ML6, gespecialiseerd in machine learning (ML) en artificiële intelligentie (AI), heeft een nieuwe oplossing gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De Amsterdamse scale-up ontwikkelde een AI-applicatie die bedrijven en organisaties in staat stelt om bezoekers en medewerkers zonder mondkapje te detecteren en hen hier met een geluidssignaal attent op te maken. ML6 stelt de code en bijbehorende instructies van de AI-app bovendien gratis ter beschikking. De applicatie betekent een meerwaarde voor onder meer winkeluitbaters, nu het dringend advies geldt om mondkapjes te dragen in alle publieke binnenplaatsen.
Iedereen draagt de verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Het dragen van een mondkapje is wat dat betreft een eenvoudig maar belangrijk gegeven. Dat weet ook ML6. De Amsterdamse scale-up gooit daarom zijn expertise op vlak van machine learning en artificiële intelligentie in de schaal en wil zo bedrijven en organisaties helpen om de controle op het dragen van een mondkapje te vergemakkelijken.
“Voor bedrijven kan het een bijzonder tijdrovende taak zijn om na te gaan of iedereen wel een mondkapje draagt op de werkvloer”, vertelt Steyn Heskes, Country Lead Nederland bij ML6. “Deze opdracht toewijzen aan een medewerker is niet kostenefficiënt en louter signalisatie plaatsen volstaat vaak niet. Met behulp van onze applicatie gebeurt deze check volledig automatisch, terwijl het gebruik van een geluidssignaal de sociale controle stimuleert.”
Gebruiksvriendelijk
Een computer en een camera, meer is niet nodig om gebruik te maken van de AI-applicatie. De app maakt meteen na het opstarten automatisch verbinding met de camera en streamt het beeld naar de computer. Hier doet de AI-applicatie zijn werk door met behulp van een vooraf getraind gezichtsherkenningsmodel de gezichten op de camerabeelden te detecteren. Synchroon loopt een ander model dat nagaat of de mond van een persoon zichtbaar is en dus niet bedekt wordt door een masker.
“Wanneer een persoon correct een mondkapje draagt, gebeurt er niets. Maar wanneer iemand de ruimte binnenkomt zonder er een te dragen, zal een geluidssignaal de persoon hier attent op maken”, vertelt Steyn Heskes. “De applicatie is zeer gebruiksvriendelijk en is heel snel te installeren. Bovendien slaat de applicatie geen gegevens op. Bedrijven die gebruikmaken van de toepassing raden we aan om een Data Processing Impact Assessment (Art. 35 GDPR) uit te voeren om de privacyrisico’s van deze technologie te identificeren, te beheren en te beperken.”
Winkels, musea en horeca
De technologie kan, mits verdere ontwikkeling en integratie binnen de specifieke omgeving van de klant, de ideale oplossing vormen voor openbare vervoersmaatschappijen en bedrijven met grote kantoorruimtes. Ze komt ook op het perfecte moment nu de cijfers van het aantal coronabesmettingen blijven stijgen en strengere maatregelen zich opdringen. “Mondkapjes waren al verplicht op het openbaar vervoer en op dit moment geldt ook een dringend advies om in winkels, musea, stations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen een mondkapje te dragen. Mogelijk zal de overheid dit binnenkort zelfs verplichten. Voor uitbaters, organisatoren en de verantwoordelijken die hierop moeten toezien, kan de applicatie een belangrijke ondersteuning bieden om ervoor te zorgen dat de regels zo goed mogelijk worden nageleefd”, vertelt Steyn Heskes.
Gratis ter beschikking
Om de drempel te verlagen en de toepassing zo toegankelijk mogelijk te maken, stelt ML6 de applicatie nu gratis ter beschikking. “Met deze applicatie proberen we een bijdrage te leveren aan de strijd tegen het virus”, legt Steyn Heskes uit. “Het kan de veiligheid van zoveel mogelijk mensen en organisaties alleen maar ten goede komen.”
De code is hier beschikbaar. De bijhorende instructies zijn terug te vinden op de blogpagina: blog.ml6.eu.