Eerste 5G-innovaties in de haven van Antwerpen

23 oktober 2020

Minder dan een jaar na de aankondiging van de oprichting van de Industry 4.0 Campus in de Antwerpse havenzone, onthulden Orange Belgium en zijn industriële partners voor het eerst wat ze gerealiseerd hebben door samen te innoveren binnen het unieke 5G-netwerk van Orange Belgium. Deze real-life toepassingen, op maat van bedrijven, tonen de kracht van het 5G-netwerk van Orange Belgium aan, en de waaier aan mogelijkheden die het biedt voor de Belgische economie.

Orange Belgium en zijn industriële partners onthulden de unieke toepassingen die ze samen creëerden in de Antwerpse havenzone met behulp van het 5G-netwerk van Orange Belgium. Het 5G-netwerk dat Orange Belgium heeft uitgerold is het eerste grootschalige standalone- netwerk van het land. Dat betekent dat het, naast hoge snelheid en lage latency, de unieke network slicing-capaciteit biedt die het netwerk ultra-betrouwbaar maakt voor bedrijven.

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, licht toe: “5G van Orange kan en zal de concurrentiepositie van de Antwerpse haven versterken in de broodnodige herlancering van de economie. Met de nieuwe federale regering hoop ik dan ook dat de uitrol van 5G niet verder wordt vertraagd.”

Haven van Antwerpen

De Industry 4.0 Campus bevindt zich in de Antwerpse haven, de tweede grootste haven van Europa en een innovatiegericht logistiek knooppunt, dat onmiddellijk het potentieel van 5G van Orange Belgium heeft aangegrepen. Beide partners beslisten samen om een sleepboot van de Port of Antwerp aan te sluiten op het 5G-netwerk van Orange, waardoor het schip real-time beelden en andere gegevens (radar, sonar) kan streamen naar de controlekamer. Met behulp van deze real-time informatie kan de Port of Antwerp de efficiëntie en de veiligheid van het slepen van schepen doorheen de haven verhogen. Het laat toe om het aantal schepen dat dagelijks de haven binnenkomt en verlaat op een zo veilig mogelijke manier te verhogen.

Erwin Verstraelen, Chief Digital & Innovation Officer van de Port of Antwerp: “In de haven van Antwerpen kijken we naar een aantal concrete 5G-toepassingen, zoals slimme camera’s, drones en autonome schepen en vrachtwagens. Het is belangrijk om nu als bedrijf te leren over deze technologie en ons geleidelijk voor te bereiden op de komst ervan, want het grote potentieel ligt in B2B-toepassingen. Het is ook belangrijk om te beseffen dat 5G deel uitmaakt van de digitale infrastructuur van ons land en dat we het ons niet kunnen veroorloven om de boot daar te missen.”

Je kunt de 5G use case van de Port of Antwerp hier bekijken: https://vimeo.com/470770761 (password : ORANGE 5G)

Covestro

De hightech polymeerfabrikant Covestro heeft besloten het potentieel van 5G te gebruiken om zijn field operators in real-time toegang te geven tot alle informatie die zij nodig hebben. Voor inspecties van chemische fabrieken is een aanzienlijke hoeveelheid technische informatie over de bedrijfsinrichting nodig en is een grote deskundigheid van de field operator vereist. De operatoren van Covestro beschikken over een tablet of een slimme bril en zijn in real-time verbonden met grote hoeveelheden technische gegevens en video’s, inclusief 3D-modellen van de te onderhouden installatie, dit dankzij het 5G-netwerk. Met 5G kunnen de operatoren ook op afstand assistentie inroepen. Deze toegang tot cruciale informatie verbetert de werkprocessen aanzienlijk en de assistentie op afstand verlaagt de behoefte aan fysieke aanwezigheid in de chemische productieomgeving.

Peter Verdonck, Venture Manager Covestro aniline expansion project: “Eerst en vooral waren we verbaasd over de sterkte van de 5G-dekking in onze buitenproductie-installaties, zelfs tussen de staalconstructies. Het is duidelijk dat 5G ons de mogelijkheid biedt om een nieuw, papierloos tijdperk in te gaan. Via een online, snel en veilig datanetwerk zullen we ervoor kunnen zorgen dat de field operators in de toekomst altijd direct over de nieuwste technische informatie beschikken. Ook het feit dat ze makkelijk externe online hulp kunnen inroepen is een grote toegevoegde waarde. En dankzij slimme brillen hebben onze field operators en technici bovendien hun handen vrij om te werken. We zijn ervan overtuigd dat 5G een cruciale transformatie in onze sector zal teweegbrengen.”

