Unisys stelt luchtvaartmaatschappijen voor het eerst in staat om status en locatie van afzonderlijke vrachtstukken te volgen

23 augustus 2021

Unisys Corporation kondigt een nieuwe softwarefunctionaliteit aan waarmee luchtvaartmaatschappijen voor het eerst gedurende de hele reis de status en locatie van ieder onderdeel van een zending kunnen volgen. Op die manier krijgen zowel de maatschappijen zelf als samenwerkende expediteurs meer zichtbaarheid doorheen de toeleveringsketen.

Foto: John McArthur

De nieuwe piece-level tracking (PLT) is geïntegreerd met de Unisys Cargo Core-applicatie en maakt het voor luchtvaartmaatschappijen mogelijk om de operationele efficiëntie van vrachtverzendingen te verbeteren. Hoewel gelijkaardige software tot hiertoe wel al via rederijen beschikbaar was, beperkte de functionaliteit zich slechts tot eigen vliegtuigen. PLT was bovendien nog niet eerder mogelijk voor bedrijven die luchtvaartmaatschappijen gebruiken om verzendingen te transporteren. 

“Door de groei van e-commerce en het toenemend aantal speciale zendingen in het luchtverkeer willen online retailers en klanten op ieder punt in de supply chain weten waar hun afzonderlijke vrachtstukken zich bevinden – beginnend bij de expediteur helemaal tot op het moment dat de verzending bij de geadresseerde wordt afgeleverd. Het volstaat niet om enkel de bulkzending te volgen waar de afzonderlijke stukken deel van uitmaken”, zegt Rodney Melton, senior director Industry & Client Management bij Unisys. 

“Deze nieuwe mogelijkheid is ook van kapitaal belang voor leveranciers die informatie over de individuele vrachtstukken nodig hebben voor effectieve planning en opslag. Hierdoor kunnen ze de juiste acties ondernemen om de lokale douaneregels en wetgeving te respecteren. Dat is vooral van belang voor ladingen met een hoge prioriteit en/of bederfelijke goederen zoals geneesmiddelen, levende dieren en voeding.” 

Betere zichtbaarheid van de toeleveringsketen 

Ondanks alle verbeteringen in commercieel vervoer blijft een gebrek aan zichtbaarheid een van de grootste uitdagingen waarmee vrachtaanbieders vandaag te maken krijgen. In een onderzoek uit december 2020 zegt 92% van de supply chain-professionals dat ze niet kunnen vertrouwen op de gegevens van producten die door de toeleveringsketen reizen. Respondenten meldden op jaarbasis ook aanzienlijke verliezen door productbederf als gevolg van een gebrek aan zichtbaarheid. Farmaceutische bedrijven rapporteren zelfs verliezen van 138 miljoen dollar. Een andere studie bij Noord-Amerikaanse en Europese retailers onthult dat slechts 16% van de bevraagde bedrijven in staat is om in real-time de prestaties van hun supply chain te zien. 

In een recente bijeenkomst van de jaarlijkse conferentie van de Council of Supply Chain Management Professionals (CSCMP) benadrukte Gregory Pritchard, Head of Global Logistics and JAPAC Distribution bij AbbVie, dat real-time zichtbaarheid de operationele efficiëntie echt kan verbeteren. “Onmiddellijk de toestand van je verzendingen kunnen zien, en er vervolgens op reageren, creëert een niveau van extra zekerheid voor je klanten en versterkt zo de service-ervaring.” 

Unisys heeft meer dan 55 jaar ervaring in het leveren van innovatieve IT-oplossingen voor de reis- en transportsector. Wereldwijd gebruiken negen van de tien grootste luchtvaartmaatschappijen de oplossingen van Unisys. Klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden van Unisys op het gebied van luchtvrachtdiensten. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This