Oswald-chatbots veel sneller meertalig dankzij extra laag AI

10 maart 2021

Het Leuvense Oswald, een dochterbedrijf van Raccoons Group, voegt vandaag een nieuwe laag artificiële intelligentie toe aan zijn gelijknamige chatbotsoftware. Dankzij de integratie van een nieuw taalmodel of Natural Language Processing-technologie kunnen klanten voortaan eenvoudiger en sneller meertalige chatbots in gebruik nemen. De fintech Isabel Groep ging alvast met de nieuwe meertalige chatbot aan de slag.

Almaar meer organisaties zetten chatbots of digitale assistenten in om klanten te helpen met vragen of om hen snel beschikbare informatie aan te reiken. In totaal gaven alle Oswald-chatbots samen al antwoord op vier miljoen vragen, hoofdzakelijk in het Frans, Engels en Nederlands. Ruim 90 procent daarvan werd zonder menselijke interactie opgelost.

“Tot voor kort moest je chatbots klonen als je bijkomende talen wilde aanbieden, plus alle antwoorden in alle talen vooraf programmeren en trainen. Die tijdrovende taak hoeft niet langer: met onze nieuwe versie van Oswald hoef je nog maar één keer je chatbot op te leiden met voorbeeldzinnen, elke andere taal is meteen beschikbaar. Zo win je per taal een drietal maanden. Zeker in ons land met twee landstalen is die tijdswinst niet onbelangrijk”, zegt Michiel Vandendriessche van Oswald. 

Nieuw taalmodel begrijpt semantiek van vragen

Daarvoor zet Oswald een bijkomende laag artificiële intelligentie in: het nieuwe taalmodel begrijpt de semantiek van zinnen en bouwt die om naar codetaal. Oswald zoekt dan naar de overeenkomstige code in de lijst met vooraf geprogrammeerde vragen en antwoorden. Vervolgens geeft Oswald het antwoord in de taal van gebruiker, dankzij een koppeling met Google Translate. Klanten kunnen de vertaalde antwoorden wel nog controleren voor ze de chatbot activeren.
In het verleden gebruikten meertalige chatbots een minder geavanceerd systeem dat zinnen opsplitste in lettergreepgroepen (character anagrams). Dankzij de koppeling met dit nieuwe, open source neuraal netwerk is Oswald nu in staat om de betekenis van woorden te begrijpen.  

Isabella neemt de aftrap

Isabel Group nam als eerste de nieuwe Oswald-chatbot in gebruik. “Voor de drietalige website van onze nieuwe Know Your Customer-toepassing TruliUs, een digitaal paspoort voor bedrijven, hadden we snel een digitale assistent nodig. Dankzij de nieuwe update van Oswald schakelt onze virtuele assistente Isabella naadloos over van of naar Nederlands, Frans en Engels”, zegt Alex Dossche, vicepresident sales en marketing van Isabel Group.

Meer informatie vind je op www.oswald.ai. Naast Isabel gebruiken onder meer Acerta, Doccle, Odisee Hogeschool, Partena Ziekenfonds, Syntra Limburg en Veepee de software. Deze update van Oswald is meteen beschikbaar en is ook inbegrepen in de licentie van de klanten.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This