RESPONSUM haalt Volta Ventures aan boord in kapitaalronde die zal oplopen tot 2,5 miljoen euro

30 september 2021

RESPONSUM, spin-off van privacy-, security- en datamanagementspecialist CRANIUM, heeft zopas de handtekening gezet onder een kapitaalinjectie van investeringsmaatschappij Volta Ventures in een financieringsronde die kan oplopen tot 2,5 miljoen euro. De investering moet in de eerste plaats dienen om RESPONSUM, en de gelijknamige SaaS-oplossing voor de volledige controle over privacy- en securityrisico’s bij bedrijven, in sneltempo te doen schalen en voet aan de grond te zetten in het buitenland.

De eerste stap is de aanwerving van een sales- en marketingteam en een customer support expert. Alex Van Cauwenbergh, tot nu CEO van CRANIUM, wordt vanaf november CEO van RESPONSUM. Koen De Waele van Volta Ventures en business angel Catalina Daniëls nemen een zitje in de raad van bestuur.

De Zaventemse start-up RESPONSUM zorgt met een gelijknamige tool voor de volledige controle over privacy- en securityrisico’s bij bedrijven. Het modulaire Software-as-a-Service platform (SaaS) stelt organisaties in staat om op elk moment de naleving van privacyregels zoals GDPR en cybersecurity te beheren en aan te tonen. Zo kunnen gebruikers op eigen initiatief een zelfscan uitvoeren of bewustwordingscampagnes opzetten. RESPONSUM biedt een antwoord op de vele privacy- en beveiligingsuitdagingen waar bedrijven vandaag tegenaan lopen.

Sinds RESPONSUM begin dit jaar op de markt kwam, kan het rekenen op veel bijval van tevreden klanten. Inmiddels maken reeds meer dan zeventig bedrijven gebruik van het platform en de feedback is unaniem positief. “Het is duidelijk dat er een nood is in de markt voor RESPONSUM”, vertelt Alex Van Cauwenbergh, CEO van CRANIUM. “De feedback van klanten leert ons dat het platform matuur en stabiel is en ook onze prospectenlijst groeit zienderogen. De tijd is dan ook rijp om volop in te zetten op verdere groei. Dankzij die investeringsronde zullen we kunnen schalen en voet aan de grond krijgen buiten de landsgrenzen heen.”

Salesmotor

Na eerdere investeringen van de oprichters, een subsidie van Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) van 486.000 euro en een lening van 350.000 euro door PMV, investeert nu ook Volta Ventures in RESPONSUM. Het vertrouwen in RESPONSUM is duidelijk. De kapitaalinjectie begint bij een miljoen euro, maar kan uitgebreid worden tot 2,5 miljoen euro in de nabije toekomst. Om de groei van RESPONSUM in het binnenland en internationaal te versnellen, zal deze investering hoofdzakelijk worden aangewend om de salesmotor van de start-up te optimaliseren. Half oktober starten daarom drie sales- en marketingprofielen en een customer support manager.

Ontwikkeling platform

Daarnaast zal een deel van het kapitaal gebruikt worden om de ontwikkeling van de SaaS-tool te versnellen. Modules zoals GDPR-beheer, awareness en e-learnings zitten reeds vervat in de tool, maar hier wordt continu op verder gebouwd. Bavo Van den Heuvel is mede-oprichter van RESPONSUM en levert als Chief Knowledge Officer de expertise om de tool verder te ontwikkelen: “Het is zaak om te luisteren naar de klant en oog te hebben voor nieuwe marktstandaarden. Zo zal er nog voor eind dit jaar een module ‘Multiple Regulations’ worden toegevoegd zodat ook bedrijven uit bijvoorbeeld de VS gebruik kunnen maken van RESPONSUM. We volgen de trends op het vlak van privacy en security op de voet op en zorgen ervoor dat het platform hieraan beantwoordt. De combinatie van mijn expertise en de ervaring van Alex maakt dat we met RESPONSUM een sterk onderbouwde maar gebruiksvriendelijke toepassing bieden, die meteen een meerwaarde biedt voor elk bedrijf.”

Catalina Daniels

Alex Van Cauwenbergh wordt vanaf november voltijds CEO van RESPONSUM. Naast hem in de raad van bestuur nemen Bavo Van den Heuvel als mede-oprichter, Koen De Waele, venture partner bij Volta Ventures, en business angel Catalina Daniels plaats. “We hebben nu de stuwkracht om RESPONSUM naar het volgend niveau te tillen”, vertelt Alex Van Cauwenbergh. ‘Onder de vleugels van een sterk leadership team is CRANIUM ondertussen uitgegroeid tot een matuur gerenommeerd bedrijf dat sterk gewaardeerd wordt op de markt. Deze ervaring, samen met het kapitaal en de ondersteuning van Volta Ventures, willen we nu in de schaal werpen om met RESPONSUM te transformeren naar scale-up.”

Koen De Waele: “Bedrijven hebben absoluut nood aan gebruiksvriendelijke tools om privacy en security geïntegreerd te beheren en risico’s te anticiperen. Met RESPONSUM is hier op korte tijd een antwoord op gebouwd. De combinatie van het platform met de diepe domeinkennis van het team wordt nu gekoppeld aan Software-as-a-Service ervaring om versneld op te schalen in België en internationaal.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This