Vijf best practices om edge-technologie in zorgomgevingen te implementeren

6 oktober 2020

Verandering is voor de zorgsector geen nieuw fenomeen. Door een stijgende vraag naar zorg en toenemende digitalisering moesten medewerkers en systemen de afgelopen jaren al alle zeilen bijzetten om op deze ontwikkelingen in te spelen. Dat werd nog belangrijker toen de ziekenhuizen volstroomden door de COVID-19-pandemie. 

Voor IT-managers van zorginstellingen betekende dit onder meer dat zorg op afstand – telehealth – belangrijker werd. En de kans is groot dat dit geen tijdelijke maar blijvende ontwikkeling is, doordat er veel ervaring met deze relatief nieuwe vorm van zorgverlening is opgedaan. 

Om goede reguliere zorg en zorg op afstand te waarborgen, is een solide technologische basis een eerste vereiste. Daarbij zal edge-technologie in de vorm van data closets – netwerkkasten – een steeds belangrijkere spelen. Netwerkkasten brengen applicaties en data dichter bij de gebruikers, zodat de gebruikerservaring verbetert. 

Door het grotere belang van snelle toegang tot applicaties en data is de aandacht voor edge-technologie toegenomen. In dat verband kijken sommige instellingen naar een upgrade van bestaande voorzieningen en andere naar een volledig nieuwe aanpak. In beide gevallen zijn betrouwbaarheid, schaalbaarheid en beheerbaarheid gebaat bij het rekening houden met de vijf volgende best practices.

  1. Standaardiseer waar dat mogelijk is – Bij vernieuwing of aanpassing is kiezen voor een standaardontwerp een prima uitgangspunt om kosten te verlagen en beheer en onderhoud te vereenvoudigen. Begin met het categoriseren van de ontwerpen op basis van de mogelijkheden van een specifieke plek. Van daaruit is te plannen welke voeding, rackmaten en -typen, remote monitoring- en koelingsmogelijkheden nodig zijn.
  2. Let op toegang en kabelbeheer – De meeste netwerkkasten moeten het doen met beperkte ruimte. Dat kan de mogelijkheden voor beheer en onderhoud negatief beïnvloeden. Met goed kabelbeheer is de ruimte overzichtelijk te houden en zijn aanpassingen zonder extra veel handwerk door te voeren.
  3. Optimaliseer de energie-efficiëntie – Hoewel het op het eerste oog niet zo lijkt, kan een netwerkkasten toch veel stroom verbruiken. Naarmate het aantal racks in een ruimte toeneemt en er dus sprake is van meer dichtheid, zal bovendien de behoefte aan koeling ook toenemen. En dat zorgt weer voor meer stroomverbruik. Door goed te plannen en slimme distributie-units in te zetten, is het goed mogelijk om stroomverbruik goed te volgen en beheersen.
  4. Zorg voor remote monitoring en management – Slimme hardware, connectiviteitstools, software en sensors kunnen zorgen voor meer inzicht in en controle over honderden racks vanaf één centrale locatie. Ook is het zaak om stroomverbruik en omgevingsfactoren te monitoren, waaronder temperatuur en luchtvochtigheid. Dat komt de uptime en efficiency ten goede en verlaagt de operationele kosten. 
  5. Beveilig de data en de apparatuur – In de sterk gereguleerde zorgsector is de bescherming van patiëntgegevens cruciaal. Wanneer het lastig is om de toegang tot de ruimte met de netwerkkasten te beveiligen, is beveiliging op rackniveau een alternatief. Dat kan met simpele sloten of via biometrie voor extra veiligheid. Het kan ook nodig zijn om de bekabeling te beschermen. 

Met deze vijf best practices is een goede basis te leggen voor het creëren of vernieuwen van de netwerkkasten binnen een organisatie. Er zijn uiteraard nog meer keuzes nodig, afhankelijk van het specifieke belang en de vereiste capaciteit van een netwerkkasten. Denk aan de keus voor de juiste noodstroomvoorziening of de beste aanpak als het gaat om remote monitoring. Meer daarover is te lezen in onze nieuwe whitepaper Infrastructure Configuration Guide for Healthcare Network Closets.

Mitzi Amond

Mitzi Amond

Director of Healthcare Marketing van Vertiv

Pin It on Pinterest

Share This