Caterpillar gaat samenwerking aan met Microsoft voor levering van noodstroom aan Zweedse datacenters

2 juni 2021

Caterpillar heeft bekend gemaakt dat Microsoft gebruik zal maken van de aggregaten Cat C175-20 en C18 als integrale oplossingen voor de levering van noodstroom tijdens de eerste fase van de bouw van zijn Zweedse datacenters. Al deze aggregaten kunnen draaien op Preem Evolution Diesel Plus, een duurzame vloeibare brandstof. De nieuwe faciliteiten zullen tot de meest geavanceerde en duurzame datacenters van Microsoft behoren. Ze kenmerken zich door energiebesparende ontwerpen, worden volledig van stroom voorzien op basis van 100% hernieuwbare energie en dragen zo bij aan de realisatie van de zero waste-ambities van Microsoft.

De aggregaten zullen worden geïnstalleerd en in bedrijf genomen door de lokale Caterpillar-dealer. Ze helpen met de realisatie van de duurzaamheidsdoelstellingen van Microsoft dankzij de mogelijkheid om te draaien op een gezamenlijk verwerkte synthetische diesel die voor meer dan 50% aan hernieuwbare bestanddelen bevat. Deze diesel wordt vervaardigd in de raffinaderij van de oliemaatschappij Preem in het Zweedse Gotenburg. Het is de eerste vloeibare brandstof ter wereld met een ecolabel. De motoren van Caterpillar bieden al meer dan een decennium lang ondersteuning voor het gebruik van diverse brandstofproducten op basis van met waterstof behandelde plantaardige olie (HVO). Het gebruik van Evolution Diesel Plus van Preem werd door Caterpillar en Microsoft getest in een datacenter in Dublin.

“Microsoft is een gewaardeerde klant van Caterpillar. Het doet ons een genoegen om met het bedrijf samen te werken en ondersteuning te bieden voor de realisatie van zijn doelstellingen voor CO2-reductie”,  zegt Bart Myers, de directeur van Caterpillar Large Electric Power. “Dit project biedt ons een ideale gelegenheid om blijk te geven van de flexibiliteit en veelzijdigheid van onze oplossingen voor stroomvoorziening en onze expertise op het gebied van duurzame stroomopwekking.” 

Caterpillar draagt bij aan duurzaamheid met een uitgebreid aanbod van geavanceerde oplossingen voor stroomvoorziening.

  • De technologie achter de hybride energieoplossingen van Caterpillar omvat een breed aanbod aan zonnepanelen, stroomomvormers, energieopslagmodules, geavanceerde microgrid-besturingssystemen, dat alles met een geïntegreerd digital data platform.
  • De warmtekrachtsystemen van Caterpillar leveren zowel stroom als uiterst efficiënte verwarming en/of koeling
  • De aggregaten van Cat kunnen worden geconfigureerd om op diverse typen biogas te draaien, zoals methaan dat afkomstig is van steenkoolmijnen, stortgas en uit afvalwater gewonnen biogas.

Myers: “Steeds meer klanten van ons zijn op zoek naar mogelijkheden om hun impact op het milieu te reduceren en willen tegelijkertijd hun kosten stroomlijnen.  Bij Caterpillar bieden we al jarenlang ondersteuning voor het gebruik van hybride en duurzame brandstoffen binnen onze energieoplossingen. Dat doen we in het kader van onze eigen strategische investeringen in duurzaamheid.”

De oplossing voor noodstroom in elk van de datacenters in de Zweedse plaatsen Gävle, Sandviken en Staffanstorp omvat diverse Cat C175-20-aggregaten voor bedrijfskritische processen en Cat C18-aggregaten die ondersteuning bieden voor beheerfuncties. Alle aggregaten worden voorzien van geluiddempende behuizingen die optimale prestaties waarborgen bij omgevingstemperaturen die kunnen variëren van -30 graden Celsius tot meer dan 40 graden Celsius. De installaties worden geassembleerd in de productiefaciliteit van Caterpillar in Larne in Noord-Ierland. Deze integrale, verticaal geïntegreerde oplossingen worden door Caterpillar aangeboden op basis van een volledige garantie.

“We hebben al het mogelijke gedaan om ervoor te zorgen dat onze nieuwe datacenters in Zweden wereldwijd tot onze meest duurzaam ingerichte en geëxploiteerde datacenters behoren”, zegt Noelle Walsh, corporate vice president Cloud Operations & Innovation bij Microsoft. “Caterpillar en zijn netwerk van dealers hebben innovatieve oplossingen voor stroomvoorziening ontwikkeld die ons helpen in ons onophoudelijke streven naar CO2-reductie. De aggregaten van Cat helpen Microsoft de belofte van betrouwbaarheid voor hun klanten waar te maken, zelfs als het elektriciteitsnetwerk uitvalt. Ze leveren continu stroom en zorgen daarmee voor ononderbroken clouddiensten.”

De stroomvoorzieningsoplossingen van Caterpillar helpen duizenden datacenters in alle delen van de wereld om hun “uptime service level agreements”-doelen te bereiken.  Caterpillar levert stroomaggregaten op basis van zeer efficiënte diesel- en gasmotoren met een zeer hoge energiedichtheid. Deze worden geïntegreerd met automatische netomschakelaars en andere schakelapparatuur die speciaal ontwikkeld zijn om continu noodstroom en tijdelijk vermogen te leveren binnen datacenters. Het bedrijf biedt wereldwijde ondersteuning voor zijn producten. Service en onderdelen zijn verkrijgbaar via het wereldwijde service- en dealernetwerk van Cat.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This