Vijf redenen waarom datacenters lithium-ion batterijen moeten gebruiken

29 september 2020

Lithium-ion is veel beter dan loodzuur als batterijoplossing voor datacentertoepassingen omdat het betere prestaties levert naast een betrouwbaardere energievoorziening, aldus Aggreko, specialist op het gebied van tijdelijke energieoplossingen.

UPS-batterijen zorgen ervoor dat de energievoorziening van een datacenter constant en ongestoord is. Daarnaast zijn ze een kostenefficiënte energiebron als de netvraag groot is. De vraag naar stroom en het aanbod van de energiebron moeten in balans zijn om ervoor te zorgen dat het datacenter effectief draait, daarbij kan een batterij samenwerken met de generatoren om een consistente output te leveren en stilstand te voorkomen.

Hoewel sommige organisaties onlangs hebben gesuggereerd dat de meer traditionele chemie van loodbatterijen de beste optie zou zijn voor datacenters, is Aggreko van mening dat lithium-ion batterijen om de volgende vijf belangrijke redenen veel beter geschikt zijn voor de groeiende markt:

1. Superieure capaciteit, ontladingsdiepte en efficiëntie
Lithium-ion technologie heeft over het algemeen een veel hogere energiedichtheid, kan een ontladingsdiepte van 85% bereiken vergeleken met 50% met de loodzuurtechniek, en is meestal meer dan 95% efficiënter, wat betekent dat bijna alle grotere hoeveelheden energie die in de batterij zijn opgeslagen, kunnen worden benut. Voor een datacenter betekent dit dat langer gebruik kan worden gemaakt van de beschikbare energie, ook in periodes van grotere vraag.

2. Langere levensduur
Lithium-ion batterijen kunnen tot acht keer zoveel cycli maken als hun loodzuurtegenpolen. Daarom kunnen ze langduriger in datacenters worden gebruikt en hoeven ze niet zo vaak te worden vervangen.

3. Betere softwareoptimalisatie
Lithium-ion batterijen kunnen worden geoptimaliseerd met speciale software, die er niet alleen voor zorgt dat de batterij wordt opgeladen, maar tevens de energie op de meest efficiënte manier levert zodat de levensduur niet wordt aangetast. Voor een datacenter betekent dit dat de energieoutput kan worden gemonitord en dat de batterij binnen het meest optimale laadbereik van 30-80% kan worden gebruikt.

4. Energiebesparing
Om te besparen op de totale elektriciteitskosten kunnen UPS batterijen worden gebruikt als DSR (demand side response) units als de vraag op het net het aanbod overtreft. Bovendien kunnen ze worden gebruikt als reserve energiebronnen, gebruikmakend van de overtollige energie van het generatorsysteem. Door hun hogere capaciteit, ontladingsdiepte en efficiëntie zijn lithium-ion batterijen ideaal voor deze applicatie, waarbij meer energie wordt opgeslagen. Dit vertaalt zich uiteindelijk in een hogere kostenbesparing doordat minder van het net- of generatorvermogen gebruik wordt gemaakt in periodes met een grote vraag.

5. Meer onderzoek en ontwikkeling 
De lithium-ion technologie is voortdurend in ontwikkeling en wordt steeds verder geoptimaliseerd, zowel in de statische batterijindustrie als in de automotive. Door gebruik te maken van deze batterijchemie zullen de datacenters profiteren van innovaties in de voorste gelederen van de energieopslagindustrie, bovenop de kostenbesparingen die voortkomen uit de extra investeringen.

Datacenters hebben vaak maar voor een beperkte tijd generatoren en batterijen nodig, bijvoorbeeld in afwachting van aansluiting op het elektriciteitsnet. Om onnodige investeringen te voorkomen, kunnen aanbieders van datacenters bedrijven als Aggreko inschakelen voor het leveren van modulaire huuroplossingen die kunnen worden geïntegreerd in elk type faciliteit, in veel regio’s over de hele wereld.

“We weten hoe belangrijk het is om een betrouwbare UPS oplossing te hebben voor aanbieders van datacenters”, vertelt Nick Osborne, Data Centre Specialist bij Aggreko. “Ons Y.Cube systeem, bijvoorbeeld, maakt gebruik van lithium-ion technologie voor de beste prestaties bij gebruik als modulaire UPS in datacentertoepassingen, wat er op neer komt dat downtime en de daaruit voortvloeiende kosten worden vermeden.”

“Als wereldwijde aanbieder van tijdelijke energieoplossingen zijn onze flexibele en gestandaardiseerde huuroplossingen en ons deskundig advies beschikbaar voor datacenteraanbieders en -exploitanten over de hele wereld, wat betekent dat elke faciliteit in elke regio kan profiteren van deskundige begeleiding en betrouwbare stroomvoorzieningen”, voegt hij eraan toe.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This