Aruba introduceert Aruba ESP, een cloud-native platform voor de Intelligent Edge

17 september 2020

Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise, introduceert Aruba ESP (Edge Services Platform), het eerste AI-gedreven cloud-native platform dat problemen aan de edge van het netwerk voorspelt en oplost voordat ze zich voordoen. Aruba ESP is gebouwd op AIOps, Zero Trust-netwerkbeveiliging en een uniforme architectuur voor campus-omgevingen, datacenters, bijkantoren en remote werklocaties. Het levert een geautomatiseerd, alles-in-een platform dat continu data uit verschillende domeinen analyseert, SLA’s garandeert, afwijkingen detecteert en optimalisaties doorvoert, en tegelijk onbekende apparatuur op het netwerk detecteert en blokkeert.  

Aruba ESP is ontworpen voor cloudervaringen aan de edge en kan als cloudservice of on-premise worden gebruikt, als Managed Service via Aruba-partners of als Network as a Service via HPE GreenLake. Aruba ESP is beschikbaar in verschillende prijsklassen en klanten kunnen genieten van flexibele financieringsopties via HPE Financial Services. 

Grote transitie

Elk decennium ondergaat de technologiemarkt een grote transitie. De voorbije twintig jaar lag de focus op het leveren van mobiliteit, waarna het de beurt was aan cloud-gebaseerde applicaties. Nu staan we voor een tijdperk met data-analyse op basis van IoT, AI en automatisering, ondersteund door rekenkracht en moderne netwerken. Deze maken een nieuwe generatie applicaties en workloads mogelijk die in de cloud samenwerken maar allemaal aan de edge worden gedistribueerd. Als gevolg daarvan genereren bedrijven enorm veel ongestructureerde data aan de rand van het netwerk. Deze data kan gebruikt worden om de efficiency te verhogen, de ervaring te verbeteren en nieuwe inkomsten te generen. Daarvoor moet deze data echter goed geanalyseerd worden en moet de onderneming handelen naar de verkregen inzichten. Daarnaast is het van belang dat de verkregen data komen van de IoT-apparaten die bij de organisatie bekend zijn. Om deze realtime inzichten te kunnen omzetten in waardevolle acties, is het essentieel dat deze data aan de bron – de edge – worden geanalyseerd en verwerkt: dat is de plek waar mensen, apparaten en andere zaken (bvb. Sensoren) verbinding maken met de digitale wereld. Het vermogen om praktische inzichten te genereren op basis van data, is vandaag door de ongekende tijden relevanter dan ooit aangezien bedrijven, werknemers en daarmee ook het bedrijfsnetwerk zich moeten aanpassen aan de snel veranderende noden rond business en werkplek. 

Ongestructureerde data

Het gebruik van ongestructureerde data aan de edge vereist een netwerk dat gebruikmaakt van AI via netwerktelemetrie om die data te verwerken – de snelheid waarmee dit gebeurt en de aantallen die verwerkt worden, overstijgt het menselijke kunnen. Daarnaast vereist het een infrastructuur met een door AI-gedreven ‘zesde zintuig’ dat proactief mogelijke problemen detecteert, advies geeft over een accurate oplossing en gebruikmaakt van automatisering om logische acties uit te voeren. Dit alles zonder tussenkomst van mensen. Door het netwerk, de gebruiker en de apparatuur voortdurend te analyseren, zet Aruba ESP informatie om in kennis, zodat organisaties de transformatie kunnen versnellen en de bedrijfscontinuïteit kunnen verzekeren. Dit gebeurt allemaal via één cloud-native platform dat zowel in de cloud als on-premise ingezet kan worden, en dat de infrastructuur door het hele bedrijf beveiligt en bundelt, op basis van de volgende kernprincipes. 

