Planningstool AAPI doet horeca-uitbaters watertanden met kracht van artificiële intelligentie

16 november 2021

AAPI, de digitale planningstool voor horecaondernemers, schuift aan tafel met de Leuvense AI-expert Dataroots en het visualisatieplatform Cumul.io. Samen zetten ze artificiële intelligentie en dashboarding in om de immense hoeveelheid bedrijfsdata die voor uitbaters van hotels, restaurants en cafés moeilijk consumeerbaar is, om te zetten in waardevolle inzichten.

Daarnaast moet benchmarking aan de hand van andere AAPI-gebruikers uitbaters helpen om hun personeelsbeleid te optimaliseren. In een volgende fase moet de planningstool met behulp van AI uitbaters ook helpen om hun personeelsplanning te automatiseren en sneller, praktischer en rendabeler op te stellen. Op die manier zorgen AAPI en Dataroots met de intrede van AI voor een primeur in de horeca en bieden ze nieuwe perspectieven voor een sector die onder druk staat.

De Antwerpse start-up AAPI is een horeca-sectorspecifieke all-in-one planningstool met digitale prikklok en volautomatisch dimona-management. AAPI automatiseert en digitaliseert niet enkel de planning en loonverwerking van de horecaondernemer, het corrigeert ook fouten in zaken zoals contracten en uurroosters en automatiseert de payroll in de back-office van alle Belgische sociale secretariaten. 

Hierdoor bespaart elk sociaal secretariaat heel wat administratieve rompslomp en kunnen horeca-uitbaters meer tijd spenderen aan operationele aansturing en businessgroei in plaats van aan tijdrovende planning en papierwerk. In de keuken, op bureau of in de zaal, dankzij de AAPI-applicatie, heeft de horeca-ondernemer de kracht van het platform en de inzichten in zijn of haar onderneming bovendien steeds binnen handbereik.

Data done right

Om de efficiëntie nog te verhogen, kijkt de fygitale start-up nu nog verder, meer bepaald naar het potentieel van de data die uitbaters ter beschikking hebben, maar nog niet benutten. “Horeca-uitbaters zitten op een zee van data omtrent personeel, loonkost, omzet en marges, maar de inzichten die deze data te bieden hebben, komen slechts zelden aan het licht”, vertelt Tom De Pauw, zaakvoerder van AAPI. “Zelfs voor zij die gericht zoeken is het lang graven naar de juiste cijfers. Het blijft een uitdaging om data en inzichten op een makkelijk verteerbare manier bij de uitbater te krijgen.”

Data-analyse & benchmarking

Om daar verandering in te brengen rekent AAPI op de kracht van artificiële intelligentie en de expertise van de Leuvense AI-expert Dataroots en het visualisatieplatform Cumul.io. In eerste instantie werkten ze samen een strategie uit om met behulp van AI en data-analyse waardevolle inzichten snel en overzichtelijk te presenteren aan de uitbater. Een datawarehouse werd opgezet waarin alle HR- en payroll-gegevens verzameld en vervolgens gekoppeld worden aan een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk dashboard.

Daarnaast wordt er ook werk gemaakt van benchmarking. De individuele uitbater kan zo zijn cijfers en prestaties toetsen aan die van andere AAPI-gebruikers. Tom De Pauw: “Zo krijgen onze klanten een beeld van hun peers, hun sectorgenoten. Hoe komt het dat horecazaak A dezelfde omzet draait als zaak B, maar wordt geconfronteerd met 15% meer personeelskost? Waarom maakt het nettoloon van het personeel van zaak C 40% uit van de totale loonkost, en bij zaak D slechts 30%? Dankzij AI zullen we op deze vragen gemakkelijker een antwoord kunnen formuleren, waardoor onze klanten nog verder zullen kunnen optimaliseren.”

AI-gestuurde planning

In een tweede fase kijken Dataroots en AAPI naar artificiële intelligentie om horeca-uitbaters actief te ondersteunen in hun personeelsplanning met behulp van gepersonaliseerde aanbevelingen en voorspellingen, of predictive analytics. “Reeds na enkele maanden analyse kan een horeca-onderneming rendabeler worden. Met AI zijn we perfect in staat om met behulp van enkele maanden aan operationele data een optimale personeelsplanning te suggereren die rekening houdt met tal van facetten, zoals beschikbaarheden, loonkosten, toegevoegde waarde op basis van kunde en ervaring, functieclassificaties en dimona-types”, vertelt Bart Smeets, co-founder van Dataroots.

Topexperts

Tom De Pauw kijkt alvast enthousiast naar de toekomst en is meer dan te spreken over de samenwerking met Dataroots: “Bij Dataroots werken absolute topexperts. Ze communiceren helder, werken gestructureerd en denken actief mee in functie van onze ambities. We zijn ervan overtuigd dat we ons met deze samenwerking snel zullen kunnen onderscheiden in de horeca. Met de kracht van AI zorgen we voor een frisse wind die perspectieven biedt op het vlak van omzet en efficiëntie in een sector die onder druk staat.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This