Dassault Systèmes en ‘The Inventor’ lanceren Leonardo da Vinci 3D Design Challenge

12 maart 2021

Geïnspireerd door de uitvindingen van Leonardo da Vinci gaat Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE Lab een samenwerking aan met de makers van de nieuwe speelfilm ‘The Inventor’. Deze animatiefilm over het leven van Leonardo da Vinci is een productie van Jim Capobianco (bekend van onder andere de film ‘Ratatouille’), Foliascope en Chateau du Clos Lucé – Parc Leonardo da Vinci. Samen lanceren deze partners een 3D Design Challenge die de wereldberoemde werken van Leonardo da Vinci tot leven zullen brengen.

3D-vaardigheden tonen

De challenge nodigt mensen uit om hun 3D-vaardigheden te demonstreren door gebruik te maken van de 3D-applicaties van Dassault Systèmes. Hiermee is de afgelopen 40 jaar het ontwerp en de engineering van belangrijke industriële innovaties tot stand gekomen. Diezelfde applicaties kunnen zij nu toepassen om een uitvinding digitaal te reconstrueren op basis van de werken (codices) van Leonardo da Vinci.

Er worden uiteindelijk vijf winnaars geselecteerd op basis van de mate waarin het 3D-model lijkt op de originele tekening, hoe goed het model de bewegingen weergeeft die Leonardo da Vinci in de bijbehorende schets heeft bedoeld en hoe gemakkelijk het model 3D-geprint kan worden. Iedere winnaar ontvangt een 3D-geprinte versie van zijn model en krijgt een jaar lang toegang tot de xDesign-applicatie van Dassault Systèmes.

‘The Inventor’

De winnende ontwerpen zullen ook te zien zijn in de aankomende stop-motion animatiefilm ‘The Inventor’ die het leven van Leonardo da Vinci volgt in een humoristisch en inventief verhaal voor het hele gezin. De film wordt ingesproken door Stephen Fry als Leonardo da Vinci, Daisy Ridley als prinses Marguerite de Navarra en Marion Cotillard als Louise de Savoy.

De 3D Design Challenge wordt van 12 februari tot 15 april 2021 volledig online gehouden in de Open Codex Community. Sinds 2012 brengt deze community ontwerpers, ingenieurs, makers, hobbyisten, studenten, docenten en anderen samen om inspiratie te halen uit het verleden en de virtuele wereld te gebruiken om verbeelding te koppelen aan innovatie. Dat doen zij op basis van internationale uitdagingen gericht op het opnieuw en in 3D creëren van Leonardo da Vinci’s uitvindingen.

3DEXPERIENCE-platform

Deelnemers aan de 3D Design Challenge moeten een van de 10 codices kiezen die in de community worden vermeld en CATIA-, SOLIDWORKS- of xDesign-toepassingen gebruiken om nauwkeurig een 3D-werkmodel van de tekening in echte afmetingen te maken. Vervolgens kunnen zij hun inzending indienen samen met een uitleg hoe het uiteindelijke ontwerp werkt en het 3D-model uploaden in de online community. Deze applicaties, mogelijk gemaakt door het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes, stellen gebruikers in staat om de structuur, mechanica en het systeem digitaal te creëren, te testen en te optimaliseren.

In lijn met de collectieve intelligentie en de cross-collaboratieve benadering van het 3DEXPERIENCE Lab worden deelnemers aangemoedigd om tijdens de challenge in contact te komen met andere ontwerpers, deelnemers en fans van Leonardo da Vinci binnen de community.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This