Onderzoek HMS Networks: ‘Blijvende groei voor industriële netwerken ondanks pandemie’

14 april 2021

Elk jaar doet HMS Networks onderzoek naar de industriële netwerkmarkt om de verdeling van nieuw aangesloten nodes in de fabrieksautomatisering te analyseren. Uit het onderzoek van dit jaar blijkt dat, ondanks de coronapandemie, de industriële netwerkmarkt naar verwachting in 2021 met 6% zal groeien. Industrial Ethernet vertoont nog steeds de grootste groei en omvat nu 65% van de nieuw geïnstalleerde nodes (64% vorig jaar), terwijl veldbussen op 28% staan (30). Draadloze netwerken blijven groeien en staan nu op 7%. PROFINET passeert EtherNet/IP aan de top van het netwerkklassement met 18% marktaandeel tegenover 17%.

Marktaandelen in 2021 volgens HMS Networks – veldbus, Industrial Ethernet en draadloos.

HMS Networks presenteert haar jaarlijkse analyse van de industriële netwerkmarkt, met de focus op nieuw geïnstalleerde nodes binnen de fabrieksautomatisering wereldwijd. Als onafhankelijk leverancier van oplossingen op het gebied van Industriële ICT (Informatie en Communicatie Technologie) heeft HMS substantieel inzicht in de industriële netwerkmarkt. Het onderzoek voor 2021 bevat geschatte marktaandelen en groeipercentages voor veldbussen, Industrial Ethernet en draadloze technologieën.

 De conclusie van het onderzoek is dat de industriële netwerkmarkt tekenen van herwonnen stabiliteit vertoont en dat HMS verwacht dat de totale markt in 2021 met 6% zal groeien.

Industrial Ethernet groeit gestaag

Met een groei van 8% blijft Industrial Ethernet marktaandeel veroveren. Industrial Ethernet is nu goed voor 65% van de wereldwijde markt van nieuw geïnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering (vergeleken met 64% vorig jaar). EtherNet/IP en PROFINET strijden om de eerste plaats, maar dit jaar passeert PROFINET EtherNet/IP aan de top van het netwerkklassement met een marktaandeel van 18% tegen 17%. EtherCAT blijft het wereldwijd goed doen en staat nu met 8% marktaandeel op gelijke hoogte met de leidende veldbus PROFIBUS. Modbus TCP volgt met een marktaandeel van 5% en samen met veldbusbroeder Modbus RTU zijn deze Modbus technologieën nu goed voor 10% van de markt, wat bevestigt dat ze wereldwijd nog steeds essentieel zijn in fabrieksinstallaties.

Daling bij veldbussen neemt af

De voortdurende daling bij veldbussen die HMS de afgelopen jaren rapporteerde, is bijna stil gevallen met een daling van slechts -1% in 2021, omdat fabrieken de neiging hebben om in onzekere tijden, zoals tijdens de pandemie, te blijven vasthouden aan bestaande technologieën. Veldbussen hebben nu een marktaandeel van 28% van het totale aantal nieuw geïnstalleerde nodes (30% vorig jaar). PROFIBUS is hierbij met 8% nog steeds duidelijk leidend, gevolgd door Modbus-RTU met een aandeel van 5% en CC-Link met 4%.

Draadloos is een blijver

Draadloos blijft snel groeien met een percentage van 24%. Draadloos heeft nu 7% marktaandeel, maar de markt is nog in afwachting van de volledige impact van 5G in fabrieken. Met de voortdurende wereldwijde activiteiten rond draadloze mobiele technologieën als enabler voor het volgende niveau van smart manufacturing, verwacht HMS dat de groeiende vraag vanuit de markt ertoe zal leiden dat steeds meer draadloos verbonden apparaten en machines de komende jaren worden opgenomen in de minder bekabelde en flexibele automatiseringsarchitecturen.

Slimme en duurzame productie vereist solide netwerken

“Industriële netwerkconnectiviteit voor apparaten en machines is de sleutel tot het realiseren van slimme en duurzame productie en dit is de belangrijkste drijfveer voor de groei die we zien in de industriële netwerkmarkt,” vertelt Anders Hansson, Chief Marketing Officer bij HMS Networks. “Fabrieken zijn voortdurend bezig met het optimaliseren van productiviteit, duurzaamheid, kwaliteit, flexibiliteit en veiligheid. Solide industriële netwerken zijn de sleutel tot het bereiken van deze doelstellingen.”

Regionale netwerkvariaties

EtherNet/IP en PROFINET zijn toonaangevend in Europa en het Midden-Oosten, met PROFIBUS en EtherCAT als goede tweede. Andere populaire netwerken zijn Modbus (RTU/TCP) en Ethernet POWERLINK. De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door EtherNet/IP, waarbij het marktaandeel van EtherCAT licht groeit. PROFINET en EtherNet/IP leiden in een gefragmenteerde Aziatische markt, gevolgd door sterke concurrentie van CC-Link/CC-Link IE Field, PROFIBUS, EtherCAT en Modbus (RTU/TCP).

Het onderzoek omvat een schatting van HMS voor 2021 op basis van het aantal nieuw geïnstalleerde nodes binnen de fabrieksautomatisering. Een node wordt gedefinieerd als een machine of apparaat dat is verbonden met een industrieel veldnetwerk. De gepresenteerde cijfers geven HMS’ geconsolideerde visie weer, waarbij rekening is gehouden met inzichten van collega’s in de industrie, onze eigen verkoopstatistieken en de algemene perceptie van de markt.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This