Focus op een verbeterde gebruikerservaring, de cloud en containers: tribe29 introduceert Checkmk 2.0

17 maart 2021

tribe29 lanceert vandaag versie 2.0 van Checkmk. Met de meest omvangrijke update in de geschiedenis van het bedrijf legt tribe29 de basis voor de toekomstige ontwikkeling van hun monitoring-oplossing. De open-source editie (Checkmk Raw) en de commerciële Checkmk Enterprise Edition zijn nu te downloaden op de Checkmk website.

De meest in het oog springende verandering is de volledig vernieuwde user interface. In combinatie met de verbeterde dashboarding functionaliteit en nieuwe weergaveopties voor metrics, biedt Checkmk een breed scala aan nieuwe opties om de monitoring af te stemmen op de behoeften van de gebruiker.

Met twee nieuwe APIs biedt Checkmk 2.0 ook uitgebreide mogelijkheden om de efficiëntie te verhogen: dankzij de nieuwe REST API kan de monitoring beter worden geautomatiseerd en met de nieuwe Check API is het nu eenvoudiger om extensies aan Checkmk toe te voegen. Het vergemakkelijkt ook de ontwikkeling en het onderhoud van zelfgeschreven check plug-ins. Een andere nieuwe functie is de integratie van Prometheus in Checkmk.

Ondanks de vele nieuwe functies zijn de ontwikkelaars er ook in geslaagd om de prestaties en schaalbaarheid te verbeteren. Zo heeft tribe29 de Checkmk Micro Core (CMC) in de Enterprise Edition geoptimaliseerd. Analyses hebben aangetoond dat dankzij de nieuwe infrastructuur, Checkmk 2.0 in staat is om met dezelfde hardware resources vier keer zoveel systemen te monitoren als voorheen, terwijl het prestatievermogen hetzelfde.

Ook nieuw zijn tal van officiële integraties waardoor er nu meer dan 1.900 officiële monitoring plug-ins beschikbaar zijn voor Checkmk. Inclusief verbeterde monitoring van publieke cloudproviders zoals AWS en Microsoft Azure en verbeteringen in de monitoring van Kubernetes. Daarnaast breidt tribe29 de monitoring uit met nieuwe of verbeterde plug-ins voor systemen en applicaties zoals Proxmox, Nutanix, Jenkins, Jira, Graylog, Elasticsearch, Couchbase, RabbitMQ, Redis en MongoDB.

“Checkmk 2.0 pakt de belangrijkste uitdagingen in IT-monitoring aan door relevante informatie van een steeds complexer wordende IT te leveren aan IT Ops en DevOps teams, op dusdanige wijze dat het voor hen eenvoudig wordt om high availability en optimale prestaties te kunnen garanderen. De nieuwe versie biedt een breed scala aan nieuwe functies, kan ook zonder ervaring met monitoring intuïtief worden gebruikt en is nog steeds geschikt voor gebruik in zeer grote en hybride omgevingen”, zegt Jan Justus, CEO van tribe29. “Naast de vele kleine verbeteringen ben ik blij dat we belangrijke mijlpalen hebben bereikt, vooral in de belangrijkste trends zoals automatisering, cloud en Kubernetes. Tevens is monitoring met Checkmk nu efficiënter dan ooit tevoren.”

Nieuwe gebruikersinterface en dashboarding

Het hele navigatieconcept van Checkmk is grondig gewijzigd zodat standaard gebruikers Checkmk gemakkelijker en sneller kunnen aanleren. Tegelijkertijd is het voor ervaren gebruikers nu nog makkelijker om door Checkmk te navigeren.

Het dashboard is grondig herzien en er zijn veel nieuwe opties voor datavisualisatie toegevoegd. Het configureren van dashboardelementen is nu eenvoudiger en gebruikers kunnen dashboards nu met slechts enkele muisklikken precies aan hun behoeften aanpassen. Om het overzichtelijker te maken, toont Checkmk nu alleen de belangrijkste functies in de menu’s, terwijl vertrouwde gebruikers nog steeds kunnen overschakelen naar een ‘Expertmodus’. Bovendien maken contextgevoelige in-pagina menu’s en breadcrumbs het werken met Checkmk makkelijker en begeleiden ze gebruikers sneller naar hun doel. Details van de nieuwe interface zijn beschikbaar in dit blog artikel.

Uitbreiding van container- en cloudmonitoring

De nieuwe versie van Checkmk breidt Kubernetes monitoring uit met Ingresses, Jobs, Endpoints, en Pod States. Daarnaast is het nu mogelijk om Kubernetes namespaces te gebruiken als host prefix.

