Hoeveel dpo’s zijn er in België?

24 december 2020

Sinds de GDPR zijn sommige organisaties verplicht om een dpo of data protection officer aan te stellen. Hoeveel zijn dat er intussen in ons land?

Zowat zesduizend data protection officers (dpo’s) zijn in België officieel aangemeld, blijkt uit gegevens die de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) meegaf aan Computable. 5980, om precies te zijn.

Is dat niet weinig? Bij de GBA vinden ze alvast van niet. ‘Dat er in België 5980 actieve dpo’s zijn aangemeld, lijkt ons niet abnormaal’, stelt Aurélie Waeterinckx, woordvoerder van de GBA. ‘Maar we moedigen bedrijven wel aan een dpo aan te stellen, ook als dat niet verplicht is. Omdat het altijd een troef kan zijn.’

Middenmoter

Hoe zit dat in vergelijking met andere landen? ‘We zitten hiermee in het midden van het peloton van Europese landen’, nuanceert Jan-Maarten Willems van adviesbureau Bearingpoint, zelf externe dpo, als we hem het aantal meedelen.

Volgens Willems heeft de GBA rond de taak en het beroep van dpo duidelijk haar steentje bijgedragen om hier de nodige bewustwording te verzorgen. ‘Belangrijk zal zijn om de dpo’s ook in de toekomst verder te ondersteunen met concrete en praktische richtlijnen en adviezen, alsook de rol gerespecteerd te zien in de bedrijven.’

Hype voorbij

Toch lijkt het met de dpo niet zo’n vaart te nemen als indertijd verwacht. ‘Net na de invoering van de GDPR in mei 2018 in ons land schoot het aantal would-be-dpo’ers in aantal enorm in de hoogte’, aldus Peter Witsenburg, consultant en medeauteur van ‘Het grote GDPR-handboek’. ‘Maar ik twijfel of diegenen die snel nog een of andere cursus volgden en zelfs met certificaat er fulltime hun kost mee konden verdienen’, vervolgt hij.En de nood om als bedrijf nog in allerijl een dpo aan te werven lag volgens Witsenburg ook niet zo hoog. ‘Te meer omdat de Gegevensbeschermingsautoriteit laat uit de startblokken kwam. Hierdoor wordt de rol van dpo vaak verdeeld onder de bestaande werknemers zoals de ciso of zelfs de cio.’

Toch ziet Witsenburg een lichte trendwijziging. ‘Data worden nu eenmaal in elke onderneming steeds belangrijker. En de dpo kan hier een schakel zijn om alles in goede banen te leiden.’

Met dank aan Computable.be

William Visterin

William Visterin

Editor in Chief - Jobat, MARK Magazine & Computable Belgium.

Pin It on Pinterest

Share This