Datashift helpt FCR Media aan dataplatform en nieuwe bedrijfsinzichten

13 oktober 2021

Internationaal marketingagentschap FCR Media schakelde dataspecialist Datashift in om een cloud-based dataplatform te ontwikkelen. Met dat platform wil FCR Media de customer journey in kaart brengen en nieuwe inzichten krijgen in salesdata. Om de medewerkers van FCR Media hierin te ondersteunen, werd ook sterk ingezet op change management. Daarnaast werd de communicatie tussen verschillende diensten opgeschroefd om meer data te kunnen analyseren in plaats van louter te rapporteren.

Marketingagentschap FCR Media verzorgt de digitale marketing van zeer diverse KMO’s, enerzijds door het bouwen van performante en aantrekkelijke websites, anderzijds door verkeer te genereren via het eigen Gouden Gids-platform, Google Adwords, Facebook en Instagram. De internationale groep heeft België als voornaamste focus en telt in totaal 25.000 KMO’s als klant.

Data in de cloud

Bij de doorstart in 2016 besliste FCR Media om het interne dataplatform volledig om te gooien naar een cloud based-toepassing. Er werd beslist een externe partner te zoeken om het databeheer verder uit te bouwen en het nieuw opgerichte datateam te ondersteunen. Er waren drie vereisten voor het te ontwikkelen technische platform: de volledige customer journey vastleggen, het interne team ondersteunen en de data foutloos beheren.

“Er werd nadrukkelijk ingezet op change management, waarbij mensen die jarenlang op een bepaalde manier gewerkt hebben de nodige begeleiding kregen om met de nieuwe toepassing om te gaan, aldus Bart van der Heijden, CTO FCR Media.

Uit de gecontacteerde potentiële partners kwam Datashift als beste naar voren. CTO bij FCR Media Bart van der Heijden motiveert die keuze met drie argumenten: “Het was vooral de all-round support die ons aansprak bij Datashift. Er werd niet één bepaalde technologie voorgesteld, maar we kregen verschillende opties. Daarnaast werd nadrukkelijk ingezet op change management, waarbij mensen die jarenlang op een bepaalde manier gewerkt hebben de nodige begeleiding kregen om met de nieuwe toepassing om te gaan. Daarbij werd nauw samengewerkt met het interne team. Ten slotte was er ook de klik met Nico en Michel van Datashift. Hun pitch, technische competenties en use cases waren erg overtuigend.”

Samenwerking stimuleren

De grootste nagel waar Datashift op klopte was het stimuleren van samenwerking tussen bestaande verschillende teams. Het bestaande model, waarbij een reporting team rapporteert aan de CFO en een technisch team verslag uitbracht aan de CTO, moest op de schop. “Na een aantal sessies met Datashift zijn we tot de conclusie gekomen dat die manier van werken niet vlot werkt”, geeft Bart aan. “Sindsdien komen we wekelijks samen met de twee leads van de teams, de CFO en ik. Daarin bespreken we prioriteiten, objectieven en conflicten. We hakken nu efficiënter knopen door.”

“We hakken nu efficiënter knopen door”, zegt Bart van der Heijden, CTO FCR Media. Met behulp van Datashift kan er voortaan naast gerapporteerd ook geanalyseerd worden. Verkoopsdata worden ‘s ochtends in een breed toegankelijk dashboard gegoten, waardoor iedereen binnen het bedrijf een zicht heeft op de prestaties. Daarnaast kunnen specifieke klantendata met een muisklik geraadpleegd worden. “Een grote meerwaarde voor ons, en de basis om op verder te bouwen”, aldus Bart. “Naar de toekomst toe willen we de volledige customer journey nog beter in kaart brengen. Hoe meer data we hebben, hoe meer opties en inzichten ons bedrijf krijgt.”

Ook Datashift hecht veel belang aan de samenwerking met FCR Media. “Het denken in partnershipmodus, het vertrouwen dat we voelen en de resultaten die we samen kunnen realiseren, geeft veel drive om elke dag opnieuw het beste van onszelf te geven.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This