Tips voor gegevensbeheer in het Internet of Things

14 januari 2021

Steeds meer apparaten zijn via het Internet of Things (IoT) met internet verbonden. Deze apparaten generen gigantische bergen data – en dat wordt alleen maar méér. Hoe ga je om met een steeds harder stromende rivier van data? 

IoT-data vormt een belangrijke basis voor het analyseren van bedrijfsprocessen en voor de creatie en verbetering van moderne technieken zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en voorspellend onderhoud. Zonder efficiënt gegevensbeheer haal je echter nooit het maximale uit je beschikbare data. InterSystems deelt vier tips voor een beter beheer van datastromen: 

1. Zorg voor interoperabiliteit  – Juist de enorme hoeveelheid beschikbare data zorgt voor een nieuw uitdaging: hoe bepaal je welke gegevens uit die bodemloze put bruikbaar zijn? Welke data gebruik je en hoe filter je die uit de systemen? Daarvoor moeten datastromen uit verschillende bronnen als machines, voertuigen en andere apparaten goed beheerd worden. De data is vaak enorm heterogeen, dat wil zeggen: heel verschillend. Gestructureerde data wordt afgewisseld met data uit ongestructureerde bronnen, welke niet zomaar samen kunnen worden gevoegd.  

Je hebt daarom een datamanagementtool nodig die geavanceerde interoperabiliteit mogelijk maakt. Die heb je in de vorm van dataplatforms die verschillende datatypen en formaten kunnen opnemen, samenvoegen, verwerken, opslaan, en bruikbaar en beschikbaar maken. Zo kunnen gebruikers snel de nuttige data samenvoegen en gebruiken, om zo waardevolle analyses te draaien die de organisatie vooruit kunnen helpen. 

2. Beheers (optimale!) snelheid  – Om goed gebruik te maken van IoT is een hoge verwerkingssnelheid een vereiste. In een ideale wereld genereert, analyseert en verwerkt een IoT-applicatie zeer grote hoeveelheden data in realtime. Een snelle mobiele standaard als 5G vormt de basis voor snelle, stabiele datauitwisseling. Zelfs data die afkomstig is uit apparaten aan de grenzen van het netwerk, waar de ontvangst misschien niet optimaal is, kan dan onmiddellijk worden verzonden. Zorg dus dat je, als je nieuwe IoT-toepassingen implementeert, zeker weet dat datatransmissie en analyse snel mogelijk is. Ongeacht de omvang van het datavolume. 

3. Plan voor onbeperkte schaalbaarheid – Veel besluitvormers vinden dat IoT-oplossingen onbeperkt schaalbaar moeten zijn. Dat wil zeggen: de apparatuur, en vooral ook het platform, moet elke denkbare hoeveelheid data kunnen verwerken. Met de verwachte exponentiële groei van IoT in gedachten is flexibele schaalbaarheid dus een doorslaggevende factor, in het kiezen voor apparaten en software van de toekomst. 

4. Kijk naar gebruiksgemak – IoT bevindt zich in een spannende, interessante periode waarin er elke dag nieuwe user cases, nieuwe functies en innovatieve services ontstaan. Dat zorgt er ook voor dat IoT-toepassingen pas duurzaam zijn, als ze aanpasbaar zijn aan het veranderende karakter van het internet der dingen. Het moet mee evolueren. 

Een open source programmeeromgeving garandeert daarin een hoge mate van flexibiliteit. Als een toepassing met zoveel mogelijk andere programma’s uit de voeten kan, maar ook aanpasbaar is door je eigen software engineers, creëer je een bedrijfsomgeving waarin nieuwe ontwikkelingen zo snel mogelijk worden ingevoerd, waar nodig aangepast, en zodra het kan succesvol geïmplementeerd. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This