Blog: 5 manieren waarop multi-cloud de overstap naar de cloud versnelt

29 september 2020

Overstappen naar de cloud is een cruciale strategie voor bedrijven die de beveiliging, flexibiliteit en veerkracht van hun applicaties willen optimaliseren. Zeker met het oog op de gevolgen van de wereldwijde pandemie is het voor organisatie van levensbelang om snel en effectief te kunnen schakelen. Voor veel bedrijven betekent dit dat ze een verscheidenheid aan cloud-oplossingen omarmen. Met gegronde redenen. 

Uit ons cloud-onderzoek blijkt dat van alle bedrijven die op de cloud zijn overgestapt maar liefst 86 procent voor een multi-cloudbenadering heeft gekozen. En volgens een recent onderzoek van Gartner onder gebruikers van publieke clouds doet 81 procent van alle organisaties een beroep twee of meer cloud providers. Deze aanpak kan strategische voordelen opleveren. Zo biedt een multi-cloudaanpak organisaties de mogelijkheid om informatiestromen en bedrijfskritische functies onder te brengen in uiteenlopende cloud-omgevingen van verschillende aanbieders. Dit maakt de overstap naar de cloud veel behapbaarder dan wanneer ze alles in één keer overzetten. Naar mijn mening zijn de volgende vijf voordelen kenmerkend voor een multi-cloudaanpak.

Minder risico’s

De belangrijkste reden waarom bedrijven overstappen op multi-cloudomgevingen houdt verband met zorgen over de beveiliging en bedrijfsrisico’s. Als een cloud service provider (CSP) wordt gehackt, blijven de omgevingen in de andere clouds onaangetast. Bij een multi-cloudomgeving kunnen IT-afdelingen alle workloads die gevaar lopen direct naar een andere omgeving overzetten.

Een betere onderhandelingspositie

Een multi-cloudaanpak vraagt vanzelfsprekend om samenwerking met verschillende leveranciers. Dat betekent dat er ruimte is voor onderhandeling met potentiële cloudproviders. En dat levert financiële voordelen, flexibiliteit en veerkracht op.

Compliance

Een belangrijk voordeel van multi-cloudomgevingen schuilt in het vermogen om te voldoen aan de eisen van de wet- en regelgeving in diverse geografische regio’s. De GDPR is daar een goed voorbeeld van. Het gebruik van verschillende clouds maakt het makkelijker om bedrijfsprocessen aan te passen aan de hostinglocatie en de geografische en datavereisten. Dit is een cruciale zakelijke succesfactor.

Optimale ondersteuning voor bedrijfsfuncties

Voor sommige zakelijke toepassingen, zoals een CRM- of supply chain management-systeem moeten wellicht heel speciale cloud-oplossingen worden ingezet. In een dergelijk scenario is een multi-cloudstrategie al snel noodzakelijk.

Snelheid

Een multi-cloudaanpak kan bijdragen aan een snellere voltooiing van projecten. Als bedrijfskritische functies in verschillende cloud-omgevingen worden ondergebracht, kunnen projecten in hapklare brokken worden opgedeeld. Dit maakt het mogelijk om sneller succes te boeken dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van slechts één cloud.

Vanwege deze voordelen raakt de overstap naar de cloud in een stroomversnelling. Private verbindingen met meerdere clouds vertegenwoordigen een ideale basis voor het waarborgen van overeenstemming met de GDPR, snellere prestaties en een positievere ervaring van klanten en werknemers.

Omar Maalikoum, Head of Sales Netherlands bij Colt Technology Services

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This