Synology 2021: DSM 7.0 en de toekomst van gegevensbeheer

8 december 2020

Synology heeft een volledig vernieuwde DiskStation Manager (DSM) gepresenteerd tijdens het online evenement 2021 AND BEYOND. DSM is het uniforme besturingssysteem achter Synology’s gegevensbeheeroplossingen. DSM 7.0 bevat nieuwe technologieën voor opslag, back-up en hybride cloud. 

“Ongekende hoeveelheden gegevens worden verwerkt, of het nu voor data-analyse, kunstmatige intelligentie, IoT, telemedicine of talloze andere innovaties is. Dit alles heeft een enorm effect op onze zakelijke en persoonlijke leefwereld. Er wordt een “dataeconomie” gevormd waarin het eigendom van meer data een competitief voordeel over de concurrentie geeft,” zegt Philip Wong, oprichter en CEO van Synology. “Synology is toegewijd aan het voortbouwen op ons kernplatform DSM om veiligheids-, betrouwbaarheids- en managementuitdagingen op te lossen. We ontwerpen onze oplossingen voor iedereen, van individuele gebruikers tot grote bedrijven – zelfs voor enorme datasets. We doen dit zodat klanten zich kunnen focussen op het inzetten van data om meer waarde te creëren. Ik ben verheugd aan te kunnen kondigen dat DSM 7.0 in 2021 algemeen beschikbaar zal zijn, waardoor een gloednieuwe ervaring in datamanagement zal ontstaan.”  DSM 7.0 verbetert alle aspecten van het besturingssysteem, van opslagbeheer en de gebruikersinterface tot de cloud ondersteunde functionaliteiten zoals grootschalige device security en on demand opslag. 

image

Lokale technologie

“Onze development teams hebben hard gewerkt aan het verbeteren van bruikbaarheid, betrouwbaarheid, prestaties en schaalbaarheid; de voornaamste pijlers waarop DSM 7.0 is vormgegeven,” zegt Derren Lu, de Executive VP van de besturingssysteem- & applicatiegroep. “We zijn begonnen met de basis en hebben de opslagsubsystemen en management interface volledig vernieuwd. We zijn zelfs terug naar de tekentafel gegaan om het authenticatieproces eenvoudiger en veiliger te maken. We hebben onze innovaties gefocust op het bouwen van krachtige toepassingen en hulpmiddelen die eenvoudig te gebruiken zijn, waardoor we onze klanten in staat stellen om hun data beter te beheren en de meeste waarde eruit te halen.”

Om met de basis te beginnen: de nieuwe opslagfuncties in DSM zullen de workflows van systeembeheerders vereenvoudigen en aanzienlijk versnellen, waardoor goede onderhoudspraktijken toegankelijker worden dan ooit tevoren. 

Slimmere schijftools met meer flexibiliteit

De nieuwe functie voor schijfvervanging maakt dit proces veel eenvoudiger en minder belastend voor het systeem. Wanneer een schijf wordt aangewezen voor vervanging en een nieuwe schijf in een reservesleuf wordt geplaatst, kloont DSM de oude schijf naar de nieuwe zonder de opslagpool te beschadigen.
De automatische reparatiefunctie maakt het beheer van opslagpools op afstand eenvoudiger. Wanneer een pool beschadigd is en een schijf moet worden vervangen, werkt het heel simpel: de gebruiker meldt zich aan en markeert de pool voor automatische reparatie. Wanneer een lokale technicus de opdracht krijgt om de defecte schijf te vervangen, begint DSM onmiddellijk met het opnieuw opbouwen van de array.
SSD-cache is een uitstekende manier om prestaties te verbeteren en DSM 7.0 stelt gebruikers nu in staat om SSD-cache op elk moment toe te voegen of te verwijderen zonder dat dit gevolgen heeft voor de services. De nieuwe SSD Cache Advisor is nauwkeuriger en analyseert I/O-patronen over een langere periode om de gebruiker betere suggesties te kunnen doen.

Aanvullende opslagverbeteringen

 • DSM 7.0 zorgt ook voor flinke optimalisaties van subsystemen, met als resultaat:
 • Tot 80% snellere RAID 6-prestaties;
 • Tot 200% hogere terugschrijfsnelheden van SSD-cache;
 • Slimmere en snellere RAID-reparatie door alleen gebruikte ruimte te repareren;
 • Betere prestaties dankzij SSD-caching met mogelijkheid om metagegevens vast te maken;
 • Ondersteuning voor volumes tot 1 PB voor archieftaken;
 • Deduplicatie per volume voor een aanzienlijke verbetering van de opslagefficiëntie (zal later volgen).

Sneller en veiliger verifiëren

In DSM 7.0 is verificatie flexibeler en betrouwbaarder dankzij Synology Secure SignIn, een nieuwe mobiele app die systeembeheerders in staat stelt om accounts moeiteloos te beveiligen. Met Secure SignIn kunnen gebruikers het gebruik van wachtwoorden omzeilen en aanmeldingsverzoeken rechtstreeks via hun telefoon goedkeuren. 
Secure SignIn kan ook als een methode voor secundaire tweefactorauthenticatie worden gebruikt. Dit vermindert de frustratie van het kopiëren van codes, wat kenmerkend is voor OTP-methoden (one-time passwords). Back-ups naar het Synology-account maken continuïteit mogelijk wanneer mobiele devices worden vervangen. 
Ook wordt FIDO2 geïntroduceerd om een veilige verificatiemethode te bieden die kan worden gebruikt met USB-hardwarebeveiligingssleutels, Windows Hello en macOS Touch ID. Net als Secure SignIn kan FIDO2 wachtwoorden vervangen of aanvullen, waardoor gebruikers extra beveiligd zijn met minimale verstoring.

image

Ondersteuning voor Fibre Channel en SAN Manager

DSM 7.0 ondersteunt nu Fibre Channel-protocollen voor implementaties met de laagst mogelijke latentie en het laagst mogelijke capaciteitsgebruik. Synology introduceert ook nieuwe host alias-functies, waardoor gebruikers geen IQN’s of WWPN’s meer hoeven te onthouden en waarmee het instellen van machtigingen wordt vereenvoudigd. Hiermee vervangt SAN Manager iSCSI Manager voor een uniform beheer van blokopslag. 

