Van hypermoderne commandoroom tot handige communicatieoplossingen

27 september 2021

Een commandoroom met moderne vergadertafel en videomuur, ramen die worden omgevormd in melkglas voor extra privacy en alle moderne communicatietools. Het nieuwe politiegebouw van Politiezone MIRA werd helemaal ingericht door Ricoh en is klaar voor alle uitdagingen van vandaag en morgen. Ricoh stoomde het nieuwe politiekantoor met verve klaar voor de toekomst. Het moderne politiesysteem fungeert nu als voorbeeld voor alle andere politiezones in het land.

Politiezone MIRA omvat de West-Vlaamse gemeenten Waregem, Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn en Zwevegem. Eind 2020 opende het gloednieuwe hoofdkantoor de deuren. Daar werken momenteel zo’n 130 agenten, die ongeveer 85.000 burgers bedienen. De bouw van het nieuwe kantoor was het perfecte moment voor Politiezone MIRA om alle ruimtes optimaal uit rusten met moderne technologieën: van room booking en opties voor videoconferences tot schermen en een videomuur waarop bijvoorbeeld helikopterbeelden kunnen worden getoond. De politiezone had vooral nood aan moderne vergaderruimtes en een hoogtechnologische commandoroom.

Ricoh bracht eerst alle verwachtingen van de politiezone in kaart en betrok er meteen ook andere partners bij. “De oplossing die Ricoh voorstelde, voelde als een geheel aan. Ze hebben gekeken naar alle noden die wij in onze vergaderzalen hebben. Ook onze commandoroom konden ze met de hulp van hun partners volledig uitrusten”, zegt Jordy Vermeeren, IT Consultant bij Politiezone MIRA. 

Commandoroom 

Het pronkstuk van het gebouw is de commandoruimte. Die is volledig uitgerust om operaties en interventies met beelden te monitoren. Vooral bij noodsituaties en tijdens grote evenementen vormt de commandoruimte het kloppend hart van de politiezone. “Tijdens Waregem Koerse werken we ieder jaar vanuit een ruimte waarin we camerabeelden bekijken. In ons nieuwe gebouw wilden we een commandoroom die we voor meerdere doeleinden kunnen gebruiken. Nu kunnen we alles vanaf de vergadertafel gemakkelijk en snel op de videomuur projecteren. Tijdens grote evenementen kunnen ook andere diensten zoals de brandweer en het Rode Kruis vanuit een andere vergaderruimte alle beelden volgen die in de commandoroom op het videoscherm verschijnen”, zegt Vermeeren. 

Dat het bijzonder knappe politiegebouw volledig uit glas is opgetrokken, vormde een extra uitdaging voor de inrichting van vergaderruimtes. Videobeelden uit de commandoruimte mogen immers niet van buitenaf zichtbaar zijn. Hiervoor bedacht Ricoh een eenvoudige oplossing. Via een filmstrip verandert het glas met één klik op de schakelaar in melkglas. Zo kan niemand nog naar binnen gluren terwijl het wel nog steeds mogelijk is om vanuit de vergaderruimte naar buiten te kijken. 

Naast alle vergaderopties zorgde Ricoh ook voor communicatie via digital signage. Zo krijgen medewerkers op beeldschermen in verschillende ruimten in het gebouw interne informatie te zien. Politiezone MIRA wil het systeem ook graag uitbreiden naar de wijkkantoren, zodat alle info vanuit één centrale omgeving op alle locaties van de zone kan worden verspreid. 

Nieuwbouw 

Ricoh werd vanaf de start bij het bouwproject betrokken. Zo kon Ricoh advies geven over de voorzieningen voor bekabeling en stopcontacten. “Veel klanten vragen ons om alles zoveel mogelijk draadloos te doen, maar wij vinden het belangrijk dat er toch nog een bekabeld systeem aanwezig is om op terug te vallen”, zegt Sven Van Dessel, Solution Architect Communication Services bij Ricoh. 

“Bij een nieuwbouwproject kunnen we op voorhand aangeven welke aansluitingen best voorzien worden en deze op een quasi onzichtbare manier in de ruimte verwerken.  Zonder IT kan je vandaag geen toekomstgericht gebouw samenstellen. Al werken al onze gebruikte oplossingen natuurlijk even goed in een bestaand kantoor.” 

Heel gebruiksvriendelijk 

Ricoh zorgde niet alleen voor advies en installatie, maar ook voor opleiding waarmee de politie andere medewerkers kan doortrainen. Al is er niet veel training nodig om met het systeem te werken. “Iedereen kan zijn laptop eenvoudig inpluggen en connecteren. Bovendien verschijnt op het LFD-scherm (Large Format Display) in de vergaderruimte ook uitleg over hoe je snel verbinding kunt maken om bijvoorbeeld te presenteren”, zegt Sven Van Dessel. 

Showroom voor andere zones 

Ook andere politiezones zijn geïnteresseerd in het moderne systeem van Politiezone MIRA. “Voordien gingen wij zelf naar andere politiezones om inspiratie op te doen. Nu zijn we zelf het voorbeeld geworden voor collega’s uit andere zones”, zegt Jordy Vermeeren. “Ricoh is als grote speler goed gepositioneerd om oplossingen in meerdere politiezones uit te rollen. De kans is dus wel reëel dat andere zones op termijn ons voorbeeld zullen volgen.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This