Hulpmiddel met verkleurend licht verhoogt concentratie en productiviteit van medewerkers zowel thuis als op kantoor

30 april 2021

In samenwerking met acht academische ziekenhuizen heeft 4U Solutions de easyflux ontwikkeld, een slim hulpmiddel dat zorgt voor geconcentreerd en ongestoord werken thuis, maar ook op kantoor. Door kleuring van het licht naar rood maakt de easyflux kenbaar dat er gewerkt wordt. Groen betekent dat de collega gestoord mag worden. De easyflux vermindert de kans op een hoge werkdruk, en het slimme hulpmiddel bevordert werkplezier en verhoogt de productiviteit. Deze methodiek van werken is toepasbaar in zowel de thuiswerksituatie als op kantoor. 

Door gebruik te maken van kleur op basis van de Pomodoro werktechniek* in combinatie met de bijbehorende software, zorgt de easyflux ervoor dat iedereen ongestoord in tijdsblokken van 25 minuten optimaal kan werken. Door de kleur van de easyflux en de ingebouwde wachtverzachter past de omgeving zich aan, aan degene die werkt.

Advies

Uit testen is gebleken dat werknemers na verloop van tijd de werkzaamheden automatisch aanpassen aan de kleurwisseling van de easyflux. Daarbij is de kleur niet dwingend, maar een advies. Tom van Dijk, eigenaar en bedenker van de easyflux licht toe: “De easyflux is gebaseerd op de Pomodoro werktechniek. Deze werktechniek waarbij wordt gepleit voor pauzes heeft zich wetenschappelijk bewezen. Er zijn apps, software, webinars, kookwekkers, kleurblokjes op de markt, maar geen van deze gebruiksvormen geeft het gewenste blijvende resultaat. Het blijkt moeilijk toe te passen in de praktijk, totdat we dit slimme hulpmiddel bedachten!”. 

Preventie burn-out 

“Vanuit mijn achtergrond als fysiotherapeut, preventie adviseur en wellbeing coach, ben ik al meer dan 20 jaar actief in de preventie en gezondheid op de werkvloer. Het grootste probleem is dat mensen moeite hebben om een plek te vinden waar ze rustig en ongestoord kunnen werken en dit aan hun omgeving kenbaar kunnen maken. Te vaak worden mensen afgeleid of gestoord door de telefoon, mail, langslopende collega’s of gezinsleden, met als gevolg een ‘schuldig’ gevoel zowel naar gezin als werk,” aldus van Dijk. 

Medeoprichter René Fouraschen vult aan: “Vooral tijdens corona waardoor bijna iedereen vanuit huis werkt en het lastig is om het onderscheid tussen werk en privé goed te maken, zien we dat de easyflux een uitstekend hulpmiddel is om je werk efficiënt en ongestoord uit te kunnen voeren. Het is belangrijk om tijdig de broodnodige pauze te nemen om je gedachten even te verzetten en daarmee een burn-out te voorkomen.” De meegeleverde software geeft een helder overzicht van hoe vitaal er gewerkt wordt en er worden ook tips gegeven om dit nog beter te kunnen doen. 

*Pomodoro Technique is een Time Management methode die eind tachtiger jaren is ontwikkeld door Francesco Cirillo. Deze techniek werkt met vier maal 25 minuten werkblok intervallen gevolgd door korte pauzes van vijf minuten met na het vierde werkblok een langere pauze. Door het nemen van de pauzes worden mensen creatiever en productiever.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This