Cloud-first strategie neemt af en automatisatie groeit volgens Red Hat

18 november 2021

De hybride cloud blijft groeien, security is nog steeds de grootste prioriteit bij IT-managers, en steeds meer leidinggevenden willen hun IT-activiteiten automatiseren in 2022. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Tech Outlook van Red Hat, die beslissingsnemers uit de IT-sector wereldwijd heeft ondervraagd over het afgelopen IT-jaar en hun prioriteiten voor 2022. Een opvallende vaststelling is dat dataprivacy en -beveiliging als belangrijkste redenen worden aangegeven in de keuze voor zowel de private als de publieke cloud. 

Voor zijn achtste 2022 Global Tech Outlook ondervroeg Red Hat, leverancier van open source-oplossingen, 1.341 IT-beslissingsnemers wereldwijd over hun cloudstrategie, investeringsprioriteiten, en belangrijkste drijfveren voor 2022. Het merendeel van de respondenten werkt voor bedrijven met een omzet groter dan 100 miljoen dollar.   

Cloud-first gaat achteruit

Naarmate de hybride cloud blijft groeien, willen steeds meer bedrijven afstappen van hun cloud-first strategie. Terwijl in 2020 10% van de bedrijven nog resoluut koos voor de publieke cloud en 17% voor de privé-cloud, is dat in 2021 nog respectievelijk 9% en 14%. De keuze voor een vorm van hybride cloud neemt dan weer toe met 3%: 30% van de IT-beslissingsnemers kiest resoluut voor een combinatie van clouds, vergeleken met 27% in 2020. Dat is geen verrassing aangezien bedrijven steeds meer het beste van de twee werelden zoeken met de snelheid en schaalbaarheid van de openbare, en de controle en veiligheid van de private cloud. 

Iedereen bezorgd om dataprivacy en security

Een opvallende vaststelling is dat dataprivacy en -beveiliging als belangrijkste redenen worden opgegeven in de keuze voor zowel de private als de publieke cloud. Zo’n 43% van de respondenten kiest voor de privé-cloud omwille van dataprivacy. Bij de openbare cloud is dat 30%. 39% kiest dan weer voor de private cloud omwille van securityredenen; 32% voor de publieke cloud. Wellicht valt deze tegenstrijdigheid te verklaren omdat on-prem datacenters over het algemeen meer controle en visibiliteit bieden, maar organisaties in house niet de operationele expertise hebben die public cloudproviders kunnen brengen.

Automatisatie neemt toe

Wanneer wordt gekeken naar de geplande uitgaven binnen 12 maanden, zegt 38% van de respondenten de IT-activiteiten te willen automatiseren. Dat is 6% meer dan in 2020. De belangrijkste automatiseringsprioriteiten zijn security (36%), de cloud (35%) en de versnelling van de dienstverlening (33%). Over alle IT-activiteiten heen blijft security de grootste financiële prioriteit (46%) met netwerkbeveiliging (38%), cloudbeveiliging (37%) en databescherming (30%) als belangrijkste geplande uitgaven.

Medewerker centraal

Het 2022 Global Tech Outlook onderzoek polste bij de IT-beslissingsnemers ook naar de grootste uitdagingen om vandaag de dag aan digitale transformatie te doen. Hieruit blijkt dat het tekort aan talent (26%) de grootste drempel is om te digitaliseren, gevolgd door de geërfde IT-infrastructuur (23%) en problemen met integraties (23%). Het is het eerste jaar dat de medewerker bovenaan het lijstje staat en vòòr de technologie wordt geplaatst. 

Klik hier voor het volledige rapport.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This