‘De meest voorkomende Instagram-scams en hoe deze te vermijden’

30 juni 2020

Beveiligingsexperts waarschuwen Instagramgebruikers voor het toenemende aantal scams op het sociale mediaplatform. Vanwege de nadruk te leggen op levendige beelden, kwaliteitscontent en de steeds groeiende populariteit van het platform, heeft Instagram het voor cybercriminelen gemakkelijk gemaakt om zich voor te doen als echte, goedbedoelende mensen.

De belangrijkste doelwitten van online oplichting zijn degenen die onervaren zijn in cybersecurity. Dit manifesteert zich over het algemeen in het targeten van platforms met een jonger publiek, die oplichters als meer naïef beschouwen. Volgens recente gegevens is 30% van het wereldwijde Instagram-publiek tussen 18 en 24 jaar oud en 35% tussen 25 en 34 jaar. Maar liefst 72% van de tieners gebruikt Instagram.

Interessant is dat Instagram ook vooral vrouwen trekt. Volgens de statistieken is 56,3% van de Instagram-gebruikers vrouw en 43,7% man.

Cybercriminelen hebben een aantal goed geplande oplichtingsvormen bedacht. Instagram heeft enkele van de meest voorkomende soorten oplichting geclassificeerd:

  • Romantische oplichting. Deze oplichters gaan online relaties aan en proberen het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Zodra dit gelukt is, beweren ze dat ze geld nodig hebben voor visa, vluchten of andere reiskosten.
  • Loterij- of weggeefacties. Oplichters met loterijen zullen zich voordoen als legitieme bedrijven of andere vertrouwde accounts en je laten weten dat je een soort wedstrijd of weggeefactie hebt gewonnen, waaraan je misschien niet eens hebt deelgenomen. In ruil voor de prijs zal de oplichter je een kleine vergoeding voor “administratie”, “afhandeling” of “verzending” vragen. Ze kunnen ook om je persoonlijke gegevens vragen en deze gebruiken voor andere illegale doeleinden.
  • Leenoplichting. Deze oplichters bieden gebruikers leningen tegen een hoge rente of een laag maandbedrag. Zodra de eerste betaling is gedaan, verdwijnen ze echter.
  • Valse investeringen. Deze zullen je aanmoedigen om te investeren in onbetrouwbare regelingen, zoals “cash flipping”, Ponzischema’s of “snel rijk worden”. Zodra het slachtoffer de betaling heeft gedaan, verdwijnen de oplichters samen met het geld.
  • Carrière-oplichting. Werkoplichters plaatsen nepvacatures om te proberen je persoonlijke informatie te verkrijgen (zoals ID-nummer, adres, enz.).
  • Creditcardfraude. Oplichters gebruiken gestolen financiële informatie om online aankopen te doen, of verleiden mensen goedkope goederen en diensten te kopen om zo inloggegevens te stelen.
  • Betaalde abonnementsdiensten. Oplichters bieden je betaalde abonnementsdiensten of levenslange toegang tot deze diensten aan voor een eenmalige betaling.
  • Phishing oplichting. Phishing is wanneer iemand toegang probeert te krijgen tot je Instagram-account door je een verdacht bericht of een link te sturen waarin om je persoonlijke gegevens wordt gevraagd. Als ze toegang krijgen tot je account, heeft een oplichter mogelijk toegang tot zaken als je telefoonnummer of e-mailadres. Ze kunnen ook je wachtwoord wijzigen om je uit je account te gooien.
  • Fake influencersponsors. Deze oplichters zullen zich voordoen als een echt merk door influencers een advertentiedeal aan te bieden. Op deze manier proberen ze de bankgegevens van slachtoffers te achterhalen.

Hoewel het grote aantal verschillende oplichting overweldigend lijkt, suggereren beveiligingsexperts dat je account, indien goed beschermd, veilig moet zijn tegen dit soort cybercriminelen. Ruby Gonzalez, hoofd communicatie bij NordVPN, deelt enkele van de belangrijkste beveiligingstips voor sociale media:

Gebruik een sterk wachtwoord

Zorg ervoor dat je een uniek wachtwoord gebruikt dat nooit is aangetast door beveiligingslekken. “Wachtwoordgeneratoren, zoals NordPass, zijn geweldige hulpmiddelen om je te helpen een sterk wachtwoord te creëren en te controleren of het ooit is voorgekomen in een datalek”, zegt Ruby Gonzalez, hoofd communicatie bij NordVPN.

Deel niet te veel

Geef minimale persoonlijke informatie en deel niet te veel op sociale media. Hoe minder informatie je weggeeft, hoe kleiner de kans dat deze wordt gestolen.

Blijf waakzaam

Het is altijd goed om argwanend te blijven op sociale media. Als een gebruikersaccount er verdacht en nep uitziet, vertrouw dan op je gevoel en heb er geen interactie mee. Als de link onbetrouwbaar lijkt, klik er dan niet op. Zorg er ook voor dat je je persoonlijke gegevens niet intikt op verdachte websites. Bovendien, als een aanbieding zoals een loterij, baan of weggeefactie te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk het geval. Oplichters proberen mensen altijd te lokken door dingen aan te bieden die moeilijk te weerstaan ​​zijn.

Stel je account in op privé

Bij veel scams probeert de aanvaller een relatie met je aan te gaan en doet hij dat door je account te volgen. Als je je account op privé instelt, heb je meer controle over wie je kan volgen en wie je persoonlijke informatie kan zien.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This