ViewSonic en TÜV SÜD ontwikkelen test om ervaring van kleurenblinde gebruiker van monitoren verder te verbeteren

11 januari 2021

De functie voor kleurenblindheid die door ViewSonic is ontwikkeld, bestaat uit twee modi:

  • de kleurenfiltermodus voor gebruikers van beeldschermen die kleurenblind zijn
  • de simulatiemodus voor ontwerpers, makers en andere producenten van content zodat zij gebruikers met kleurenblindheid een goede en vriendelijke ervaring kunnen bieden

Proefpersonen testen ViewSonic-monitoren

Voor het ontwikkelen van de test heeft TÜV SÜD een aantal proefpersonen geselecteerd die kleurenblind zijn. Hierbij is gebruik gemaakt van de Munsell 100 Hue-test. Deze test is bedoeld om de zones van kleurverwarring te identificeren (Protanopia, Deuteranopia of Tritanopia). De proefpersonen hebben vervolgens de monitoren van ViewSonic getest waarin de door ViewSonic ontwikkelde software voor kleurenblindheid is geïntegreerd. Het gaat om de ColorPro monitoren VP2468a, VP2768a and VP3481a.

Sterk verbeterde ervaring

In vergelijking met de traditionele benadering die alleen de algehele combinatie van kleuren wijzigt, verandert het algoritme van ViewSonic de meeste kleuren die niet goed herkend worden door gebruikers die kleurenblind zijn. De tests tonen aan dat de in de beeldschermen van ViewSonic geïntegreerde software het vermogen van de proefpersonen met kleurenblindheid drastisch verbetert om met succes kleurverschillen te identificeren. Dit vermogen neemt namelijk toe van gemiddeld 70-75% tot maar liefst 90%. Dat is een substantiële toename die de ervaring van een gebruiker met kleurenblindheid sterk verbeterd.

Vriendelijke ervaring voor mensen die kleurenblind zijn

De kleurfiltermodus is bedoeld om gebruikers die kleurenblind zijn te helpen afbeeldingen te identificeren met een verbeterde kleurzichtbaarheid. De kleurenblinde gebruiker kan de kleurfilterfunctie activeren via de vDisplayManager in de ViewSonic-beeldschermen. De gebruiker kan hierbij kiezen uit twee niveaus: het normale kleurfilter en het geavanceerde instelfilter. Beide niveaus helpen kleurenblinde gebruikers om het beeldscherm zodanig aan te passen dat de kleurzichtbaarheid voor hen verbeterd. Dit betekent dat zij hierdoor een breed scala aan gekleurde afbeeldingen nauwkeuriger kunnen identificeren. Het filter voor geavanceerde instellingen kan ook worden toegepast om het contrastniveau te wijzigen en de beste filters in te stellen voor de meest comfortabele kijkervaring.

Voor makers, ontwerpers en bijvoorbeeld leerkrachten

ViewSonic past daarnaast dus nog een andere modus toe, de zogeheten kleurenblindheidssimulatie. Deze stelt grafisch ontwerpers en andere producenten van content in staat om hun creaties voor te stellen zoals die door een kleurenblinde gebruiker gezien worden. Dit maakt het voor hen nu mogelijk hun creaties aan te passen en te optimaliseren. Deze innovatieve technologie biedt belangrijke voordelen voor makers, ontwerpers, leerkrachten (vooral in de kleuterschool), evenals gebruikers die leiden aan kleurenblindheid. Deze laatste groep krijgt hierdoor een vriendelijker kijkervaring.

“ViewSonic is verheugd om samen te werken met TÜV SÜD om deze baanbrekende tests gezamenlijk te ontwikkelen. We zijn trots op de vooruitgang die we hebben geboekt bij het verbeteren van de gebruikerservaring in de nieuwe wereld van visuele media met hoge resolutie”, aldus Bonny Cheng, COO van ViewSonic. “ViewSonic’s visie voor de ColorPro-serie omvat niet alleen een nauwkeurige kleurweergave, maar ook hulp en assistentie om beelden en creaties optimaal toegankelijk te maken voor mensen die kleurenblind zijn. TÜV SÜD heeft zeer veeleisende tests uitgevoerd op de functie voor kleurenblindheid van ViewSonic, waaronder bevestiging van kleurherkenning, kleurfiltersoftware en kleursimulatie, met als doel een hoogwaardige testmethode voor de industrie tot stand te brengen.”

“TÜV SÜD is gericht op het bieden van veiligheids-, beveiligings- en duurzaamheidsoplossingen binnen organisaties. TÜV SÜD en ViewSonic hebben het voortouw genomen om een ​​nieuwe reeks testmethoden te definiëren voor de compatibiliteit van monitoren met functies voor kleurwaarneming. Deze revolutionaire aanpak zorgt ervoor dat de verbetering van de gebruiker nauwkeurig wordt geëvalueerd. Het is een primeur voor elk monitormerk. We waren blij dat we samen met onze partner ViewSonic aan zo’n baanbrekende functie hebben kunnen werken”, aldus Alex von Mylius, Product Certification Director van TÜV SÜD Global Product Service Division.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This