‘Prioriteit geven aan meest waardevolle bedrijfsprocessen versnelt digitale transformatie’

10 februari 2021

Kofax kondigt vandaag deel 3 aan van de “Intelligent Automation Benchmark Study”. Forrester Consulting schreef dit thought-leadership rapport in opdracht van het bedrijf, dat al decennialang succesvol is met Intelligent Automation software voor digital workflow transformation. De huidige wereldwijde pandemie dwingt organisaties om digitale transformatie-initiatieven te versnellen, dit maakt dat zij ook steeds vaker moeten beslissen in welke automatiseringsprojecten wel of niet geïnvesteerd kan worden. Het rapport geeft hier duidelijke richtlijnen voor: het automatiseren van workflows met document intelligence, process orchestration en connected systems levert de grootste ROI (Return on Investment) op.

“Organisaties die in de digitale economie hun concurrentie een stap voor willen blijven, investeren volop in low-code automatiserings-platformen om zowel interne bedrijfsprocessen als de interactie met klanten, digitaal te transformeren”, zegt Chris Huff, Chief Strategy Officer bij Kofax. “Ze zetten automatisering doelgericht in, waarmee ze zowel hun operationele efficiëntie als capaciteit vergroten, werknemers nog beter ondersteunen en de ervaringen van klanten verbeteren.”

Dit benchmarkrapport is gebaseerd op een enquête die is afgenomen bij 450 besluitvormers op het gebied van automatisering en AI. Op de vraag om automatiserings-technologieën te rangschikken naar prioriteit, gaf het merendeel aan dat zij technologieën die gebruik maken van document intelligence het belangrijkst vinden. Dit zijn workflows die ongestructureerde data uit documenten en andere bronnen ophalen, classificeren en extraheren en die informatie vervolgens omzetten in bruikbare data voor verdere verwerking. De top 3 van technologieën die, per definitie, document intelligence nodig hebben om te kunnen slagen (gebaseerd op de antwoorden van Europese besluitvormers):

 • Robotic Proces Automation (RPA)
  • Gebruik: in Duitsland gaf 68% van de besluitvormers aan RPA te gebruiken, vergeleken met 60% in het Verenigd Koninkrijk, 52% in Frankrijk en 48% in Zweden. Wereldwijd gebruikt 61% van de organisaties RPA.
  • Prioriteit: 50% van de respondenten in Duitsland zet RPA bovenaan de ranglijst, voor het Verenigd Koninkrijk is dat 34%, in Frankrijk 30% en in Zweden 26%.
 • Artificial Intelligence/Machine Learning
  • Gebruik: 48% van de Duitse respondenten maakt gebruik van deze technologie, tegenover 46% in Franse bedrijven, 36% in het Verenigd Koninkrijk en 34% in Zweden. Wereldwijd gebruikt 43% van de organisaties AI of Machine Learning.
  • Prioriteit: 32% van de besluitvormers in Frankrijk zet niet RPA maar juist Artificial Intelligence/Machine Learning op één, tegenover 22% in Duitsland, 18% in Zweden en 16% in het Verenigd Koninkrijk.
 • Digital Proces Automation
  • Gebruik: in het Verenigd Koninkrijk maakt 54% van de bedrijven er gebruik van, vergeleken met 52% van de bedrijven in Frankrijk, 36% in Duitsland en 26% in Zweden. Wereldwijd gebruikt 40% van de bedrijven Digital proces Automation.
  • Prioriteit: in het Verenigd Koninkrijk zet 20% van de respondenten Digital Proces Automation op de eerste plaats, in Zweden is dat 14%. In Frankrijk en Duitsland wordt deze technologie op grote schaal gebruikt, toch zet slechts 22% van de Franse respondenten en 10% van Duitse respondenten het op de eerste plek. 


Respondenten geven ook prioriteit aan automatiseringsmogelijkheden die gericht zijn op procesorkestratie, waarmee het continue en succesvol beheren van software robots (ook wel “digitale collega’s” genoemd) gewaarborgd kan worden. De belangrijkste behoeften op het gebied van procesorkestratie die in de studie worden genoemd zijn onder meer:
 

 • Het beperken van onderbrekingen in geautomatiseerde processen als gevolg van veranderingen in onderliggende systemen: Verenigd Koninkrijk 40%, Duitsland 38%, Frankrijk 36% en Zweden 28%. Wereldwijd is dit 35%.
   
 • Gecentraliseerde analyses van de productiviteit van de digitale collega’s (software robots) en alle ingezette automatiseringstechnologieën, inclusief het gebruik hiervan binnen de organisatie: Zweden 32%, Frankrijk 30%, Verenigd Koninkrijk 30%, Duitsland 28%. Wereldwijd is dit 28%.
   
 • Orkestreren van diverse oplossingen van verschillende leveranciers op een gecentraliseerde manier: Zweden 22%, Verenigd Koninkrijk 22%, Duitsland 18%, Frankrijk 14%. Wereldwijd is dit 20%.

Verder zetten respondenten workflows die afhankelijk zijn van connected systems hoog op de prioriteitenlijst. Met connected systems wordt hier de mogelijkheid bedoeld om mensen, digitale collega’s, systemen, gegevens en applicaties met elkaar te verbinden. Belangrijkste punten:
 

 • 54% van de respondenten geeft de voorkeur aan automatiseringsplatformen met complementaire oplossingen en/of externe oplossingen die vooraf met elkaar geïntegreerd zijn.
   
 • Voor 44% van de besluitvormers in Zweden en het Verenigd Koninkrijk, 38% van hen in Frankrijk en 36% in Duitsland is het belangrijk dat de technologieleverancier een robuuste strategie heeft voor zijn ecosysteem (bijvoorbeeld d.m.v. een community of marketplace). Wereldwijd is dit 61%.

Op de vraag welke specifieke soorten workflows respondenten automatiseren, kwamen drie primaire categorieën naar voren: customer engagement, operationeel en financieel. Voorbeelden van workflows binnen deze categorieën zijn: automatisering van facturen, automatisering van het crediteurenproces, onboarding van klanten, verwerking van kredietaanvragen, enz.

De Kofax Intelligent Automation Benchmark Study is gebaseerd op een onderzoek uit 2020 onder 450 besluitvormers op het gebied van automatisering en AI. Daarnaast zijn 450 individuele medewerkers van dezelfde organisaties in Noord-Amerika, Australië, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Japan, Singapore, Zweden en het Verenigd Koninkrijk ondervraagd. Zo geeft het rapport een helder inzicht in de huidige stand van zaken op het gebied van de automatisering van bedrijfsprocessen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This