Dassault Systèmes toont ‘Design for Life’-installatie in Design Museum in Londen

5 oktober 2021

Nu de situatie rond COVID-19 meer en meer onder controle lijkt, wordt in tal van sectoren weer naar de toekomst gekeken. Daarbij wordt met name gezocht naar inspiratie: hoe kunnen we de maatschappij en de economie anders en beter inrichten en met name ook duurzamer? Het Franse technologieconcern Dassault Systèmes heeft hiervoor al een aantal jaren het Design for Life-programma lopen. Binnen dit programma is nu een nieuwe installatie aangekondigd in het Design Museum in Lonben.

Het ‘Design for Life’-programma bestaat uit samenwerkingen met belangrijke ontwerpers, architecten en kunstenaars over de hele wereld. De nieuwe installatie heet ‘Aurora’ en is ontworpen door architect Arthur Mamou-Mani en Dassault Systèmes.  Aurora is een interactieve manifestatie. Het geeft de kracht weer van het verenigen van design, wetenschap en industrie om samen duurzame innovaties te creëren die product, natuur en leven harmoniseren. Aurora wordt vanaf 23 oktober 2021 tentoongesteld in Londen tijdens de openingsweken van de Waste Age-tentoonstelling van het Design Museum. Deze tentoonstelling valt samen met de 26e VN-conferentie over klimaatverandering (COP26) in Glasgow. 

Circulaire innovatie 

Deze Design for Life-samenwerking is twee jaar geleden gestart als een experimenteel onderzoeksproject naar het gebruik van upstream-denken. Dit is een ontwerpbenadering dat regeneratie tot een vereiste maakt voor elk project. In combinatie met de software van Dassault Systèmes kunnen de principes van circulaire innovatie optimaal worden toegepast. Aurora is het hoogtepunt van dit onderzoek. Het is een ervaringsgerichte installatie die bestaat uit modules die kunnen worden verpletterd, gesmolten en hervormd. Hierdoor ontstaat een continu proces van heruitvinding en wedergeboorte. “Aurora vormt een nieuw begin in de nasleep van het wereldwijde trauma van de pandemie”, zegt Arthur Mamou-Mani. “Als ontwerpers, architecten en ingenieurs kunnen we nu samenkomen om gedeelde ervaringen te creëren, in plaats van projecten die niet meer zijn aan te passen. Hierdoor krijgen mensen de middelen in handen voor zowel productie als creativiteit.” 

Nieuw begin

Van materiaalkeuze tot ontwerp en fabricage signaleert Aurora het einde van een tijdperk dat gekenmerkt werd door ‘take-make-waste’. Aurora staat juist voor een nieuwe benadering. Hierbij worden gebouwde omgevingen gecreëerd die zijn ontworpen voor regeneratie. Dit gebeurt op basis van een inclusieve benadering die kennis en knowhow uit meerdere disciplines met elkaar verweeft.  Na een analyse op moleculair niveau van verschillende materialen werd voor dit project bioplastisch polymelkzuur (PLA) geselecteerd. Dit is een niet-toxisch thermoplast dat is afgeleid van planten. Het kan worden toegepast voor 3D-printen. Ook kan het eenvoudig worden geassembleerd, gerecycled en opnieuw geprint in een continue, gesloten cyclus. Het Aurora-team gebruikte het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes in de cloud om samen te werken en een Virtual Twin-ervaring van de kunstwerken te creëren. De creatie vond plaats in een virtuele ruimte die precies het atrium van het Design Museum in Londen voorstelt. “De bedoeling van deze samenwerking is om de installatie te realiseren via een holistisch, geïntegreerd en verkennend proces”, zegt Anne Asensio, Vice President Design Experience, Dassault Systèmes. “Door elk aspect van de productie en levenscyclus in twijfel te trekken, wilden we het publiek meenemen op een reis die onderzoekt ​​hoe we in de toekomst habitats kunnen ontwerpen en bouwen.” 

Indrukwekkende fotorealistische beelden

Dit betekent dat top-down, datagestuurde stadsplanning moet worden vervangen door nieuwe stedelijke verhalen en dat burgers kunnen bijdragen aan duurzamere steden. Met indrukwekkende fotorealistische beelden ervoer het team het uiterlijk van de installatie op verschillende tijdstippen van de dag. Hierbij veranderde licht, schaduwen en luchtstromen de omgeving continu.  Het team kon zijn creaties virtueel en parallel voorstellen, experimenteren, ontwerpen, optimaliseren, testen, visualiseren en verfijnen – nog voordat fysieke materialen werden verbruikt. Hierdoor konden zij ook de duurzaamheid van iedere keuze evalueren. Dit zorgt ervoor dat de doelstellingen van het project bereikt konden worden. En dat er een geoptimaliseerde ervaring is opgeleverd die een wereld demonstreert waarin elk ‘gemaakt’ object wordt bedacht, uitgevonden en vervaardigd met het oog op duurzaamheid. 

Nauw samenwerken

Het komende decennium dient een vermindering van 50% van de wereldwijde CO2-uitstoot te worden gerealiseerd. Experts op het gebied van ontwerp en wetenschap zullen daarom nauw moeten samenwerken om een ​​nieuwe, uniforme praktijk voor duurzame modellen te bedenken die een ​​planeet met beperkte hulpbronnen ondersteunt. Het 3DEXPERIENCE-platform stelt hen in staat om innovatieve technologieën te gebruiken, waaronder virtual reality, 3D-modellering, simulaties en generatief ontwerp. Deze technieken komen samen in een virtueel universum dat hun disciplines verenigt door het gebruik van een gemeenschappelijk 3D-model. Op deze manier kan de complexiteit van het maken van duurzame beslissingen worden teruggedrongen. Of het nu om het moleculaire niveau tot fabricage en hergebruik gaat, of het terugwinnen en recyclen van een product of gebouw, zodat een ethischer en duurzamer ontwerp ontstaat.  

‘Design for Life’ is tien jaar geleden gestart. Het is een doorlopend programma om te onderzoeken hoe wetenschap en technologie ontwerpers in staat stellen om een ​​betere, duurzamere wereld te bouwen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This