Vlaamse Juristen Vereniging host webinar over Recht en Nabijheid

29 april 2021

Voor vele mensen is het recht een ver-van-mijn-bedshow en je kan betwijfelen of ze dat erg vinden. Tot het recht zichzelf uitnodigt om naderbij te komen: dan wordt nabijheid plots een thema. Je weet niet goed wat je moet willen: een recht dicht bij de mensen of een recht dat een veilige afstand bewaart.

De recente pandemiecrisis heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan dit thema. Waar nabijheid van het recht tot voor kort samen leek te lopen met vrij makkelijk vatbare thema’s als begrijpelijkheid van de rechtstaal of organisatie van de dienst van de rechtsbedeling, zijn de zaken sinds kort nog wat complexer. Zeker, de interactie van recht en artificiële intelligentie was al langer een thema en de informatisering van justitie had soms meer van het monster van Loch Ness dan ons lief was.

Sinds maart 2020 gebeuren echter meer juridische activiteiten dan ooit tevoren op afstand of zelfs virtueel. Dat heeft een invloed op onze omgang met recht op korte, maar ook op lange termijn. Hoe staat het met de integratie van ‘legal tech’ in de rechtspraktijk? Is die integratie nabij of nog veraf? Wat betekent de inzet van ‘slimme’ juridische software voor de relatie tussen praktijkjurist en klant? En wat betekent die inzet voor de relatie tussen de rechtzoekende en het recht? Wordt de kloof vergroot of verkleind, of hangt dat ervan af? Vragen waarop prof. dr. Mireille Hildebrandt (VUB) in haar inleidend referaat een antwoord zal proberen te bieden.

Vervolgens gaan Christian Denoyelle (magistraat, oud-voorzitter van de Hoge Raad voor de Justitie) en Katrin Roggeman (notaris en vice-voorzitter FEDNOT) na wat dit  voor de praktijk betekend heeft en zal betekenen.

Natuurlijk doen ze dit niet alleen, maar in uw virtuele aanwezigheid en met uw werkelijke inbreng. Aan de nabijheid van deze discussie zal het alvast niet gelegen hebben.

Als u wil meedenken, mag u vooral niet vergeten voor het scherm te zitten op donderdag 6 mei 2021 om 20u.

Aanmelden graag via secretariaat@vjv.be U krijgt dan een link doorgestuurd die u toelaat deel te nemen aan deze activiteit.

De activiteit is gratis.

Programma

  • 20.00u: Welkom door Frank Judo, voorzitter Vlaamse Juristenvereniging
  • 20.05u: Inleidend referaat van prof. dr. Mireille Hildebrandt (VUB)
  • 20.35u: Christian Denoyelle (magistraat, oud-voorzitter van de Hoge Raad voor de Justitie) en Katrin Roggeman (notaris en vice-voorzitter FEDNOT) trekken de discussie op gang
  • 20.55u: Vragen en bedenkingen uit de zaal
  • 21.20u: Slotbedenkingen
Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This