Beter fotobeheer

Het gloednieuwe Synology Photos bouwt verder op de AI-functies van Moments en de organisatorische flexibiliteit van Photo Station. Gebruikers kunnen foto’s eenvoudig back-uppen vanaf hun mobiele apparaten of camera’s, filteren met uitgebreide opties en organiseren in Tijdlijn- of Mapweergaven. Als alternatief kunnen gebruikers voorwaardes instellen voor albums zodat foto’s die aan specifieke criteria voldoen automatisch worden toegevoegd. 
Gedetailleerde functies voor delen, waaronder wachtwoordbescherming en vervaldata, zorgen ervoor dat de mooiste herinneringen op een eenvoudige en veilige manier kunnen worden gedeeld. Bovendien is Photos een volledig lokale oplossing, wat betekent dat een netwerkverbinding niet nodig is om taken zoals gezichtsherkenning uit te voeren — een must voor absolute privacy. 

image

Extra verbeteringen in DSM en toepassingen

DSM 7.0 biedt een groot aantal verbeteringen op het gebied van bruikbaarheid en functionaliteit, waardoor bestaande gebruikers beschikken over nieuwe beheeropties en mogelijkheden. 

 •  Synology Drive Admin Console toont duidelijkere, meer gedetailleerde informatie over welke apparaten zijn aangesloten en welke bestanden extern worden gedeeld, en hoe vaak;
 •  Beheerdersdelegering stelt IT-beheerders in staat om nauwkeurige controle uit te oefenen over machtigingen voor beheerfuncties, zodat veiligheidsrisico’s worden vermeden;
 •  Exporteren van toestemmingen en opvolgen van veranderingen verbeteren de auditcapaciteiten van beheerders sterk; 
 •  Active Backup for Business ondersteunt volledige back-ups voor macOS- en Synology DSM-platforms (zal later volgen).

Synology C2 Cloud

“We zien de toekomst van IT-infrastructuur als een combinatie van oplossingen in de cloud en op locatie. Verschillende uitdagingen vragen om verschillende benaderingen, en Synology bevindt zich in een positie om innovatieve producten te maken die het unieke potentieel van beide maximaal benut,” zei Jia-yu Liu, Executive VP of Cloud and Backup Group. “Ons Synology C2 cloudplatform is sinds het begin meer dan drie jaar geleden sterk gegroeid en we verheugen ons op de beschikbaarheid van onze nieuwe functies die zowel onze bestaande als toekomstige oplossingen zullen verbeteren.”

image

Cloudopslag on demand

Hybrid Share biedt een flexibele en kosteneffectieve oplossing om lokale opslag samen te voegen met cloudopslag. Zo kunnen gebruikers hun lokale arrays op elk moment uitbreiden met cloudopslag on demand, gegevens snel synchroniseren voor meerdere locaties door de bandbreedte van die locaties te benutten en vaak gedownloade cloudgegevens in de lokale cache opslaan voor snellere toegang.

Bewaken van alle NAS-apparaten

Met Active Insight kunnen de samengevoegde prestatie- en gebruiksgegevens van alle Synology NAS-apparaten via één portal worden gemonitord. Er kunnen aangepaste meldingen worden gemaakt om beheerders te wijzen op mogelijke problemen met processorbelasting, opslaggebruik, schrijflatentie naar LUN’s en meer. Beheerders kunnen ook aangepaste groepen en communicatiekanalen maken op basis van hostservers en waarschuwingen doorsturen naar specifieke teams, zodat die zo snel mogelijk kunnen reageren.

Geharmoniseerde gebruikersmappen

Verspreide gebruikersdirectories in filialen en dochterondernemingen is een veelvoorkomend maar vervelend proces. De directory-as-a-service (DaaS) van Synology lost dit op door gebruik te maken van de Synology C2-cloudinfrastructuur, waardoor beheerders externe kantoren veilig kunnen combineren in dezelfde directory. C2 Directory kan gebruik maken van een Synology NAS op locatie en computers met de toegewijde agent die is geïnstalleerd voor caching, waardoor een minimale vertraging van de authenticatie en voortdurende toegang wordt gegarandeerd, zelfs wanneer de computer offline is. C2 Directory zal ook ondersteuning bieden voor apparaatbeheer door middel van Windows-groepsbeleid en installeerbare agenten op op macOS-computers.C2 Directory wordt later in 2021 beschikbaar

Back-up zonder grenzen

Voortbouwend op de degelijkheid van Synology C2, zal er een nieuwe databeschermingsoplossing geïntroduceerd worden die back-ups direct naar Synology C2 mogelijk maakt. Ondersteuning voor Windows en Windows Server, Linux, macOS, VMware en Hyper-V hypervisors en populaire SaaS-platformen zal een volledige ondersteuning binnen de meeste IT-omgevingen verzekeren. Opslagcapaciteit kan worden opgeschaald voor maximale kostenefficiëntie, en abonnees profiteren van een pay-as-you-go-flexibiliteit.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This