Gaming servers gaan UNESCO werelderfgoed verwarmen

15 oktober 2021

In Rotterdam is een samenwerking aangekondigd tussen UNESCO-monument de Van Nelle Fabriek en het naastgelegen datacenter Smartdc. Smartdc, waar onder andere veel gameservers van Ubisoft/I3D draaien, heeft concrete plannen om haar restwarmte te gaan leveren aan de Van Nelle Fabriek. Hierdoor zal er veel minder gas noodzakelijk zijn voor de verwarming van dit gebouw, hetgeen tot potentieel duizenden tonnen CO2-besparing kan leiden. 

Technisch en economisch haalbaar 

Deze samenwerking laat zien dat het lokaal uitwisselen van duurzame warmte van datacenters, zowel technisch als economisch een haalbare oplossing is. Door het leveren van restwarmte, voortkomend uit groene energie, zal Smartdc zelf ook minder elektriciteit nodig hebben voor koeling waardoor de druk op het elektriciteitsnetwerk ook wordt verminderd.

Managing Director Stijn Grove van de Nederlandse brancheorganisatie Dutch Data Center Association ziet dit project als een mooi voorbeeld voor circulaire bedrijfsterreinen. “Datacenters kunnen grote hoeveelheden duurzame warmte leveren, en daarmee duurzame energie twee keer inzetten. De samenwerking tussen Smartdc en de Van Nelle fabriek laat zien dat een lokale koppeling goed realiseerbaar is. Maar om de volledige warmtecapaciteit van een datacenter als Smartdc te benutten, is er een regionaal warmtenet nodig die de warmte naar de nabijgelegen gebouwde omgeving transporteert”, aldus Grove. 

Naast het bovenstaande project zijn er vandaag nog twee datacenter restwarmte projecten aangekondigd. Interxion, a Digital Realty Company gaat restwarmte leveren aan Polderwarmte voor bedrijventerreinen op het vliegveld van Amsterdam (Schiphol) en NorthC Datacenters gaat meedoen aan het grootste warmtenetproject tot nu toe in Rotterdam, waarbij 10.927 huishoudens en 367 bedrijven worden verwarmd met restwarmte. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This