Je kunt de 5G use case van Covestro hier bekijken: https://vimeo.com/470771341 (Password: ORANGE 5G)

Borealis

We blijven in de chemische sector met Borealis, een toonaangevende leverancier van innovatieve oplossingen op het gebied van polyolefinen, basischemicaliën, meststoffen en melamine – een industrie die een extreem hoog niveau van kwaliteitscontrole vereist. Dankzij de sterk beveiligde datatransmissie die door het 5G-netwerk van Orange Belgium mogelijk is, kan Borealis de apparatuur van de fabrieken op een veilige manier verbinden met cloud-gehoste AI-kwaliteitscontrolesystemen. De connectiviteit is nu losgekoppeld van de kabelinfrastructuur, maar met behoud van de data-isolatie en de hoogste industriële productiestandaarden.

Nathalie Rigouts, hoofd IT-innovatie van Borealis: “Met 5G kunnen we grote hoeveelheden data verzenden, op een zeer snelle en zeer veilige manier, en zo een productie van hoge kwaliteit garanderen.”

BASF

Voor een chemiereus als BASF is veiligheid geen hol woord. Om de mogelijkheden van haar bedrijfskritische communicatie te vergroten en haar tetra-netwerk te upgraden, werkt BASF samen met Orange Belgium om zijn medewerkers en bezoekers uit te rusten met multifunctionele 5G-smartphones. De strategie van BASF is gebaseerd op het ‘one-device’ beleid: robuuste 5G-smartphones kunnen zorgen voor bedrijfskritische communicatie (Push-to-X) en andere smartphonetoepassingen. BASF is ook van plan om gebruik te maken van 5G-mogelijkheden om locatiegebaseerde veiligheidstoepassingen en hoogwaardige real-time beelden te implementeren. Het 5G-netwerk van Orange Belgium biedt de lage latency die nodig is voor bedrijfskritische communicatie en garandeert tegelijkertijd dat noodkanalen prioriteit krijgen. In geval van een ernstig incident worden deze kanalen beschermd tegen network overflow dankzij 5G network slicing.

Steven Werbrouck, expert site automation services and connectivity, BASF Antwerpen: “Het zou geweldig zijn om te evolueren naar een situatie met één toestel, zowel wat betreft het comfort voor de gebruiker als wat betreft de totale kostprijs van de toestellen. Als we daarnaast een aantal nuttige functies zouden kunnen toevoegen voor de interventieteams, of ze nu van de medische dienst of de brandweer zijn, dan kunnen we hen ook helpen om efficiënter te werken. Denk aan geofencing, videostreaming met body cams of het linken van draagbare gasdetectoren met het overzicht van de dispatcher. Wat we tot nu toe hebben gezien ziet er veelbelovend uit. Als de dekking en de kwaliteit van de dienstverlening gegarandeerd kan worden, dan zou dit wel eens het draadloze netwerk van de toekomst kunnen zijn!”

Je kunt de 5G use case van BASF hier bekijken: https://vimeo.com/470772301 (Password: ORANGE 5G)

De Industry 4.0 5G Campus blijft klanten verwelkomen die bereid zijn om in te schepen op deze nieuwe technologische reis. Bovenop deze eersteklas infrastructuur zal Orange Belgium bedrijven begeleiden met een specifiek aanbod om hen te helpen bij het verkennen, experimenteren en opschalen van 5G use cases.

Werner De Laet, Chief Enterprise, Innovation & Wholesale officer van Orange Belgium, licht toe: “We zijn bijzonder trots dat we nu, samen met onze partners, geweldige tastbare resultaten kunnen presenteren die werden bereikt op onze Industry 4.0 Campus. Het co- innovatieproces is een geweldige manier gebleken om samen het industriële potentieel en de voordelen van de 5G-technologie te ontdekken. Dit ondersteunt de noodzaak van de 5G- uitrol voor de industrie in België. We hopen dat de verschillende regelgevingen zullen evolueren om het 5G-technologiepotentieel ten volle te benutten en zo tegemoet te komen aan de economische en maatschappelijke belangen, rekening houdend met de milieuvoordelen van 5G op het vlak van energieverbruik.”

Valerie Cussac Executive Vice President, Smart Mobility Services, Orange Business Services: “Orange Business Services is als netwerkleverancier van digitale diensten klaar om 5G Mobile Private Networks op wereldwijde schaal aan te bieden, voortbouwend op de Europese 5G-netwerken van Orange en de Orange 5G-campus in de haven van Antwerpen, die zich buiten de Orange-voetafdruk uitstrekken. Dit omvat het leveren van end-to-end oplossingen voor een reeks van prepackaged use cases, waarbij de werkelijke waarde van Industry 4.0 naar voren komt, en we kijken ernaar uit om onze klanten te ondersteunen bij het digitaliseren van hun wereldwijde activiteiten om de efficiëntie van hun industriële processen en kostenstructuren te verbeteren”.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This