MobieTrain: Belgische organisaties gaan dit jaar meer maar anders opleiden

28 januari 2021

Hoewel ruim de helft van Belgische organisaties aangeeft dat ze om evidente redenen hun opleidingsbudget moesten aanpassen vorig jaar, zijn ze dit in 2021 alvast niet van plan. Voor 70 procent van de bedrijven is opleiding dit jaar zelfs een van de belangrijkste prioriteiten. In 2021 wil 51 procent evenveel opleidingen houden als in 2019, 28% verhoogt zijn budget. Dat blijkt uit onderzoek bij 100 middelgrote tot grote bedrijven, uitgevoerd door edutechstartup MobieTrain

Het is voor organisaties belangrijker dan ooit om hun werknemers op de hoogte te houden van veranderingen, maar zij zijn steeds minder aanwezig op kantoor. Waar e-learning voor de lockdowns maar een fractie was van het totale leeraanbod, overweegt driekwart van de respondenten in 2021 een omslag te maken naar digitale leerprocessen. Klassieke trainingen zijn volgens hen moeilijk te organiseren (24%), onvoldoende afgestemd op de behoeften van de deelnemers (17%) of niet attractief genoeg (16%). 

Mix van digitale en traditionele leeroplossingen

Met digitale opleidingen willen organisaties de ervaring van de deelnemer verbeteren. Ze denken met name aan trainingen over normeringen, hulp bij de dagelijkse operaties en onboarding van medewerkers, en minder als ondersteuning voor commerciële processen.

“Na dit moeilijke jaar voor zowel bedrijven als overheidsorganisaties, hebben medewerkers in hun hybride werkomgeving nieuwe technologische, cognitieve en sociale vaardigheden nodig. We stellen dan ook vast dat een overgrote meerderheid van Belgische bedrijven blijft investeren in training,” zegt Guy Van Neck, CEO van MobieTrain. “Toch zijn de traditionele leertechnieken alleen niet voldoende om op de recente veranderingen in te spelen. Belgische organisaties geven aan trainingen niet snel te kunnen aanpassen, en dat ze kampen met een lage adoptie- en retentiegraad, pover engagement en een lage kostenefficiëntie. Om dat op te lossen wordt leren dit jaar al meer variabel via een mix van klassikale trainingen, e-learning en mobiel leren.”

Microlearning om kennisniveau te meten

De populairste leermethodes vandaag zijn ‘classroom’ trainingen (47%), e-learning (25%), webinars (17%) en ten slotte mobile learning (9%). Ook al wordt er door de bedrijven dus al gekozen voor digitale leermethodes, biedt slechts 34% van de ondervraagden hun werknemers momenteel toegang tot training via een mobiele telefoon. 

Microleren of leren via de smartphone – in korte sessies wanneer het de deelnemer past, willen bedrijven vooral inzetten om de effectiviteit van eerdere kennisoverdracht te meten (41%). Iets minder dan veertig procent geeft aan het resultaat van gedane opleidingen vandaag niet te meten. Bijna een derde wil microlearning gebruiken om de kennis in het bedrijf te toetsen en zo klassikale of digitale opleidingen beter te sturen. 

Een mix van opleidingen bij Decathlon

Een organisatie die in 2021 zijn opleidingen zal variabiliseren is Decathlon België. Bruno Pinto Coelho, Training Leader bij Decathlon België: “In 2019 maakte ruim twee derden van onze winkelmedewerkers geen gebruik van onze e-learning software om hun vaardigheden en kennis bij te werken. Volgend jaar willen we een ‘à la carte’ menu aanbieden met micro-opleidingen op hun maat om de conversie te verhogen.”

Het volledige Corporate Learning Benchmark onderzoeksrapport van MobieTrain kun je hier downloaden.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This