Dematic tekent automatiseringscontract van ruim 50 miljoen euro met Reitan Distribution

24 september 2020

De wereldwijde intralogistieke innovator Dematic heeft een nieuw contract met Reitan Distribution A/S in Horsens (Denemarken) aangekondigd. Reitan Distribution A/S levert levensmiddelen aan meer dan 900 winkels in heel Denemarken, waaronder ruim 340 eigen REMA 1000-winkels en supermarkten en 7-Eleven vestigingen. 

Als een van de grootste en snelst groeiende discountwinkelketens van Denemarken heeft REMA 1000 de afgelopen jaren een opmerkelijke groei gerealiseerd. Momenteel verzorgt Reitan Distribution A/S de leveringen voor in totaal 340 REMA 1000-winkels in Denemarken. Dematic kreeg de opdracht een hoogwaardige geautomatiseerde oplossing te ontwerpen om een hogere leverfrequentie en een hoger serviceniveau aan de winkels mogelijk te maken en tegelijkertijd de groeistrategie van Reitan in de komende paar jaar te ondersteunen. 

Het huidige logistieke centrum van Reitan in Marsalle is ongeveer 57.000 vierkante meter groot. In de afgelopen jaren is het bedrijf zo gegroeid dat het noodzakelijk is geworden om uit te breiden in de vorm van nieuwe en modernere opslagfaciliteiten. Het uitgebreide magazijn zal nog eens 30.000 vierkante meter toevoegen en zal een hoogbouwpalletmagazijn bevatten. Met 26 meter als hoogste punt zal het de grootste commerciële faciliteit zijn die sinds vele jaren in Horsens wordt gebouwd. 

De nieuwe faciliteit, die naast het bestaande magazijn wordt gebouwd met een brug ertussen, is speciaal ontworpen om de automatiseringsoplossing van Dematic te huisvesten en gaat naar verwachting 21 uur per dag, zes dagen per week draaien en ruim 400 orders voor droge goederen per dag verwerken. Men verwacht straks dagelijks ongeveer 130.000 kisten te picken, te verpakken en te distribueren vanuit het nieuwe systeem, met robotsystemen die een aanzienlijk deel van de dagelijkse werkzaamheden afhandelen. De automatiseringsoplossing moet het mogelijk maken de leveringsfrequentie van 600 populaire producten aan de franchisenemers van REMA 1000-supermarkten te verhogen en de totale kosten verder te verlagen door de operationele efficiëntie te verbeteren. 

Reitan hecht veel waarde aan het welzijn van zijn medewerkers. Het is voor hen van vitaal belang om een magazijnomgeving met optimale ergonomie te bieden om personeel te kunnen behouden en rekruteren. Een voorbeeld hiervan zijn de ergonomische palletiseerstations, ontworpen in samenwerking met een team van medewerkers van Reitan en een onafhankelijke consulent die gespecialiseerd is in optimale werkomstandigheden. 

Ole Thomsen, Logistiek Directeur bij REMA 1000, zei: “Bij dit project gaat het om een betere dienstverlening aan de winkeliers, een betere klantervaring en het creëren van optimale werkomstandigheden voor de medewerkers om een hogere efficiëntie te bereiken. Vanaf het begin van het proces toonde Dematic een sterk begrip van onze zakelijke vereisten. Dit bedrijf combineert innovatie met kwaliteit en betrouwbaarheid, ondersteund door een jarenlange wereldwijde staat van dienst. Daardoor waren we ervan overtuigd dat ze de juiste partner zijn voor REMA 1000.” 

Naar aanleiding van de samenwerking zei Thorsten Beck Hansen, Directeur Verkoop, Nordicsbij Dematic: “REMA 1000 is de laatste jaren van kracht geworden. Net als iedereen in de supermarktbusiness moet ook REMA 1000 nu investeren om voorop te blijven lopen. Het is onze ambitie dat het ultramoderne geautomatiseerde magazijn dat we creëren de schaalbaarheid en flexibiliteit biedt die het bedrijf nodig heeft om in het komende decennium nog meer groei te realiseren” 

Zodra de nieuwe faciliteit is voltooid, zal deze naar verwachting voorzien zijn van automatische palletopslag, automatische kistendepalletisering, bufferopslag, een orderverzamelsysteem en half- en volautomatische palletiseertechnologie. Dematic is van plan dit alles te leveren onder een nieuw multisite magazijnbeheersysteem (WMS), dat niet alleen complexe fulfilment kan uitvoeren met alle nieuwe geautomatiseerde apparatuur, maar ook de verplaatsing van de voorraad tussen de oude en nieuwe faciliteiten te orkestreren, evenals de levering van alle orderpallets naar een nieuwe expeditieruimte. De verwachting is dat dit de productiviteit van het magazijn van Reitan meer dan verdubbelt en tegelijkertijd de werkomstandigheden van de magazijnmedewerkers aanzienlijk verbetert. 

Andy Blandford,Dematic’s Senior Vice President en Managing Director van Noord-Europa concludeerde: “Deze samenwerking markeert het begin van een lange termijn professionele relatie. We kijken ernaar uit om nauw samen te werken met het team van REMA 1000 om hen te helpen hun volledige potentieel in de voortdurend evoluerende supermarktwereld te realiseren” 

De nieuwe opslagfaciliteit wordt naar verwachting begin 2023 in gebruik genomen. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This