Aruba introduceert de eerste professionele Wi-Fi 6E-oplossing in de sector

3 juni 2021

Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise, lanceert de eerste enterprise-grade Wi-Fi 6E-oplossingenset, de 630-serie campus access point (AP). De access point maakt gebruik van de 6 GHz-frequentie, de nieuwste innovatie in Wi-Fi-technologie die in april 2020 in de Verenigde Staten zonder licentie toegestaan werd door de Federal Communications Commission (FCC). Wi-Fi 6E verwijst naar Wi-Fi-apparaten die actief zijn in de 6 GHz-frequentie.

Het is de grootste uitbreiding van de Wi-Fi-capaciteit in bijna twee decennia. De 6 GHz-frequentie biedt meer dan het dubbele RF-spectrum voor Wi-Fi-gebruik, waardoor het verbindingen minder vol maakt, voorziet in bredere kanalen, meer snelheid bij verbindingen levert en innovaties binnen verschillende bedrijfstakken ondersteunt. Sinds het FCC-besluit om de 6 GHz-frequentie vrij te geven, volgden 38 landen met eenzelfde besluit. Nu hebben meer dan 1,2 miljard mensen toegang tot de vergunningloze 6 GHz-frequentie voor Wi-Fi 6E. (Bron: Wi-Fi Alliance)

Nu organisaties steeds meer bandbreedte-intensieve applicaties, zoals video, inzetten, er meer gebruikers en IoT-apparaten aan hun netwerken worden gekoppeld en ze overstappen naar de cloud, blijft de vraag naar draadloze connectiviteit stijgen. Als gevolg hiervan, dient er meer capaciteit en flexibiliteit te komen voor draadloze technologie.  

“Nu de connectiviteitsvereisten exponentieel toenemen, kan Wi-Fi 6E profiteren van de superbrede 160 MHz-kanalen en de onbelaste bandbreedte in de 6 GHz-frequentie om ongekende multi-gigabit-, hogere snelheid, hogere doorvoer- en lage latency-connectiviteit te leveren”, zegt  Kevin Robinson, Senior Vice President Marketing van de Wi-Fi Alliance (WFA). “Dit zal zorgen voor meer innovaties en nieuwe diensten. We zijn blij dat jarenlange WFA-leden zoals Aruba het voortouw nemen bij het bieden van Wi-Fi 6E-oplossingen die organisaties beter ondersteunen bij kritische activiteiten zoals videoconferencing, zorg op afstand of leren op afstand.” 

Volgens het toonaangevende marktonderzoeksbureau 650 Group zal Wi-Fi 6E de komende jaren snel toepassing vinden, met meer dan 350 miljoen apparaten die in 2022 op de markt komen en 6 GHz ondersteunen. 650 Group verwacht in 2022 een groei van meer dan 200 procent van Wi-Fi 6E enterprise access points. 

Wi-Fi 6E versterkt Edge Services Platform 

De nieuwe Aruba Wi-Fi 6E-oplossingen zijn onderdeel van Aruba ESP (Edge Services Platform), het eerste AI-aangedreven, cloud platform in de sector dat is ontworpen om de edge samen te brengen, te automatiseren en te beveiligen. Het platform is in staat om problemen aan de rand van het netwerk te voorspellen en op te lossen voordat deze plaatsvinden. Aruba ESP is gebouwd op AIOps, Zero Trust-netwerkbeveiliging, en een gezamenlijke ‘campus naar branch’-infrastructuur. Het biedt zo een geautomatiseerd, all-in-one platform dat continu gegevens binnen alle domeinen analyseert, SLA’s volgt, afwijkingen identificeert, en zichzelf optimaliseert, terwijl het onbekende apparaten op het netwerk ziet en beveiligt. 

Met het nieuwe Wi-Fi 6E-aanbod van Aruba kunnen organisaties profiteren van de toegenomen capaciteit en de bredere kanalen binnen 6 GHz. De signaal-interferentie is aanzienlijk lager met een maximum totale doorvoercapaciteit van 3,9 Gbps voor ondersteuning van diensten die een hoge bandbreedte en een lage latency vereisen. Denk aan high-definition video, unified communications van de volgende generatie, augmented reality/virtual reality (AR/VR), IoT en cloud. Bovendien kunnen organisaties met een nieuwe ultra-tri-band filterfunctie, die de interferentie tussen de 5 GHz- en 6 GHz-frequenties minimaliseert, het gebruik van het nieuwe spectrum echt maximaliseren. 

