NEC Laboratories Europe heeft onlangs de effectiviteit van zijn Unikraft-technologie aangetoond door de datadoorvoer op een NGINX-webserver te verdubbelen terwijl deze op Amazon Web Services (AWS) draait. Deze datadoorvoer is vervolgens vergeleken met dezelfde webserver die draait op een Linux-image. Het resultaat is gelijk aan het halveren van de kosten van server resources, aangezien het dezelfde datadoorvoer (verzoeken / sec.) Mogelijk maakt met een kleinere en goedkopere instantie.
Unikraft is een open source-project van de Linux Foundation. Het behaalt dergelijke snelheden door specialisatie. Hierdoor kunnen gebruikers eenvoudig een aangepast besturingssysteem en softwarestack bouwen die zijn afgestemd op de behoeften van een specifieke applicatie en die bovendien klaar zijn om te worden geïmplementeerd als een AWS-image. Dergelijke unikernels hebben interessante prestaties laten zien. Bijvoorbeeld opstarttijden van een paar milliseconden, geheugengebruik van slechts een paar MB’s en hoge doorvoer. Hun achilleshiel is dat ze vaak aanzienlijk veel deskundig werk vereisen om ze te maken en voor elke nieuwe applicatie moet in ieder geval een deel van het werk worden overgedaan.
In tegenstelling tot andere unikernel-projecten heeft Unikraft een modulaire code base ontwikkeld. Dit maakt het bouwen van op maat gemaakte (uni) kernels veel sneller dan voorheen. “Zonder Unikraft moet je kiezen tussen unikernel-projecten die alleen voor een specifieke taal of applicatie werken. Of projecten die POSIX willen ondersteunen, maar dit doen terwijl de prestaties worden opgeofferd, waardoor het doel van het gebruik van unikernels in de eerste plaats teniet wordt gedaan”, zegt Dr. Felipe Huici, Senior Research Scientist bij NEC Laboratories Europe en een belangrijke bijdrager aan Unikraft-technologie. “Unikraft streeft ernaar een groot aantal kant-en-klare applicaties en programmeertalen uit te voeren, maar maakt nog steeds eenvoudige aanpassingen en zelfs verwijdering van onnodige kerneldelen mogelijk. Het biedt ook een reeks rijke, prestatiegerichte API’s waarmee applicaties zelfs hogere prestaties. “
Omdat Unikraft bovendien de volledige softwarestack specialiseert, hebben de geïmplementeerde images een minimale Trusted Computing Base en zijn ze dus beter bestand tegen aanvallen.
NEC Laboratories Europe voert momenteel een proof of concept-programma uit voor Unikraft en zoekt bedrijven die hun bedrijf baseren op openbare cloudinfrastructuur. Het programma, dat wordt beheerd in samenwerking met Heidelberg Technology Park en het innovatieadviesbureau SOMMERRUST, zal bedrijven koppelen aan vooraanstaande NEC Laboratories-experts om hun specifieke behoeften aan cloudresources te definiëren en Unikraft-technologie te implementeren om de efficiëntie van de cloudserver te verbeteren. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname aan het programma, kunnen contact opnemen met unikraft@neclab.eu.