5 redenen waarom SSD belangrijk is

27 mei 2021

De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat we noodgedwongen moeten thuiswerken. Veel bedrijven investeren in technologie om aan de nieuwe behoeften van hun werknemers te voldoen. Door het verhogen van de digitale werklast, moeten de serverprestaties ook op peil blijven. Opslag speelt hierbij een cruciale rol, want we willen steeds hogere snelheden, betere prestaties en meer capaciteit.

Niels Burnet, Business Development Manager bij Kingston Technology, geeft je vijf redenen waarom een SSD belangrijk is voor het verbeteren van serverprestaties.

1. Een SSD maakt servervirtualisatie mogelijk

Om de prestaties van de server te verbeteren, is het upgraden van je opslag de makkelijkste weg. De meest kosteneffectieve manier om prestaties te verbeteren, is het verwijderen van een harde schijf en deze vervangen door een SSD (Solid-State Drive).

HDD’s (Hard Disk Drives) kunnen willekeurige input/output en hoge eisen aan gegevenstoegang ernstig beperken in een gevirtualiseerde hostserver. Het bedienen van applicaties, ondersteunen van gebruikers en het ophalen van gegevens zijn factoren die de systeemprestaties kunnen beperken. Het installeren van een goed servergeheugen in combinatie met een niet-mechanische SSD, zorgt ervoor dat virtualisatie mogelijk wordt. Opslag is namelijk cruciaal voor servervirtualisatie met betrekking tot capaciteit en snelheid. Met servervirtualisatie worden dus uiteindelijk betere prestaties geleverd met minder benodigdheden.

2. SSD versnelt het werkproces

SATA (Serial AT Attachment) technologie is sinds het begin van deze eeuw de standaardinterface voor opslag en werd oorspronkelijk ontworpen voor HDD’s. SSD’s zijn langzaam naar de voorgrond getreden als vervanging voor HDD’s, met het oog op betere prestaties. SSD’s hebben het voordeel dat ze data verzamelen in chips. Dit in tegenstelling tot een HDD, die informatie bewaart in een ronddraaiende schijf onder een lees- en schrijfkop. Dit maakt SSD’s tot tien keer sneller en robuuster doordat er geen bewegende onderdelen aan te pas komen.

Ondertussen is NVMe (Non-Volatile Memory Express) op de voorgrond getreden, waardoor datacenters en systeembouwers kunnen profiteren van de hoge snelheden waarvoor SSD’s werden ontwikkeld. SSD’s op basis van SATA halen opeenvolgende snelheden van 500 MB/s. Tegenwoordig bieden PCI (Peripheral Component Interconnect) gebaseerde NVMe Gen 3 SSD’s prestaties van 3000 MB/s. NVMe maakt ook gebruik van PCle sockets, waardoor 25 keer meer gegevens worden overgedragen dan bij SATA-technologie.

3. SSD stelt clouddiensten in staat om efficiënt te werken

Serveropslag vindt steeds meer offsite plaats in datacenters en wordt meer cloud-based. Deze veranderingen brengen hogere eisen voor opslagapparaten en geheugeninfrastructuur met zich mee. Het gebruik van SSD’s heeft voordelen in een omgeving waar gegevens met een hoog tempo worden opgevraagd, want ze beschikken over het zogenoemde fast retrieval. Naast betere prestaties en hogere snelheden zijn niet-mechanische SSD’s ook minder gevoelig voor defecten, omdat ze geen bewegende schrijfkoppen of draaiende onderdelen hebben. SSD’s nemen daarnaast ook minder ruimte in, waardoor datacenters hun opslagcapaciteit kunnen beter kunnen benutten. SSD’s stellen clouddiensten daardoor in staat om optimaal te werken met alle type gegevens.

4. SSD behaalt maximale prestaties en is energiezuinig

Een goed ontworpen opslagoplossing implementeert een gelaagd schijvenmodel, die ervoor zorgt dat de prestaties worden gemaximaliseerd.  Het overschakelen van een HDD naar een SSD maakt processen dus aanzienlijk energiezuiniger. De bewegende onderdelen in een HDD zorgen er onder andere voor dat de schijf opwarmt, waardoor het apparaat moet koelen en het energieverbruik stijgt. Wanneer een SSD wordt gebruikt, gaat de batterij opmerkelijk langer mee. Hierdoor kan een organisatie de juiste gegevens op het juiste moment bereiken op een energiezuinige manier.

5. SSD is betrouwbaar

De bouwkwaliteit van een SSD bepaalt de levensduur en betrouwbaarheid. SSD’s zijn in het algemeen meer te vertrouwen dan HDD’s, omdat SSD’s geen bewegende onderdelen hebben. Het niet implementeren van bewegende onderdelen brengt ook het voordeel met zich mee dat gegevens veilig bewaard blijven op een SSD – ook wanneer een apparaat valt, trillingen, schokken of extreme temperaturen ervaart. Verder zijn voordelen van SSD’s zonder bewegende onderdelen een minder energieverbruik, geen geluidsproduct en een minder snelle opwarming.

“Het thuiswerken werd het laatste 1,5 jaar enorm versneld, waarmee ook de behoeften van de werknemers op technisch vlak zijn gestegen”, aldus Niels Burnet. “Onze filosofie, die we samenvatten als ‘Kingston is with you’, gaat uit van het feit dat we in ons dagelijks leven op talloze plaatsen in aanraking komen met opslagoplossingen. Dankzij deze oplossingen kan het digitale leven, zoals we het nu kennen, bestaan. Opslagoplossingen zijn dan ook van cruciaal belang om het werken vanuit onze thuiskantoren zo aangenaam mogelijk te maken.” 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This