immer herhaalt ‘imec school’ – passie wint van diploma’s

2 juli 2020

Imec opent vandaag de aanmeldingen voor imec school – een opleidingsprogramma-op-maat waarmee het kandidaten (ook zonder specifiek diploma) alle kansen wil geven om een carrière uit te bouwen in één van de hoogst aangeschreven hightechomgevingen van het land: imecs cleanroom. Bouwend op het succes van de eerste editie van vorig jaar is het programma ditmaal nog meer afgestemd op een vlotte overgang naar volwaardige imec medewerker.

Heb je een passie voor technologie en wil je in de cleanroom van imec in Leuven mee bouwen aan de chiptechnologie van de toekomst? Dan is dit een uitgelezen kans. Imec biedt met imec school een unieke opleiding om eerstelijns technicus te worden. 

Dat zijn ‘de ogen en oren’ in de cleanroom die een overzicht hebben van de dagelijkse werking (processen, machines, procedures…) en als eerste aanspreekpunt kunnen bijstaan bij vragen of ingrijpen bij problemen.

Imec school heeft als doel het werken in de cleanroom toegankelijk te maken voor mensen die de organisatie via een normale aanwervingsprocedure niet bereikt. Zo volstaat kennis van het Engels en is Nederlands geen vereiste. Een technisch diploma is ook niet noodzakelijk om je aan te melden. Een actieve passie voor technologie wel. Knutsel je in je vrije tijd met Arduino? Of sleutel je aan auto’s? Dat helpt zeker om in aanmerking te komen voor imec school. Aanmelden kan tot 15 augustus en de opleiding start in januari 2021. Om de kwaliteit te garanderen, zijn de plaatsen beperkt tot minder dan tien deelnemers.

Chris Beenders, talent aquisition manager bij imec en bedenker van imec school: “Net zoals de voorbije jaren zal imec ook dit jaar weer meer dan 300 aanwervingen doen. Voor een aantal specifieke profielen, zoals voor cleanroom technici, merken we een te lage instroom van kandidaten om alle open posities in te vullen. In de nasleep van de recente coronacrisis merken we wel een grotere interesse, maar het succes van imec school was vorig jaar dusdanig dat we het zeker wilden herhalen. De ingrediënten van imec school zijn grotendeels dezelfde gebleven als bij de eerste editie. Wel stuurden we hier en daar wat bij op basis van wat we uit de eerste editie hebben geleerd.”

Zo starten kandidaten ditmaal vanaf dag één met een stage van twee maanden in de cleanroom. Dat helpt om de theoretische vakken die nadien volgen te relateren aan de praktijk. Na de stage bestaat de opleiding namelijk uit een traject van duaal leren. Waarbij de imec school deelnemers eerst de nodige basisvakken aangeleerd krijgen (fysica, chemie, mechanica) en vervolgens ook de specifieke procestechnologie van imec. Telkens in combinatie met halftijds werk in de cleanroom. Aan het eind volgt dan weer een stage. De opleiding is een gegarandeerd toegangsticket tot imec voor elke deelnemer die het traject succesvol afrondt. Getuige het contract van onbepaalde duur wat kandidaten al bij aanvang van de eerste stage aangeboden krijgen, inclusief alle voordelen van de imec arbeidsvoorwaarden. Imec school is dan ook niet bedoeld om elders op de arbeidsmarkt je slag te slaan.

Kevin Van Vlasselaer, eerstelijns technicus en deelnemer aan de eerste editie: “Voorheen werkte ik als elektrotechnieker vijf jaar in de bouw en daarna in witgoed, maar ik was op zoek naar een job met wat meer stabiliteit. De theoretische vakken van imec school waren best pittig, zeker op het vlak van chemie. Het was een hele aanpassing, maar ik voel me heel goed bij imec. Er is ook een echt groepsgevoel tussen de imec school deelnemers. Zo heb ik zelf iemand helemaal zien openbloeien die zeker slim genoeg, maar tegelijk wat onzeker was. Die hebben we als groep mee zelfvertrouwen gegeven om door te gaan.”

Thomas Wellens, hardware-ingenieur en begeleider tijdens de eerste editie: “Ik vind het heel mooi dat imec op deze manier investeert in opleiding. Ik ben, op een gezonde manier, zelfs een beetje jaloers op de theorievakken die de imec school deelnemers krijgen. Ik mag wel vaker nieuwe medewerkers opleiden. Het engagement en de bereidwilligheid van de imec school deelnemers valt toch op. Het zijn mensen die écht voor imec kiezen en niet alleen maar voor een eerste of zoveelste baan voor zichzelf.” 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This