Wibu-Systems ondersteunt QNX Neutrino Real-time Operating System (RTOS) en versnelt ontwikkeling vitale apparaten

11 december 2020

Wibu-Systems, ontwikkelaar van software voor licentiëring- en beveiligingoplossingen werkt samen met BlackBerry Technology Solutions aan een versie van de veelgebruikte CodeMeter Embedded technologie voor QNX Neutrino RTOS. Het betreft de microkernel, van het POSIX-compatibele real-time besturingssysteem van BlackBerry QNX. QNX RTOS wordt wereldwijd toegepast in veiligheidssystemen in voertuigen, medische apparatuur, industriële besturingssystemen, voorzieningen voor spoorwegbeveiliging, robotten en in systemen voor de luchtvaart en militaire doeleinden. 

De samenwerking tussen Wibu-Systems en BlackBerry QNX richt zich op fabrikanten van bedrijfskritische apparaten die streven naar de hoogste graad van beveiliging, maar toch de kosten voor onderzoek en ontwikkeling willen verlagen. Daarnaast willen ze sneller produceren.

CodeMeter Embedded is a statische bibliotheek van software voor de licentiëringsfunctionaliteit en de cryptografische faciliteiten van CodeMeter voor embedded besturingssystemen zoals Linux Embedded, VxWorks, Android en nu dus QNX Neutrino RTOS. 

CodeMeter Embedded is ontworpen voor embedded systemen die 24 x 7 functioneren zonder uitval. De oplossing biedt de makers van apparaten voor vitale toepassingen een uitgebreide reeks functionele mogelijkheden zoals: gebruik van verschillende licentiedragers (via hardware, software of de cloud); in te zetten voor uiteenlopende toepassingen (industriële computers, embedded systemen, PLCs, en microcontrollers); ondersteuning van  back office systemen en voor verschillende besturingsplatforms, waaronder nu dus QNX Neutrino RTOS. CodeMeter Embedded is in samenhang met versie 6.5 en 7.0 van QNX Neutrino te gebruiken op zowel de ARM als x86 processorarchitecturen.

Volgens Oliver Winzenried, CEO en medeoprichter van Wibu-Systems is BlackBerry QNX al lange tijd de stuwende kracht achter efficiënte, veilige en betrouwbare embedded technologie. ”We zijn zeer verheugd over de mogelijkheid om bij te dragen aan de verspreiding van QNX-besturingssystemen via CodeMeter Embedded, onderdeel van ons eigen innovatie en beveiliging erfgoed.”

“Het QNX Neutrino RTOS platform voorziet in een degelijk fundament voor het op een veilige en kosteneffectieve wijze realiseren van bedrijfskritische systemen voor een competitieve markt, zegt Dhiraj Handa, VP, Channel, Partners en APAC, bij BlackBerry QNX. “Wij zijn blij dat Wibu-Systems ervoor heeft gekozen om de ondersteuning voor ons besturingssysteem uit te breiden. Ze erkennen de prominente positie die wij innemen in de embedded software industrie. We zien er naar uit om in de maanden en jaren die voor ons liggen met hen samen te werken bij het realiseren van veilige en betrouwbare oplossingen, waarop onze gezamenlijke klanten verder kunnen bouwen.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This