LeafCloud lanceert eerste groene clouddienst

9 oktober 2020

Vandaag lanceert een nieuwe clouddienst: het Amsterdamse LeafCloud claimt voor het eerst een groen alternatief voor cloud- hosting. LeafCloud is de eerste publieke clouddienst die energieverspilling tegengaat door haar servers te verplaatsen naar flatgebouwen en daar lokaal warmte te leveren. Met haar slimme oplossing wordt maar liefst 85% van de restwarmte hergebruikt. LeafCloud is ontstaan om energieverspilling tegen te gaan en zo de carbon footprint van de cloud-industrie tot een minimum terug te brengen.

Kampioen energieverspilling

Het gebruik van cloud-diensten is in 2020 in een stroomversnelling geraakt. De wereldwijde lockdown en het vele thuiswerken hebben hier sterk aan bijgedragen. Met de gestegen cloud-consumptie is ook de aandacht gegroeid voor de enorme energieverspilling die erachter schuilgaat. Zo staat de CO2- uitstoot van 30 minuten video streamen gelijk aan vijf kilometer auto rijden1. Het energieverbruik van alle datacenters is in Nederland goed voor meer dan 4% van alle elektriciteitsgebruik2. In de praktijk wordt vrijwel alle gebruikte elektriciteit omgezet in warmte, en dan weggegooid. Dat is natuurlijk mega-energieverspilling.

LeafCloud heeft haar infrastructuur radicaal anders ingericht door haar servers op zogenaamde LeafSites te plaatsen. Dit zijn locaties zoals appartementencomplexen en hotels waar de restwarmte van de servers het hele jaar door gebruikt wordt om o.a. tapwater te verwarmen. Hiermee wordt aardgas, en dus CO2 uitstoot bespaard. Met deze oplossing slaagt LeafCloud erin maar liefst 85% van de restwarmte te recyclen.

Groen en veilig

Nieuw is ook de gedistribueerde LeafSite architectuur die LeafCloud introduceert. Tussen de verschillende LeafSites en een centraal datacenter bestaan de verbindingen uit directe glasvezelverbindingen. Omdat licht door glasvezel extreem snel is maakt dat het mogelijk dat klant- data veilig in een datacenter staat opgeslagen, terwijl de servers draaien op een van de LeafSites. En dit zonder dat de gebruiker er wat van merkt. Hierdoor is het systeem niet alleen groener, maar ook veilig en betrouwbaar.

“Restwarmte van conventionele datacenters hergebruiken is ontzettend kostbaar en ingewikkeld. Wij gebruiken daarom het glasvezelnetwerk als warmtenet”, vertelt David Kohnstamm, CEO en medeoprichter van LeafCloud.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This