Orange opent 5G Lab in Antwerpen

3 februari 2021

Volgens een onderzoek dat Orange heeft uitgevoerd met GlobalWebIndex, verwacht 72% van bedrijven dat hun operator het testen, experimenteren en snel ontwikkelen van 5G zal ondersteunen. Het Orange 5G Labs Initiative geeft gehoor aan deze vraag en streeft ernaar om het begrip onder economische spelers over de kansen, waarde en nut van 5G te vergroten. In deze labs kunnen ze hun huidige oplossingen en services testen en nadenken over mogelijke nieuwe gebruiken. Dit alles zal plaatsvinden in een omgeving die co-innovatie stimuleert en verandering van bedrijfsmodellen en -processen mogelijk maakt.

“We geloven dat 5G zakelijke competitie en regionale ontwikkeling zal aandrijven. Dit is waarom Orange betrokken is bij een co-innovatie aanpak die zich focust op 5G om het gebruik van de toekomst te creëren. Lokale aanwezigheid dicht bij deze spelers is een cruciaal onderdeel van het Orange 5G Labs Initiative, om zo de digitale transformatie van economische spelers te kunnen ondersteunen en ervoor te zorgen dat iedereen in staat is om te profiteren van de potentie van 5G” zei Michäel Trabbia, Chief Technology & Innovation Officer van Orange.

Dichtbij lokale ecosystemen

Orange lanceert dit initiatief door de opening van een echt netwerk aan Orange 5G Labs in Frankrijk en in het buitenland in 2021. Het netwerk zal worden ingezet in de regio’s om optimaal aan de behoeften van de lokale autoriteit en bedrijven – start-ups, SMEs, grote bedrijven in alle sectors – te voldoen.  

In Frankrijk zullen zeven locaties alle bedrijven en lokale autoriteiten bedienen, onafhankelijk van hun sector. De Orange 5G Labs in Châtillon (regio Parijs) worden vandaag geopend. De andere locaties zullen geleidelijk worden geopend in zes andere Franse plaatsen: Lille, Lyon-Charbonnières, Marseille, Paris-La Défense, Rennes en Toulouse.

Een aantal locaties zullen zich specialiseren in een bepaald vak maar zullen zich niet beperken tot dit gebied. Bijvoorbeeld, het Lyon lab, dat zich bevindt op de Campus Région du Numérique in Charbonnières-les-Bains, zal zich focussen op Industry 4.0 en de Cœur Défense locatie in het Customer Innovation Centre zal zich toeleggen op de grootste klanten van Orange Business Services.

Het initiatief zal tijdens de eerste helft van 2021 ook worden ingevoerd in Europese landen waar de Group al een aanwezigheid heeft. In Bukarest, Roemenië zal een Orange 5G Lab worden geopend in samenwerking met de University Politehnica of Bucharest om de ontwikkeling van commerciële projecten, onderzoek en innovatie te stimuleren.

In België zal het lab zich vestigen bij de Orange Industry 4.0 Campus in de haven van Antwerpen. In dit Orange 5G Lab zullen verschillende use-cases die al zijn ontwikkeld in samenwerking met industriële partners in de haven, zoals de augmented worker of critical communication systems, worden gedemonstreerd.

Daarnaast zal eind februari in Spanje een 5G challenge worden georganiseerd voor start-ups en ontwikkelaars om nieuwe toepassingen te ontwikkelen. De winnaars zullen worden ondersteund door het Orange 5G Lab Initiative, onder andere door het bieden van toegang tot experts en 5G apparatuur in Frankrijk.

Diensten en ondersteuning

De diensten die worden aangeboden zijn gebaseerd op:

  • Een programma om te leren over (de toepassingsmogelijkheden van) 5G door demonstraties en activiteiten. Het wordt aangevuld door een website – 5glab.orange.com en een serie van thematische en leerzame webinars.
  • De kans voor de betrokken spelers om hun producten en diensten te testen in een echte 5G omgeving voordat deze worden toegepast in een commerciële omgeving. Ze zullen gebruik kunnen maken van de 5G apparatuur van de toekomst (augmented reality glasses, virtual reality headsets, routers, 5G apparaten, 5G modules). Naast de 5G omgeving zullen sommige Orange 5G Labs ook Edge computing functionalities aanbieden om bijvoorbeeld services met een kortere responsetijd te testen.

De bedrijven zullen worden ondersteund door Orange technische, netwerk- en productexperts en het gehele Orange 5G Lab ecosysteem met synergiën en extra hulpmiddelen. Naast de fysieke locaties zal er ook virtuele digitale toegang worden verleend om alle relevante spelers een kans te bieden om op een effectieve manier op afstand te kunnen samenwerken.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This