Bekabelingsspecialist R&M: ‘Solide resultaten in het jaar van de pandemie’

11 maart 2021

R&M (Reichle & De-Massari AG) kijkt terug op een uitdagend boekjaar 2020. De economische gevolgen van de pandemie en negatieve wisselkoerseffecten deden de omzet van de groep dalen met 9,8% j-o-j. “Vergeleken met andere landen en regio’s, en met het oog op de uitzonderlijke situatie in het boekjaar 2020, is dit een solide resultaat,” zegt Michel Riva, CEO van R&M, gevestigd in Wetzikon, Zwitserland. 

In lokale valuta bedroeg de daling slechts 4,9 %. Een versterkend effect van de Zwitserse frank ten opzichte van de Amerikaanse dollar, Braziliaanse real en Indiase roepie had een aanvullend effect op het resultaat. ‘Dankzij consequent crisismanagement en kostenbeheer konden we omzetdaling en  fluctuerende wisselkoerseffecten opvangen,” zegt Michel Riva. De EBIT-marge daalde slechts licht van 5,5 % (2019) naar 5,2 %. 

Het businessmodel 2020 van R&M bleek goed bestand tegen de crisis. Het bedrijf bedient drie verschillende markten: bekabelingssystemen, datacenters en openbare telecommunicatienetwerken. De vraag naar glasvezelbekabeling voor breedbandtoegang aan huis (Fiber to the Home, FTTH) blijft toenemen. Ook vereist het opzetten van 5G-radionetwerken  investeringen in glasvezelbekabeling, aangezien de benodigde antennes moeten worden aangesloten op glasvezelnetwerken. 

Deze ontwikkelingen compenseren de terugval in het marktsegment voor LAN en bekabelingssystemen voor kantoren en gebouwen. Wereldwijd werden investeringen uitgesteld of zelfs geannuleerd als gevolg van  lockdowns en economische onzekerheid. De trend naar thuiswerken leidde  tot een tijdelijke afname in de vraag naar bekabelingsoplossingen voor kantoorgebouwen. 

R&M verwacht echter een herstel van de markt voor gebouwbekabeling en schat dat de zaken in 2021 weer zullen gaan aantrekken. Zo stimuleert de opkomst van ‘Smart Buildings’ en Internet of Things (IoT) de vraag naar moderne, internet-ondersteunde gebouwnetwerken. 

In 2020 was de datacentermarkt minder dynamisch dan in voorgaande jaren, omdat  projecten werden uitgesteld als gevolg van de pandemie. R&M rust datacenters van colocatie- en cloud-providers uit met high-density bekabeling en beheersoftware. Deze segmenten profiteren van een stijgende vraag naar reken- en opslagcapaciteit. 

Riva vervolgt: “In 2020 kon de Groep op elk moment adequaat handelen dankzij snelwerkend, digitaal georganiseerd crisis-management en een gedecentraliseerde supply chain.” De tijdelijke sluiting van een aantal fabrieken als gevolg van door de overheid opgelegde lockdowns werd door het wereldwijde netwerk gecompenseerd. In 2020 nam R&M twee nieuwe productiefabrieken in de VS en China in gebruik. R&M heeft nu twaalf eigen fabrieken en 1.250 werknemers wereldwijd. 

Succes door uitbreiding breedband 

Resultaten van de verkooporganisaties liepen in 2020 sterk uiteen. In Duitsland en Oostenrijk realiseerde R&M een tweecijferige groei, dankzij forse investeringen in breedband. Ook in Zwitserland profiteerde R&M van  investeringen in FTTH en sloot men het jaar slechts iets lager af dan 2019.  

Oost-Europa, Italië en Portugal lieten een positieve ontwikkeling zien. In een aantal zwaar door de pandemie getroffen landen, zoals Frankrijk en Spanje, was tweecijferige daling te zien. Vestigingen in Japan en Australië haalden grootschalige nieuwe projecten binnen. De situatie in India is in de tweede helft van het jaar aanzienlijk verbeterd. In Noord- en Zuid-Amerika en in het Midden-Oosten daalde de omzet. 

“Ondanks de onzekerheden blijven we optimistisch voor 2021 en we verwachten een solide groei,” vervolgt de CEO. Tot de groeimarkten worden Fiber to the Home, bekabeling van 5G-antennes, datacenters en gebouwautomatisering gerekend. Binnenkort lanceert R&M op alle gebieden nieuwe oplossingen. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This