijkt dat 76% van de HPC-datacenters wereldwijd van plan is om tegen 2023 kwantumcomputing te gebruiken, en dat 71% plant om tegen 2026 over te stappen op on-premise kwantumcomputing. IQM maakt deel uit van Atos Scaler, een acceleratorprogramma dat partnerschappen creëert met het ecosysteem van start-ups.

110 belangrijke besluitvormers van high-performance computing (HPC) centra wereldwijd werden ondervraagd. Voor het eerst verschaffen de resultaten concrete inzichten in een technologiegebied dat Europa en de wereld ingrijpend zal veranderen. Een van de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek is dat het voor gebruikers steeds moeilijker wordt om de optimale prestaties uit high-performance computing te halen en tegelijk zowel de beveiliging als de weerstand te garanderen.

Investeringen in kwantumcomputing nemen toe 

Kwantumcomputing is de nummer één technologie in Europa en behoort tot de top drie technologieën van de top 500 HPC datacenters wereldwijd. 76 procent van de HPC-centra maakt al gebruik van kwantumcomputing of is van plan dit in de komende twee jaar te gaan doen. De verwachte voordelen van de invoering van kwantumcomputers zijn duidelijk voor HPC-datacenters. Het aanpakken van nieuwe problemen zoals logistiek in de toeleveringsketen of uitdagingen in verband met klimaatverandering (45 procent) en het sneller oplossen van bestaande problemen (38 procent) – terwijl tegelijkertijd de computerkosten worden verlaagd (42 procent).

Toenemende complexiteit is een opportuniteit

Cloud is een belangrijk onderdeel van deze HPC-architectuur, waarbij zowel standaardelementen als op maat ontwikkelde infrastructuurcomponenten gebruikt worden. Op basis van de antwoorden op de enquête lijken hybride en cloud-implementaties vooral in de EMEA-regio belangrijk. 50 procent geeft aan dat een hybride HPC-architectuur de hoogste prioriteit heeft, (Noord-Amerika 46 procent; APAC 38 procent). Toch is er een gebrek aan kennis over hoe kwantumcomputing naast een klassieke HPC-infrastructuur zal ingezet worden. Daarom zal met de toename van kwantumcomputing ook het uitbesteden van operaties en onderhoud aan partners blijven doorgaan.

Een markt in transitie

Het ontwikkelen en testen van real-world use-cases is van cruciaal belang voor het toekomstige succes van kwantumcomputing. De vier belangrijkste use-cases zijn momenteel gekoppeld aan de analyse van enorme hoeveelheden gegevens en het oplossen van industriespecifieke use-cases.

De top use-cases geïdentificeerd door de ondervraagde HPC centra zijn:  

  • Doorzoeken van databases (59 procent)
  • Analyse van investeringsrisico’s (45 procent)
  • Moleculaire modellering (41 procent)
  • Beheer van activa (32 procent)

Dr. Jan Goetz, CEO en mede-oprichter van IQM Quantum Computers: “We werken samen met een aantal van ’s werelds toonaangevende HPC-centra en we hebben deze studie gepland om de kwantumindustrie een grondig inzicht te geven in de status van kwantum binnen HPC-centra wereldwijd. De sterke investeringen in on-premise kwantumcomputers evenals de focus op de vaardigheidskloof en duurzaamheid zijn zeer belangrijke bevindingen uit dit onderzoek, en het zal IQM, Atos en onze ecosysteempartners helpen bij het creëren van nieuwe oplossingen en diensten.”

Dr. Stefano Perini, IDC European Quantum Computing Practice Co-lead Woordvoerder van IDC, voegt hieraan toe: “Kwantumcomputing heeft alle geloofsbrieven om de manier waarop zowel wetenschappelijke als zakelijke uitdagingen zullen worden aangepakt, te veranderen. Toch zijn er wereldwijd weinig gegevens over de huidige en toekomstige adoptietrends van deze geavanceerde technologie bij organisaties. De studie werpt een licht op de manier waarop HPC-centra vandaag en in de toekomst zullen experimenteren met kwantumcomputing. Door hier nu inzage in te krijgen, hebben we de belangrijkste stappen gedefinieerd om kwantumcomputing de komende jaren tot bloei te laten komen, waardoor het  een significante impact zal hebben.”   

Udo Littke, hoofd van Atos Centraal-Europa, vat samen: “Er werd nog nooit zo’n uitgebreide studie gedaan naar de kansen van de kwantumtechnologieën voor de supercomputingmarkt. Daarom voerden we deze analyse samen met IDC en IQM uit. Ze geeft ons nu inzage in de supercomputing-markt in EMEA en de wereld. Uit de resultaten blijkt dat kwantumcomputing in Europa belangrijker is dan in de rest van de wereld. Europa heeft een uniek ecosysteem voor kwantumcomputing, dat nu een sterke groei laat zien. Juist nu is het belangrijk om samen te werken met sterke partners die al diverse projecten en use cases hebben uitgevoerd en daardoor over de nodige relevante  expertise beschikken.”

Voor toegang tot de volledige studie: https://atos.net/en/events/state-of-quantum  

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This