PAQT lanceert open source design system voor developers

17 november 2021

PAQT heeft een open source design system gelanceerd waarmee developers gratis toegang hebben tot een verzameling herbruikbare UI-componenten en tools om software te ontwikkelen. Hiermee ondersteunen ze developers bij de ontwikkeling van software die toegankelijk is en voorzien van plezierige interacties voor gebruikers. Steeds meer organisaties stappen over van statische huisstijlhandboeken op een design system dat door de gebruiksvriendelijkheid organisatiebreed ingezet kan worden. Met de komst van Graphite is er nu ook een gratis design system beschikbaar. 

‘Met Graphite hoef je veelvoorkomende elementen, zoals bijvoorbeeld een knop, niet iedere keer opnieuw te ontwerpen en te programmeren. Dat is fijn, want zelfs een eenvoudige knop is nog niet zo simpel.’ legt senior front-end developer Elwin van Eede uit, hij heeft samen met developer Tom Stemerding naast zijn reguliere werk vijftien maanden aan het project gewerkt. ‘Het is eigenlijk een grote doos LEGO-stenen, ontwikkeld volgens duidelijke standaarden, compleet met goede documentatie en met een gids voor het gebruik ervan.’

Frontend automatiseren 

Met een design system zoals Graphite beschikken softwareontwikkelaars over een heldere, visuele taal, met herbruikbare componenten. Dat verbetert de kwaliteit en de consistentie, terwijl ontwerp- en ontwikkelprocessen veel efficiënter worden. ‘Graphite is een soort gemeenschappelijke woordenschat voor iedereen en dat maakt ook het samenwerken tussen teams en disciplines makkelijker.’ voegt Elwin toe. 

Graphite is eenvoudig te implementeren en de componenten zijn te gebruiken in elk framework zoals Laravel Blade, Laravel Livewire, Vue 2, Vue 3 en React. Daarnaast biedt het systeem geoptimaliseerde integraties met Vue 3 en React voor een verhoogde Developer Experience (DX). Maar ook zonder framework is Graphite bruikbaar.

Open Source 

Graphite wordt gefinancierd en gebouwd door PAQT, de tool is open source gemaakt zodat iedereen ermee kan werken en kan bijdragen aan verbeteringen en uitbreidingen. Direct na de eerste release zijn Elwin en Tom aan de slag gegaan met een nieuwe versie, waarin nog meer componenten terugkomen. Ook Robert Horsmans, CEO en oprichter van PAQT is trots op het resultaat. ‘Bij PAQT dragen we het open source principe een warm hart toe. De developer community is van oudsher gebaseerd op transparantie en het delen van informatie. Dat zag je al toen de eerste hotspots aan de westkust van Amerika ontstonden en zie je ook op kleinere schaal in Nederland terug. Het gaat om vaardigheden en een bijdrage leveren, niet om het papiertje wat je op school hebt behaald. Met deze tool willen we daar een bijdrage aan leveren.’

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This