 • AIOps is de kerncomponent van Aruba ESP. Het maakt gebruik van AI en analytics om snel onderliggende oorzaken te isoleren, netwerkproblemen automatisch te herstellen, de gebruikerservaring proactief te monitoren en het netwerk zo in te stellen dat problemen worden voorkomen. Het platform maakt gebruik van peer-benchmarks en aanbevelingen om het netwerk voortdurend te optimaliseren en beveiligen. In een echte klantenomgeving zorgde AIOps ervoor dat de verwerkingscapaciteit met 15 procent steeg en dat de tijd om een probleem op te lossen met bijna 90 procent daalde. De ervaring van de eindgebruiker en IT-professionals verbeterde enorm. 
 • Unified Infrastructure consolideert onder Aruba Central alle netwerkactiviteiten op het gebied van switches, Wifi en SD-WAN voor bedrijfscampussen, datacenter, bijkantoren en telewerkomgevingen. Aruba Central is een cloud-native beheeromgeving die gebeurtenissen vanuit verschillende domeinen bij elkaar brengt en zo de tijd om een probleem op te lossen verkort en het aantal manuele fouten vermindert. Verder zorgt Aruba’suniforme architectuur ervoor dat de beheerder voor maximale flexibiliteit vanuit de cloud kan werken.
 • Zero Trust-netwerkbeveiliging combineert ingebouwde rolgebaseerde toegangstechnologie, dynamische segmentatie en toegangsdetectie op basis van identiteit om elke gebruiker en elk apparaat dat verbonden is met het netwerk te verifiëren, te autoriseren en te controleren. Dit terwijl aanvallen worden gedetecteerd, voorkomen, geïsoleerd en gestopt voordat ze het bedrijf in gevaar brengen.

Keerti Melkote, president en oprichter van Aruba verduidelijkt: “De Intelligent Edge is de catalysator die organisaties en ondernemingen eindeloze mogelijkheden biedt als ze met technologie als grootste troef hun transformatie willen versnellen en tegelijkertijd ervoor zorgen dat de zaken blijven draaien. Aruba ESP, dat is ontwikkeld volgens de basisbeginselen connect, protect, analyze & act, is het resultaat van jarenlange innovatie, R&D en Aruba’s innovatiekracht, maar bovenal van de feedback en waardevolle inzichten van onze klanten. Het heeft ons geholpen van dit platform een slim netwerk te maken.”

Nieuwe innovaties binnen Aruba ESP

Aruba ESP is binnen de IT-sector het meest schaalbare, fullstack cloud-native platform voor vaste, draadloze netwerken en SD-WAN-omgevingen dat meerdere netwerkelementen bij elkaar brengt voor een centraal beheer. Aruba ESP is gebaseerd op open standaarden en kan integreren met meerdere oplossingen en diensten van derde partijen. Dit zijn de grootste innovaties.

