Nexuzhealth lanceert elektronische dossier voor de huisarts in de cloud

4 februari 2021

Nexuzhealth, aanbieder op vlak van  elektronisch patiëntendossiers in ziekenhuizen (KWS), lanceert nu ook een elektronisch medisch dossier voor de huisarts. Deze nieuwe cloudapplicatie, die nexuzhealthpro gedoopt werd, gaat uit van een centraal patiëntendossier. Het uiteindelijke doel van de applicatie is dat alle disciplines samenwerken aan één dossier, wat multidisciplinaire samenwerking en een vlotte uitwisseling van gegevens tussen huisartsen, specialisten, thuisverpleegkundigen en ziekenhuizen mogelijk maakt.

Het nieuwe Elektronisch Medisch Dossier (EMD) voor huisartsen is een gebruiksvriendelijke applicatie die in nauw overleg met huisartsen werd ontwikkeld. Nexuzhealthpro ondersteunt artsen in de dagelijkse werking in hun praktijk en draagt bij tot een efficiënte communicatie en multidisciplinaire samenwerking tussen verschillende zorgverleners. 

Vollediger beeld gezondheidstoestand patiënt

“Bij  nexuzhealthpro  werken we met een centraal patiëntendossier”, zegt Gertie Delande, CEO van nexuzhealth. “Doordat iedereen bijdraagt aan hetzelfde dossier, krijgen zorgverleners een vollediger beeld van de gezondheidstoestand van de patiënt. Daarnaast biedt het tal van mogelijkheden voor multidisciplinaire samenwerking en een vlotte uitwisseling van gegevens tussen huisartsen, thuisverpleegkundigen, specialisten en ziekenhuizen.”  

Respect voor privacy 

“Alles gebeurt binnen het platform, met geavanceerde toegangscontroles en met respect voor de privacy van de patiënt en de zorgverleners. Uiteraard blijft ook samenwerking met andere zorgverleners, die geen gebruik maken van de software van nexuzhealth, mogelijk. Nexuzhealthpro communiceert namelijk ook via eHealth met tal van toepassingen, waardoor bijvoorbeeld het uitwisselen van medicatieschema’s, het updaten van het vaccinatieschema van de patiënt of het versturen van berichten via de beveiligde brievenbus (eHealthBox) mogelijk zijn”, benadrukt Gertie Delande. 

Moderne cloudoplossing

Met nexuzhealthpro wordt het principe van het centraal patiëntendossier voortgezet in de cloud en dat biedt heel wat voordelen. “Nexuzhealthpro is  een moderne cloudoplossing, die gebruik maakt van de nieuwste technologieën. Hierdoor hoeft de huisarts zich geen zorgen te maken over de beveiliging van de gegevens of over tijdrovende updates. Alle gegevens worden veilig bewaard en alle updates en back-ups gebeuren automatisch. Doordat de applicatie geopend wordt via de internetbrowser wordt het opstarten erg eenvoudig. Bovendien zorgt het ervoor dat het dossier altijd en overal beschikbaar is, zonder dat de arts zich zorgen hoeft te maken over zijn informatica infrastructuur”, aldus Prof. Dr. Bart Van den Bosch, CTO van nexuzhealth.

Informatieronde

Het centraal patiëntendossier is een nieuw gegeven binnen de eerste lijn. “Daarom willen we de huisartsen de komende tijd vooral veel informeren” vervolgt Gertie Delande. “We hebben de afgelopen maanden al heel wat stakeholders, zoals beroepsverenigingen of overheidsinstanties ingelicht over de visie en de mogelijkheden van het centraal patiëntendossier en over de functionaliteiten van nexuzhealthpro. Die informatieronde zouden we nu ook graag verderzetten bij huisartsenkringen en LOK-groepen.”

Toekomstplannen

De overschakeling naar een centraal patiëntendossier in de cloud biedt heel wat mogelijkheden voor de toekomst. De schaalbaarheid van het systeem maakt het mogelijk om uit te breiden en steeds meer doelgroepen toe te laten op het platform. Zo is nexuzhealth al gestart met de ontwikkeling van een elektronisch dossier voor de thuisverpleegkundige. Hiermee zal ook de thuisverpleegkundige kunnen bijdragen aan het centraal patiëntendossier en kan de intensieve samenwerking met de huisarts en het ziekenhuis verder gefaciliteerd worden.

“De focus ligt momenteel op huisartsen, thuisverpleegkundigen en ziekenhuizen”, zegt Gertie Delande. “Een volgende logische stap is om ook de specialisten in hun thuispraktijk te laten werken op hetzelfde dossier. De mogelijkheden voor andere sectoren worden momenteel bekeken. Het uiteindelijke doel moet zijn om zoveel mogelijk actoren in het zorglandschap veilig en efficiënt te laten samenwerken in het dossier van de patiënt en zo ook aan een gezondere wereld”, besluit Gertie Delande.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This