Onderzoek Insight: ‘Het uitblijven van een optimalisering van technologie kost Europese ondernemingen ten minste € 2,3 miljoen’

9 december 2020

Maar liefst 95% van de Europese bedrijven staat onder druk om de kosten te verlagen tijdens de aanhoudende pandemie, en het onvermogen om de IT-uitgaven te optimaliseren belemmert de inspanningen aanzienlijk, zo blijkt uit onderzoek van, wereldwijd toonaangevend IT-adviseur en systemintegrator van intelligente technologische oplossingen, Insight.  

Bedrijven geven bijvoorbeeld gemiddeld € 2,34 miljoen per jaar meer uit aan softwarelicenties, wegens ongebruikte licenties – dit staat ongeveer gelijk aan de salarissen van 45 hoogopgeleide IT-specialisten. Sinds maart 2020 heeft 51% van de organisaties hun personeelsbestand afgeslankt, en meer dan een kwart (27%) heeft specifiek het IT-team ingekrompen. 44% gebruikt hun IT-middelen langer dan beoogd en 34% consolideert fysieke kantoorfaciliteiten. Het is echter zorgelijk dat ondernemingen er niet in slagen de IT-kosten volledig onder controle te krijgen.  Investeringen in onder meer software, IT-ondersteuning en infrastructuur zijn sinds maart 2020 toegenomen. Toch verklaarde de meerderheid van de IT-teams dat deze investeringen niet zo strategisch waren als ze zouden moeten zijn, waardoor er ruimte blijft voor optimalisatie. 50% van de IT-teams verklaart dat ze hun investering in IT-ondersteuning moeten optimaliseren. Het onderzoek bracht verder een aantal belangrijke uitdagingen aan het licht waarmee bedrijven worden geconfronteerd bij het optimaliseren van IT-kosten: 

  • 66% van de organisaties heeft een grote hoeveelheid dubbele hardware en software, omdat ze aan het begin van de lockdown nieuwe technologie nodig hadden.
  • 63% kan hun softwarelicenties niet schalen naar het aantal werknemers dat ze in dienst hebben.
  • 69% heeft moeite om de BYOD-toename sinds maart 2020 te beheren.

“IT-afdelingen moeten besparingen realiseren, er is echter een zeer dunne scheidslijn tussen kostenreductie en het beperken van het vermogen om te functioneren,” aldus Emma de Sousa, Senior Vice President EMEA bij Insight.  “Organisaties hebben al enkele jaren moeite om de systemische uitdagingen rond kostenbeheersing aan te pakken. Als ze hun inspanningen voor kostenoptimalisatie verdubbelen, kunnen ze voorkomen dat ze beslissingen moeten nemen die vrijwel zeker een negatieve impact zullen hebben op hun wensen om digitale transformatieplannen uit te voeren. Er zijn talloze mogelijkheden voor organisaties om hun kosten te optimaliseren en geld te besparen, zonder hun mogelijkheden om effectief te opereren in gevaar te brengen.” 

Andere bevindingen uit het onderzoek: 

  • Gebrek aan zichtbaarheid: onvoorziene aankopen door andere afdelingen voegen € 1,23 miljoen per jaar toe aan de kosten van cloudservices, terwijl 55% van de organisaties meerdere contracten heeft lopen voor dezelfde software, omdat deze op verschillende tijdstippen door verschillende business units is aangekocht. Een grotere zichtbaarheid van deze uitgaven zou meer mogelijkheden voor optimalisatie bieden.
  • IT-investeringen vertragen: IT-budgetten zijn de afgelopen 12 maanden slechts met 1,64% gestegen – vergeleken met pre-pandemische voorspellingen van 3,4%. 
  • Ondernemingen missen vaardigheden en kennis: 73% kan niet effectief onderhandelen met softwareleveranciers; 56% denkt dat ze te veel geld uitgeven aan licenties, maar ziet dit niet bevestigd en probeert dit probleem te verhelpen.
  • Er zijn mogelijkheden voor consolidatie: 73% van de organisaties gebruikt meerdere applicaties die dezelfde functionaliteit hebben, maar door verschillende teams in verschillende situaties worden gebruikt; 63% heeft zijn IT-infrastructuur niet geconsolideerd sinds maart 2020.
  • Ondernemingen die zich voorbereiden op een toename van audits: 84% verwacht dat softwareleveranciers hun licentie-audits zullen verhogen in de nasleep van Covid-19, om ervoor te zorgen dat ze correct worden betaald.

“De uitdagingen waarmee we tot dusverre in 2020 zijn geconfronteerd, zijn nog lang niet voorbij en IT-afdelingen spelen een sleutelrol bij het ondersteunen van hun organisaties”, vervolgt Emma de Sousa.  “Kostenoptimalisatie is niet eenvoudig en vereist vaak specialistische vaardigheden en kennis. Dit is echter het moment om af te rekenen met verspilling en efficiënter te gaan werken. Door dit te doen, zullen organisaties beter in staat zijn om ervoor te zorgen dat de onderneming veerkrachtig genoeg is om te overleven en zelfs te floreren, wat de toekomst ook brengt.”

Klik op deze link voor het volledige rapport – “Is IT Failing the Cost Optimization Challenge?”.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This