“Naarmate we vorderen in onze digitale transformatie, voegen we voortdurend een toenemend aantal IoT-apparaten toe aan ons netwerk en schakelen we over op Wi-Fi als onze primaire netwerkverbinding in plaats van Ethernet. We worden gevraagd om een uitgebreide reeks bedrijfskritische toepassingen met hoge bandbreedte te ondersteunen die zowel onderzoek als hybride, flexibel leren en entertainment ondersteunen, zoals het streamen van video’s, videocommunicatie en AR/VR voor onze studenten, professoren en medewerkers”, zegt Mike Ferguson, netwerkmanager en enterprise architect aan de Chapman University. “Met Aruba’s Wi-Fi 6E access points zijn we ervan overtuigd dat we niet alleen in staat zullen zijn om onze kortetermijnbehoeften te ondersteunen, maar dat we ook ruimte hebben om te groeien, waardoor al onze gebruikers tevreden blijven, ons concurrentievermogen sterker wordt en we de levenscyclus van deze netwerkimplementatie met de helft verlengen.”  

Belangrijkste kenmerken van Aruba 630-serie access points: 

  • Uitgebreide tri-band dekking van 2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz met een maximale geaggregeerde gegevenssnelheid van 3,9 Gbps en ultra-triband-filtering om interferentie te minimaliseren. 
  • Tot zeven 160 MHz-kanalen binnen 6 GHz voor een betere ondersteuning van toepassingen met lage latency en hoge bandbreedte, zoals high-definition video en AR/VR. 
  • Werkt op bestaande IEEE 802.3at-standaarden voor PoE-voeding. Daardoor is het niet nodig om bestaande voedingen te vervangen.  
  • Geavanceerde beveiliging met WPA3 en Enhanced Open om wachtwoorden en data beter te beschermen.  
  • Flexibele failover met twee HPE Smart Rate Ethernet-poorten voor 1-2,5 Gbps, die echte hitless failover van de ene poort naar de andere bieden voor zowel data als voeding. 
  • Applicatiezekerheid door dynamische allocatie en het aanpassen van radiobronnen voor applicaties die latency-gevoelig zijn en veel bandbreedte nodig hebben. 
  • Cloud-, controller- of controller-less bedrijfsmodi voor ondersteuning van campus-, vestigings- of op afstand-implementaties. 

“De behoefte van consumenten aan alomtegenwoordige draadloze connectiviteit is grenzeloos, zowel thuis als tijdens het reizen over de wereld”, zegt Mike Kuehn, president van Astronics CSC. “Als een toonaangevende wereldwijde leverancier van geavanceerde technologieën voor de lucht- en ruimtevaart- en defensie-industrie – waaronder enkele van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld – bieden Aruba’s nieuwe Wi-Fi 6E access points ons de mogelijkheid om boeiende en unieke oplossingen te bieden die zorgen voor een nieuwe, verbeterde en veiligere draadloze ervaring voor onze klanten.” 

“Aruba is twee decennia lang de leider in Wi-Fi-innovaties. We hebben een commitment om onze klanten de betrouwbare, snelle, hoge capaciteit en veilige connectiviteit te bieden die ze nodig hebben om hun organisatiedoelstellingen na te streven en te overtreffen”, zegt Chuck Lukaszewski, vicepresident en Wireless Chief Technology Officer van Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise. “Sinds 2016 hebben we geholpen bij de belangenbehartiging die heeft geleid tot het vergunnen van de 6 GHz-frequentie over de hele wereld. Als zodanig zijn we buitengewoon trots dat we de eerste leverancier zijn die enterprise-grade Wi-Fi 6E-oplossingen op de markt brengt, zodat onze klanten kunnen profiteren van de enorme capaciteitstoename die 6 GHz oplevert.” 

Beschikbaarheid 

De Aruba 630-serie access points zijn beschikbaar vanaf het derde kwartaal van 2021. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This