Cegeka lanceert dataplatform Mobilize voor slimme steden

28 oktober 2021

Steden en gemeenten staan voor grote uitdagingen. Keuzes op vlak van duurzaamheid, veiligheid, gezondheid en mobiliteit worden steeds vaker op lokaal niveau genomen. Innovatieve technologie kan lokale beleidsmakers helpen om die keuzes slim te maken. IT-bedrijf Cegeka lanceert het dataplatform Mobilize dat datagedreven verkeersinzichten biedt waarmee beleidsmakers onmiddellijk aan de slag kunnen.

“Wij ondersteunen steden, gemeenten en burgers in het bouwen van de leefbare steden. Dankzij toegang tot slimme technologie als big data en artificiële intelligentie, bieden we oplossingen die helpen om betere én snellere beslissingen te nemen”, zegt Stijn Bijnens, CEO van Cegeka.

Mobiliteit als heet hangijzer

Telkens er kleine of grote infrastructuurwerken worden uitgevoerd, moeten dezelfde afwegingen opnieuw gemaakt worden. Wat is de impact van een aanpassing op de verkeersveiligheid? Laat die ingreep voldoende ruimte voor de fiets? Blijft de stad tegelijkertijd vlot bereikbaar voor handelaars en industrie? Of waar plaatsen we de laadpalen voor elektrische auto´s het best? Elke beslissing heeft consequenties op vlak van economie, ecologie, leefbaarheid en gezondheid. En intuïtie volstaat niet langer om met goede oplossingen te komen. “Datagedreven innovatieve technologie kan gemeenten en steden helpen om doordachte mobiliteitskeuzes te maken. Dat is onze overtuiging. Daarom proberen we bij Cegeka technologische tools te ontwikkelen die beleidsmakers daarin ondersteunen”, legt Stijn Bijnens uit.

Betere inzichten dankzij een ‘urban digital twin’ 

Mobilize verzamelt en gebruikt verkeersdata, context data en geografische data. Daarnaast zorgt het platform voor het visualiseren van de verkeersstromen. Van daaruit, kan je snel nieuwe scenario’s bouwen en de toekomstige impact ervan voorspellen. Mobilize levert een ware ‘urban digital twin’.

Het technologieplatform Mobilize helpt bijvoorbeeld bij grote uitdagingen zoals de invoering van een nieuw circulatieplan. “Daarnaast kan je ook de impact van wijzigingen in de verkeersinfrastructuur voorspellen op het omliggende wegennetwerk, de ideale omleiding bepalen bij wegenwerken en bekijken hoe sluipverkeer best kan aangepakt worden. Je kan de impact van scenario’s in enkele minuten digitaal visualiseren op je computerscherm. Daarnaast kan je ook een zicht krijgen op het aantal passanten of de optimalisatie van de verkeersstroming. De veelheid aan inzichten die dat oplevert, zal lokale besturen in staat stellen om veel proactiever te werken aan een toekomstgericht, slim mobiliteitsbeleid”, zegt Benny Schaeken, director Smart Cities bij Cegeka.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This