‘Samengaan Mulder-Hardenberg en RWL past in consolidatietrend’

12 juni 2020

De Ierse RWL Group en Mulder-Hardenberg gaan samen. Een volstrekt logische ontwikkeling, zegt CEO Chris Laarman van Mulder-Hardenberg in een toelichting. “We zien in de markt een duidelijke consolidatie als het om datacenters gaat. Dan is het als aanbieder van infrastructuurproducten en -diensten ook van belang dat je die trend volgt. Klanten vragen om meer schaalgrootte en ze vragen om een internationale aanwezigheid. Beide kunnen we nu bieden.” 

“Klanten steken niet alleen veel tijd en energie in het selecteren van een uitstekend product – denk aan connectiviteit of cable management – maar zij willen ook dat je dat product op meerdere locaties in meerdere landen kunt leveren. En heel belangrijk: zij willen dat je als leverancier op al die locaties service kunt bieden. Samen met RWL dekken we nu alle grote datacenter-hotspots in Europa af: Amsterdam, Londen, Frankfurt en Parijs.” 

CEO Chris Laarman van Mulder-Hardenberg

Europese projecten

RWL Group en het ook in België actieve Mulder-Hardenberg zijn geen onbekenden van elkaar. “We hebben inmiddels in meerdere Europese projecten met elkaar samengewerkt. Dat ging heel goed. RWL heeft veel succes bij hyperscalers en kan die schaalgrootte ook goed aan. Wij voegen daar twee belangrijke aspecten aan toe. Dat is allereerst onze aanwezigheid en ervaring met klanten op het Europese vasteland. Geografisch vullen we elkaar dus mooi aan. Daarnaast is Mulder-Hardenberg weliswaar een value added distributeur, maar ligt bij ons de nadruk toch heel vaak op die added value. Natuurlijk leveren wij standaard producten voor cable management en andere oplossingen, maar wij voegen daar vaak flink wat kennis aan toe. Voor ons zit het interessante van een project niet zelden in het feit dat er extra engineering nodig is of dat we samen met de klant een speciale oplossing moeten bedenken omdat de vraag van de klant niet met een standaard product of component kan worden opgelost. Dat is een aanpak waarmee wij RWL ook heel goed aanvullen.” 

Industriële automatisering

Mulder-Hardenberg is ook actief op het gebied van industriële automatisering. Hoe passen die in de strategie van de nieuwe combinatie? In het persbericht over de overname staat: ’De activiteiten van Mulder-Hardenberg op het gebied van industriële automatisering richten zich op standaard en op maat gemaakte Human Machine Interfaces met specifieke kennis van de elektrische, optische en ergonomische aspecten van een HMI-project en procesbesturing. Het klantenbestand voor de divisie Industriële Automatisering is te vinden in de maritieme, offshore- en defensie-industrie, maar ook in civiele luchtvaart. Met een volledige lijn van procesautomatiseringsbesturingen ondersteunt Mulder-Hardenberg ook innovatieve machinebouwtoepassingen met de nadruk op open software en open communicatiestructuren’. 

Realtime monitoring

Laarman licht toe: “Onze IA-activiteiten zijn bij uitstek een voorbeeld van hoe je op basis van standaard producten tot kennisintensieve oplossingen voor een klant kunt komen. Als je het snel zegt zijn Human Machine Interfaces monitoren, keyboards en trackballs. Maar in de praktijk zien we dat de vraag van de klant vaak niet zozeer gericht is op die individuele producten, maar op de manier waarop wij de klant toegang tot zijn software-applicaties en business processen kunnen geven. Die – zeg maar – interface is weliswaar gebaseerd op een standaard product, maar dient vaak aangepast te worden zodat de klant optimaal kan werken. Dat vereist kennis van de werkprocessen van de klant, van de software waarmee hij werkt, maar bijvoorbeeld ook van optische technologie.” 

Grote belangstelling

Een goed voorbeeld van een toepassing waar enerzijds datacenter- en connectiviteitstechnologie en anderzijds industriële automatisering mooi samengaan is real-time monitoring van datacenters of telecomfaciliteiten. “Daar bedenken wij vaak Industrial Internet of Things (IIoT) oplossingen voor. In datacenters en telecomfaciliteiten zien we steeds meer vraag naar sensoren die kunnen helpen om deze faciliteiten 24/7 te kunnen monitoren en beheren. Daar zijn dus allerlei sensoren voor nodig, dat vraagt om besturingen, het vereist connectiviteit, noemt maar op. Al die data brengen we samen zodat de klant – zelf of via een service – in real-time zijn datacenteromgeving kan monitoren. Het zal geen verrassing zijn dat de grote datacenters waar RWL en Mulder-Hardenberg al samen optrekken duidelijk belangstelling voor dit soort oplossingen en services hebben.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This