 • Cloud-native beheer voor bedrijven van elke omvang – Aruba Central beheert momenteel bedrijfskritieke netwerken voor 65.000 klanten. Met de nieuwe diensten van ArubaOS, is dit platform het enige controllerless cloudplatform voor fullstack beheer en activiteiten voor vaste, draadloze en SD-WAN-infrastructuur van welk formaat dan ook op elke bedrijfscampus, datacenter, kantoor en telewerklocatie, on-premise of in de cloud.
 • Eenvoudigere werkprocessen door uniforme infrastructuur – Met toegang tot een gemeenschappelijke data lake via Aruba ESP, beschikt de nieuwste versie van Aruba Central nu over een vereenvoudigde navigatie, geavanceerde zoekfuncties en contextuele weergaven om meerdere informatielagen vanuit één controlepunt te kunnen presenteren. Dit maakt losse tools, die informatie vanuit verschillende domeinen en locaties verzamelen en met elkaar in verband brengen, (virtueel) overbodig.
 • Kortere tijd voor probleemoplossing dankzij AI en automatisering – Aruba heeft al vaak AI-innovaties op de markt gebracht, waaronder unieke technologieën zoals Aruba AirMatch. Aruba’s AI Insights is gebaseerd op modeldata uit meer dan 750.000 netwerkapparaten die meer dan 1,5 miljard datapunten per dag genereren. Hiermee wordt de tijd om problemen op te lossen verkort door moeilijk zichtbare problemen in de netwerkconfiguratie op te sporen en op te lossen, prescriptieve aanbevelingen en geautomatiseerd recovery aan te bieden om zo het netwerk voortdurend te optimaliseren.
 • Efficiëntere IT door AI – Aruba Central biedt nu AI Search, een Natural Language Processing-datadiscoveryservice waarmee een eind komt aan het vele zoekwerk door IT-teams. Op basis van eenvoudige, Engelstalige zoektermen die uitgebreide informatie over gebruikers en apparaten opleveren uit het geïntegreerde datalake, kan een probleem snel worden opgelost. Mocht een trouble ticket nodig zijn, dan maakt AI Assist gebruik van eventgestuurde automatisering om alle relevante data te verzamelen en met elkaar in verband te brengen voor zowel de interne helpdesk als Aruba TAC.
 • Scherp overzicht op applicaties, apparaten en het netwerk – Verbeteringen aan Aruba Central zorgen ervoor dat analyses uit de Network Analytics Engine en gebruiksanalyses uit User Experience Insight uitgewisseld kunnen worden om problemen met klanten, applicaties en netwerken sneller op te lossen.
 • Geautomatiseerde webapplicatietests – User Experience Insight heeft een nieuw sensor-ontwerp en nieuwe softwarefuncties – zoals webapplicatietests – zodat cloudapplicaties altijd aan de SLA’s voldoen en alle webapplicaties toegevoegd en getest kunnen worden.
 • Uitbreiding van next-gen switching naar gedistribueerde en middelgrote ondernemingen – Om bedrijven te helpen bij de edge-transformatie, heeft Aruba zijn CX Switch-portfolio uitgebreid met de Aruba CX 6200 Switch-serie. Deze nieuwe serie biedt ingebouwde analytics en automatiseringsmogelijkheden voor elke edgevan het netwerk waar verbinding wordt gemaakt met een gebruiker of toestel. De inzichten die dit oplevert, kunnen ingezet worden voor betere bedrijfsresultaten. De CX 6200 Switch-serie is ook een uitbreiding op Aruba’s end-to-end CX Switch-portfolio, zodat klanten één besturingssysteem van de bedrijfscampus kunnen draaien en beschikken over één toegangslaag van vestiging naar het datacenter.
 • Voortdurende innovatie met nieuwe Developer Hub – Aruba introduceert de Developer Hub, een uitgebreide bron met materiaal en documentatie voor ontwikkelaars met API’s van Aruba , om met behulp van het open Aruba ESP-platform de ontwikkeling van innovatieve next-gen edge-applicaties te stroomlijnen.

Ron Gardner, senior infrastructuurengineer aan de James Cook University: “Ons grootschalige netwerk omvat meerdere campussen en trainingscentra die met applicaties werken die aan hoge prestatie-eisen voldoen. Zo houden we onze studenten, academici en onderzoekers verbonden en productief. Voor onze infrastructuur hebben we voor een cloud-first-aanpak gekozen, en de verbeteringen aan Aruba Central en ArubaOS geven ons de zichtbaarheid en inzichten om processen te vereenvoudigen. Tegelijk verkleinen we de voetafdruk van onze apparatuur en beheren we onze grote campussen en verspreide locaties veilig vanuit de cloud. Zo kunnen wij problemen proactief opsporen en oplossen voordat ze bedrijfsprocessen in gevaar brengen.”

Om tegemoet te komen aan alle technische en zakelijke eisen van organisaties die Intelligent Edge willen inzetten, heeft Aruba de opties voor verbruik en financiering uitgebreid, waaronder Network as a Service van HPE GreenLake. Klanten kunnen via Aruba-partners Aruba ESP ook aanschaffen via een flexibele financiering van HPE Financial Services. Klanten kunnen bijvoorbeeld de technologie die ze nodig hebben vandaag aanschaffen en daar per maand, gedurende de eerste acht maanden, maar 1 procent van de totale contractwaarde voor betalen. Meer dan 90 procent van de totale kosten hoeft dus pas in 2021 te worden betaald.

Brandon Stratton, ES netwerkbeheerder van Information Technology aan de University of Houston: “De omvang van onze infrastructuur en de enorme hoeveelheden data die aan de edge gegenereerd worden, maakten dat we problemen in het netwerk automatisch moesten kunnen opsporen en oplossen, en het netwerk automatisch moesten kunnen instellen. Aruba’s deskundigheid en aanpak met AI-oplossingen, zoals NetInsight, is voor ons een pragmatische manier om de inzichten die we opdoen te analyseren en daar vervolgens naar te handelen.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This