‘Vochtigheid is verborgen uitdaging voor datacenters’

5 maart 2021

Een van de verborgen uitdagingen voor de datacenterindustrie is de stijgende luchtvochtigheid, zo blijkt uit een recent rapport van Aggreko, specialist in vocht- en temperatuurbeheersing.

In januari werden we overal ter wereld geconfronteerd met extreem weer, wat een aantal uitdagingen creëerde voor datacenters. Van overstromingen in Azië tot zware sneeuwval in Europa, elk van deze weertypes brengen nieuwe risico’s met zich mee voor gebouwen over de hele wereld. Uit de bevindingen van Aggreko blijkt dat, naast de meer directe impact van stroomstoringen die veroorzaakt worden door dergelijke strenge weersomstandigheden, ook de stijgende vochtigheid en de bijhorende langdurige schade belangrijk aandachtspunten zijn.

In een rapport – The Hidden Cost of Humidity on Site – wordt uiteengezet hoe beheerders van datacenters het best het droogproces na een periode van overstroming of zware sneeuwval kunnen aanpakken. Volgens het rapport kan slechte vochtbeheersing leiden tot aanhoudende vochtproblemen en kromtrekken van materialen, wat op zijn beurt kan leiden tot langdurige schade in het datacenter.

Vochtigheid kan overigens ook een probleem vormen in de zomermaanden. Uit de cijfers in het rapport blijkt bovendien dat veel ‘hot spots’ van datacenters bijzonder gevoelig zijn voor hoge vochtigheidsniveaus. Onder de steden met een hogere gemiddelde relatieve luchtvochtigheid dan de aanbevolen waarde vinden we onder meer Dublin, Frankfurt am Main, Amsterdam, Parijs en Helsinki, steden die allemaal populair zijn bij datacenterexploitanten.

Naast de problemen op bouwterreinen kan vocht in de vorm van waterdamp zijn weg vinden in de kleinste hoeken en ruimten van alle componenten. Dit kan corrosieve afzettingen achterlaten die na het drogen blijvende schade veroorzaken. Aggreko adviseert nu alle datacenterfaciliteiten – zowel in situ als bij contractanten – om met een systeem te werken dat vocht uit de lucht verwijdert.

Ryan Stanley, specialist vochtbeheersing bij Aggreko, legt uit: “Vochtophoping is een onvermijdelijk gevolg van extreme weerspatronen en de juiste afhandeling is een serieuze uitdaging voor datacenters. Helaas beschikken niet alle onderhoudsteams over de kennis hoe het vocht volledig te verwijderen van hun locaties, met veelvoorkomende fouten tot gevolg.

“De onmiddellijke reactie van velen op een stijgende luchtvochtigheid is het gebruik van drogers om het probleem op te lossen. Het probleem lijkt dan wel opgelost maar drogen verwijdert niet altijd het vocht uit de atmosfeer en kan zelfs schade op lange termijn veroorzaken, wat de levensduur van een datacenter negatief beïnvloedt.”

In het rapport wordt een aanpak in drie stappen beschreven om de luchtvochtigheid effectief te beheren. De werkwijze bestaat uit een combinatie van het verwarmen van de locatie, het circuleren van de lucht en het verwijderen met luchtontvochtigers.

Ryan voegt hieraan toe: “Het efficiënt verwijderen van vocht is uiterst gevoelig en er moet tijd genomen worden om ervoor te zorgen dat het goed beheerd wordt. Wij adviseren datacenterexploitanten – en degenen die op bouwplaatsen actief zijn- om te zorgen dat de juiste aanpak wordt gekozen om toekomstige problemen te voorkomen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This