OpenStack lanceert StarlingX 4.0 en nieuwe white paper over edge computing

16 juni 2020

Een aantal nieuwsberichten van de OpenStack Foundation (OSF) onderstreept de toenemende populariteit van edge computing gemeenschap. Ten eerste beschrijft een whitepaper die onlangs is uitgebracht door de OSF Edge Computing Group hoe de vooruitgang in het definiëren van edge architectuur-opties door open source community’s wordt gestuurd. De white paper, ‘Edge Computing: Next Steps in Architecture, Design and Testing” beschrijft specifieke manieren waarop beheerders van open infrastructuur de toekomst van edge computing vormgeven door het verzamelen van use cases en technologievereisten en het bijdragen van architecturen, open source componenten en overwegingen voor testactiviteiten.

Daarnaast plant het StarlingX-project volgende maand een 4.0-release. Deez nieuwe v ertsei volgt op het recente nieuws dat dit project een upgrade heeft ondergaan naar het topniveau (top level) van de OpenStack Foundation.

Het derde nieuwsfeit is de aankondiging dat de OSF een samenwerkingsverband is aangegaan met ETSI. Het partnerschap zal de samenwerking tussen standaardisatie en open source-activiteiten, inclusief edge computing, helpen versterken.

“Edge computing is een spannende stap in de technologie-evolutie die zich verplaatst naar de fase van oplossingen waar OpenStack en de Open Infrastructuur-gemeenschap in het algemeen aan werken”, aldus Ildiko Vancsa, technisch leider van het ecosysteem bij de OpenStack Foundation. “Edge betekent verschillende dingen voor operators in verschillende, niet alleen IT-specifieke, industriële segmenten, elk met unieke variabelen om voor te optimaliseren. De nieuwe white paper is een doordachte compilatie van architectuurmodellen die verbanden legt tussen verschillende use cases en aanwijzingen geeft om de juiste oplossingen te kiezen”.

StarlingX 4.0

Het open source softwareproject StarlingX, dat een schaalbaar en zeer betrouwbaar platform biedt voor het bouwen van bedrijfskritische edge clouds, is van plan om in juli versie 4.0 uit te brengen. Verbeteringen omvatten onder andere ondersteuning voor Kata Containers als een container runtime, integratie van de Ussuri versie van OpenStack, en containerisatie van de overige platformdiensten. StarlingX maakt gebruik van open source-projecten zoals Ceph, Linux, KVM, OpenStack en Kubernetes om een cloud-platform te bieden voor veeleisende edge en ivd netwerken.

Nadat de initiële code voor het project werd geleverd door WindRiver en Intel is de community rond StarlingX uitgebreid met onder andere 99Cloud, FiberHome, Intel, de OpenStack Foundation, China UnionPay en Wind River. China UnionPay, China Unicom en T-Systems zijn early adopters van de software geworden.

De Raad van Bestuur van de OpenStack Foundation kondigde onlangs aan dat het voormalige pilotproject StarlingX is een top-level Open Infrastructure-project is geworden. Deze bevestiging door de OSF is een erkenning van het succes van een project om de doelstellingen van het pilotproces te bereiken en een toezegging van de OSF om het project te blijven ondersteunen.

ETSI-partnerschap

De OSF en ETSI werken in toenemende mate samen in een verscheidenheid van use cases, waaronder ‘experiential networked intelligence’ (ENI), virtualisatie van netwerkfuncties (NFV) en multi-access edge computing (MEC). Dit partnerschap voorziet in samenwerking op het gebied van functies die nodig zijn voor edge computing use cases in vier door OSF ondersteunde projecten: Airship, Kata Containers, OpenStack en StarlingX.

  • De eerste focus van Airship is het implementeren en beheren van OpenStack en Kubernetes componenten. Deze scope kan worden uitgebreid naar verdere componenten uit de management- en netwerkorkestratie (MANO) laag. Zowel voor de initiële als de uitgebreide scope kan de samenwerking tussen de groepen de standaardisatieactiviteiten op elkaar afstemmen om ervoor te zorgen dat het ingezette platform compatibele interfaces en configuratie biedt.
  • Kata Containers is een packaging option voor edge computing-toepassingen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat het alle relevante richtlijnen van de MEC Industry Specification Group (ISG) binnen ETSI ondersteunt.
  • OpenStack omvat de NFV-infrastructuur (NFVi) en gevirtualiseerde infrastructuurmanager (VIM) componenten in het ETSI NFV Architectural Framework en biedt diensten en interfaces die worden gebruikt voor MEC use cases. De samenwerking tussen het OpenStack-project en ETSI MEC kan de compatibiliteit tussen de infrastructuur en de applicatielagen garanderen.
  • StarlingX heeft dezelfde samenwerkingspunten als OpenStack uitgebreid met werk rond containerized workloads en technologieën voor het orkestreren van containers als additionele bouwstenen voor open infrastructuenr die ook zeer relevant zijn voor MEC-gebruikscases.

Binnenkort: OpenDev Event Series

De OSF organiseert een virtuele OpenDev evenementenreeks om de discussie onder de open infrastructuurgemeenschap te vergemakkelijken over hoe de huidige uitdagingen in de cloudinfrastructuur kunnen worden aangepakt, met inbegrip van sessies over edge computing. De driedelige serie begint in juni met de volgende agenda:

  • Large-scale Usage of Open Infrastructure Software – 29 juni – 1 juli
  • Hardware Automation – 20 – 22 juli
  • Containers in Production – 10 – 12 augustus

De registratie voor de OpenDev evenementenreeks is inmiddels geopend. Deelnemers kunnen meer informatie vinden en zich inschrijven op openstack.org/evenementen/openv-2020/.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This