3 manieren waarop SD-WAN 2.0 zal bijdragen aan het netwerk van de toekomst

25 mei 2021

SD-WAN werd oorspronkelijk geïntroduceerd voor de optimalisatie van netwerkverkeer via MPLS en IP-verbindingen, maar heeft een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt. Om tegemoet te komen aan de voortdurende veranderingen binnen zakelijke netwerkarchitecturen is inmiddels SD-WAN 2.0 ontstaan. Mede door het toenemende gebruik van de cloud en de behoefte aan veilige toegang aan de snel veranderende netwerkrand ontstond de noodzaak voor oplossingen die veel verder gaan dan de basismogelijkheden van de oorspronkelijke softwaregedefinieerde overlay-dienst. De ‘next-generation SD-WAN-oplossingen’ luiden een nieuw tijdperk in voor zakelijke netwerken. 

Bedrijven hebben hun netwerken de afgelopen twee decennia keer op keer moeten aanpassen aan de wijzigingen van datastromen. Eerst werd het gebruik van apparatuur op locatie (CPE) ingeruild voor centralisatie in datacenters. Daarop volgden een migratie naar de cloud en decentralisatie naar de netwerkrand. Een recente verandering is de massale overstap op thuiswerken. De gevolgen hiervan zijn nog het meest merkbaar aan de service edge waarmee eindgebruikers een verbinding maken vanaf diverse apparaten en locaties, en vaak ook via het publieke internet. Deze ontwikkelingen onderstrepen de noodzaak voor aanpasbare netwerken die gebruikers een snelle en veilige manier bieden om verbinding met het bedrijfsnetwerk te zoeken. SD-WAN 2.0 biedt daar een langetermijnoplossing voor.

1. Het verbinden van een geografisch verspreid personeelsbestand

De nieuwe SD-WAN 2.0-diensten bieden intelligente routering via traditionele MPLS-verbindingen en het internet op basis van het netwerkgebruik en de verkeersstromen. Ze bieden echter ook integratie met andersoortige verbindingen, zoals 3G/4G/5G en LTE. Dit maakt het mogelijk om nieuwe locaties aan het netwerk toe te voegen ongeacht het type connectiviteit die zij gebruiken. Sommige providers bieden uiteenlopende opties voor de onboarding van nieuwe locaties. Dit kan bijvoorbeeld gaan om provisioning van netwerkservices via een universal CPE (uCPE) als bestemming voor de implementatie op afstand van virtuele netwerkfuncties (NVF’s), of CPE die de klant zelf op locatie kan installeren zonder de noodzaak van technische expertise. Daarnaast bieden sommige SD-WAN 2.0-diensten ook integratie met secure access service edge (SASE)-oplossingen. Bedrijven kunnen op die manier snel veilige toegang bieden aan werknemers die verbinding met het bedrijfsnetwerk zoeken vanaf nieuwe apparaten en locaties.

2. Het ondersteunen van het toenemende gebruik van cloudapplicaties

Bedrijven werden al steeds afhankelijker van cloudapplicaties en het thuiswerken heeft deze ontwikkeling nog verder aangejaagd. SD-WAN bood in zijn meest simpele vorm een oplossing voor een aantal problemen met internetverbindingen naar de cloud met dynamische routering van verkeer, waarbij telkens het optimale traject voor de data-overdracht werd bepaald. Het toenemende gebruik van cloudapplicaties zorgt er echter voor dat bedrijven hogere eisen aan de connectiviteit beginnen te stellen om een optimale ervaring voor hun eindgebruikers te waarborgen.

De huidige SD-WAN 2.0-diensten bieden aanvullende functies die speciaal zijn ontwikkeld om de gebruikservaring voor applicaties te verbeteren. Voorbeelden zijn onder meer aansturing en conditionering van het verkeer op basis van applicaties. Zo zou een SD-WAN 2.0-gebruiker ervoor kunnen kiezen om Voice over IP (VoIP)-optimalisatie in te schakelen. Hierbij wordt bedrijfskritisch VoIP-verkeer geïdentificeerd en op prioriteit ingedeeld voor hogere betrouwbaarheid, prestaties en gebruikservaring. SD-WAN 2.0 biedt daarnaast mogelijkheden voor het prioriteren van verkeer via het publieke internet naar de cloud. Dit draagt bij aan een betere gebruikservaring voor cloudoplossingen zoals Microsoft Teams.

3. Inspelen op nieuwe netwerkeisen

Connectiviteit is belangrijker dan ooit, en dat drijft ook de vraag naar nieuwe functies en mogelijkheden. In deze tijd wordt het dan ook pijnlijk duidelijk wanneer een netwerkarchitectuur veranderingen in vraag en behoeften niet aan kan. SD-WAN 2.0 kan een uitkomst bieden, door te voorzien in prestatieoptimalisatie voor cloudapplicaties, beveiliging van de dynamische netwerkrand, uitgebreid inzicht in de netwerkactiviteiten en de mogelijkheid om het netwerk snel en efficiënt op te schalen.

In het begin van de pandemie kwam het puur uit noodzaak voor dat bedrijven oplossingen ontwikkelden om in te spelen op de nieuwe(re) manier van werken. Inmiddels is echter wel duidelijk dat we voorlopig nog niet massaal teruggaan naar kantoor en misschien zelfs permanent anders zullen kijken naar onze fysieke werkplaats. Deze realiteit vraagt om een meer systematische aanpak en kritische blik op de netwerkinfrastructuur. SD-WAN 2.0 kan de duurzame oplossing zijn om tegemoet te komen aan de connectiviteitsvraagstukken van morgen.

Peter Coppens

Peter Coppens

VP Product bij Colt Technology Services

Pin It on Pinterest

Share This