Met Checkmk 2.0 introduceert tribe29 ook zijn Prometheus-integratie. De combinatie van Prometheus en Checkmk is ideaal voor samenwerking tussen DevOps-teams en IT Operations. Hiermee biedt Checkmk een geïntegreerd beeld van de complete stack. Om dit te bereiken heeft Checkmk de belangrijkste Prometheus exporters geïntegreerd met cAdvisor, node_exporter en kube-state-metrics. De metrics in Checkmk worden niet simpelweg geretourneerd, maar worden ook aangevuld met informatie over de context waardoor directe monitoring mogelijk is, inclusief notificaties. Het is ook mogelijk om custom PromQL queries te schrijven die Checkmk services en metrics genereren om onder andere applicaties te monitoren via Prometheus.

Omdat een groeiend aantal gebruikers hun AWS-diensten monitoren met Checkmk, komt de nieuwe versie met verbeteringen voor het monitoren van ELB, EC2 en RDS. Gebruikers kunnen daarnaast AWS-diensten als Glacier, DynamoDB en de Web Application Firewalls monitoren met Checkmk. Monitoring van de belangrijke ‘Active Directory Connect’-dienst is nu mogelijk voor Microsoft Azure.

De nieuwe Check API en REST API

Om de ontwikkeling, het testen en de werking van check plug-ins te vereenvoudigen, is er nu een nieuwe Check API beschikbaar. Dit nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat de ontwikkeling van aangepaste plug-ins consistenter verloopt en makkelijker te documenteren en te onderhouden is. Bovendien biedt de nieuwe API nog veel meer kleine verbeteringen, bijvoorbeeld op het gebied van clustercompatibiliteit. Echter, door een automatische conversie worden de meeste oudere check plug-ins nog steeds ondersteund, dus in de meeste gevallen is er geen migratie nodig. Meer details zijn beschikbaar in de gebruikershandleiding. In dit blog legt tribe29 ook uit hoe gebruikers plug-ins kunnen ontwikkelen met de nieuwe Check API.

Versie 2.0 bevat ook de nieuw ontwikkelde REST API. Deze verbetert de automatisering- mogelijkheden van Checkmk en maakt het gebruik van talrijke Checkmk functies via de interface mogelijk. De nieuwe API kan bijvoorbeeld de status van hosts en services opvragen of geplande onderhoudstijden aanmaken. Tevens maakt het de volledige communicatie en query’s van Checkmk’s business intelligence mogelijk. Meer details over de nieuwe REST API vindt u in het gebruikershandleiding.

Verbeteringen in de Raw en Managed Service Editions

In versie 2.0 zijn de PNP4Nagios-grafieken uit de Raw Edition vervangen door de HTML5-grafieken van de Enterprise Edition. De Grafana-integratie van de Enterprise Edition is nu ook beschikbaar in de Raw Edition. De Enterprise Edition biedt echter nog steeds veel extra functies en visualisatiemogelijkheden voor het maken van grafieken en dashboards.

Voor de Managed Service Edition zijn nu nieuwe rapportagefuncties beschikbaar. Dit maakt het onder andere mogelijk om standaard rapporten voor klanten te maken of om rapporten aan te passen aan klant-specifieke lay-outs.

Netwerk flow monitoring dankzij de ntop integratie

Checkmk 2.0 introduceert de mogelijkheid om flow data van ntop, een populaire network performance monitoring tool, te integreren in Checkmk, waardoor het niet langer nodig is om heen en weer te springen tussen de gebruikersinterfaces van beide tools. Door het analyseren van netwerk flows, kunnen gebruikers begrijpen wie wat wanneer en waar op het netwerk doet en zo potentiële knelpunten of problemen in hun netwerkomgeving identificeren.

Checkmk nog geautomatiseerder en flexibeler maken

De twee nieuwe interfaces zijn slechts twee voorbeelden van hoe Checkmk 2.0 processen kan automatiseren, zodat gebruikers hun inspanningen op het gebied van monitoring tot een minimum kunnen beperken. Andere innovaties, zoals auto-discovery voor labels, zijn ontworpen met dit in gedachten. Hiermee kan Checkmk de juiste labels toewijzen op basis van de verzamelde monitoringgegevens afkomstig van de systemen binnen het monitoringproces. Checkmk kan bijvoorbeeld automatisch labels toekennen op basis van besturingssysteem of apparaat-type. Tribe29 beschrijft al deze innovaties in detail in de blog van Checkmk.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This